Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakušan „zmizel“ na deset dní do Afriky: V Senegalu předal dar nemocnici a přivezl české lékaře

Autor: ČTK - 
29. dubna 2023
13:56

Místopředseda české vlády a ministr vnitra Vít Rakušan předal v Senegalu dar pro nemocnici ve městě Thies a jednal o angažmá českých firem v této západoafrické zemi, která podle něj může být důležitým partnerem i v jednáních o migraci. Sdělil to dnes tiskový odbor Rakušanova úřadu. Česko dlouhodobě Senegalu pomáhá v rámci programu Medevac, díky němuž v Africe působí čeští lékaři. Nové vybavení za osm milionů korun jim pomůže vylepšit zejména provoz operačních sálů.

„O Afriku se pere Čína, pere se o ni Rusko a Evropa jako by v poslední době vyklidila pozice. Je to neuvěřitelně perspektivní region pro naše firmy, je to surovinová základna, kde musíme být víc vidět,“ řekl Rakušan, podle kterého už se jedné české firmě podařilo v Senegalu uzavřít kontrakt.

„Naše vazby na západní část Afriky vedou právě přes Senegal a Senegalu jsme naopak nabízeli to, že my můžeme být pro něj jakýmsi pojítkem na Evropskou unii,“ uvedl český představitel, který v pátek jednal se senegalským prezidentem, premiérem či ministrem vnitra.

V nemocnici ve městě Thies se díky české humanitární pomoci podařilo otevřít nový operační sál, peníze se využily i na nákup nástrojů a vybavení pro traumatologii, gynekologii a oddělení ORL. Společně s Rakušanem do nemocnice přijelo i šest lékařů z pražské Fakultní nemocnice Bulovka, kteří tam budou pomáhat. V rámci programu Medevac čeští lékaři od roku 2017 v Senegalu provedli přes 600 operací zejména u pacientů, kteří by si jinak nutnou zdravotní péči nemohli dovolit.

Rakušan v rámci své cesty po Africe, která bude trvat deset dní do 5. května, navštíví ještě Ghanu a Rwandu.

Video  Vláda schválila zrušení 300 poboček České pošty. Nezbytný krok pro její přežití, vzkázal Rakušan  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa