Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pekarová při hádce s Okamurou vytáhla „chapadla Kremlu“. Šéf SPD: Jste nervózní z Kalouska!

Autor: simao - 
7. dubna 2024
12:09

Markéta Pekarová Aamová (TOP 09) se v neděli pustila v Partii na CNN Prima News do hádky s Tomiem Okamurou (SPD). Hodně živo bylo v rámci postoji k Ukrajině, kdy Pekarová Okamurovi vyčítala, že je mluvčím Kremlu, argumentuje dle ruských notiček a přál by si kapitulaci Ukrajiny, kolem čehož chodí jako kolem horké kaše. Tázala se Okamury, zda je Rusko diktatura, šéf SPD kontroval tím, že je Pekarová válečný štváč a zoufalá, protože je nejneoblíbenější politik, který je navíc na nervy z Miroslava Kalouska a jeho případně nové strany.

Podle volebního modelu STEM pro CNN Prima News za březen 2024 má ANO 32,9 %, ODS 14,5 %, Piráti 10,5 %, SPD 9,3%, STAN 6,6, %, TOP 09 5,2 %, KSČM 4,5 %, SOCDEM 3,6 %, KDU-ČSL 3,1 %, Přísaha 2,8 %, Zelení 2,1 % a Svobodní a PRO shodně po 1,9 %.

„Já myslím, že je přeceňováno sledování všech těchhle volebních průzkům v průběhu volebního období, protože si všichni asi pamatujeme, že zhruba půl roku před sněmovními volbami to vypadalo tak, že premiérem bude Ivan Bartoš, že koalice Spolu bude mít kolem 16 procent a nevyhraje volby a výsledky voleb byly zcela jiné. Já je ani nepodceňuji, ani nepřeceňuji, já si myslím, že důležité je stejně jako ve sportu nikoliv to, jaký je váš trénink, ale jaký je zápas, který hrajete skutečně na góly a tam my budeme určitě skórovat,“ okomentovala průzkum šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Okamura: Jste na nervy z Kalouska

„Máme 9,3 procenta, ve volbách jsme měli 9,5, to znamená: my jsme stabilně plus minus na svém,“ okomentoval průzkum Tomio Okamura (SPD) a oháněl se osobní důvěrou 40 procent, „zatímco všichni předsedové vládních stran jsou pod 20 procent“. Největší důvěru má podle jím avizovaného průzkumu Petr Pavel, druhý je Andrej Babiš (ANO).

„Jste opakovaně nejméně důvěryhodnou političkou v ČR spolu s premiérem Fialou, nevěří vám 73 procent lidí a věří pouze 17. Nemůžete to postavit na vaší osobnosti, jste nejméně populární politik v ČR,“ pustil se Okamura do Pekarové Adamové.

„Já vím, že jste na nervy z pana Kalouska, to, že když si založí stranu, tak máte utrum,“ narážel Okamura na spekulace o tom, že si expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek může před sněmovními volbami založit vlastní stranu.

Pekarová: Chapadla Kremlu a chobotnice

Pekarová se do Okamury pustila, že BIS odhalila „chapadla Kremlu, chobotnici, která zasahovala i sem na území Evropy s cílem ovlivnit evropské volby, tak víme, že jedno to chapadlo právě na kandidátku hnutí SPD a Trikolora také je napojeno, a to na paní Majerovou, která je na 3. místě“. Šlo přitom o souvislosti s proruským webem Voice of Europe, přes který mělo platit Rusko politiky v Evropě, aby o něm šířili dobrý dojem.

Okamura uvedl, že on sám rozhovor pro Voice of Europe odmítl. Pekarové vytkl, že oni jsou jen „banda podvodníků a zlodějů, kdy vy rozkrádáte evropské dotace“. „Jste tam přisátí pěkně,“ útočil.

Podle Pekarové je zásadní, že pokud někdo dělá rozhovory s webem, který šíří ruskou propagandu, tak slouží ruským zájmům. „Ještě, že naši předci nemluvili tak, jak dnes mluvíte vy, pane Okamuro, protože to bychom tady asi spolu dneska mluvili německy, tohleto, že se chlubíte tím, že nehcete podporovat Ukrajinu, je vizitka, jak vnímáte tu situaci a hrozbu,“ reagovala Pekarová na Okamurova slova o Ukrajině.

Pekarová: Chceme také mír. Ale ne kapitulaci Ukrajiny

„Nezodpovědní politici, jako pan Babiš, jako pan Okamura a další vytvářejí dojem, že snad Putin je připraven k jednání. Putin jednat nechce,“ tvrdila Pekarová. Okamura ji označil pro změnu za „válečného štváče“.

„Mnozí říkají: já chci mír. Kdo nechce mír? Já chci taky mír, TOP 09 chce mír, celá Fialova vláda chce mír, a zejména Ukrajinci chtějí mír, ale určitě ho nechtějí za tu cenu, že Ukrajina kapituluje, a já si myslím, že to není ani v náš prospěch. Myslím, že pan Okamura si to myslí, že by měla kapitulovat, protože kolem toho chodí jako kolem horké kaše. ale vyznívá to tak. Ale já jsem přesvědčena o tom, že pak se Putin nezastaví jenom na Ukrajině a bude pokračovat dál,“ varovala Pekarová.

Mluvčí Kremlu

Okamura zopakoval, že problém není vojensky řešitelný a řešitelný je podle něj jen dohodou. Podle něj je možné, aby se obě strany - Ukrajina a Rusko - dohodly, nutné je ale nejdřív zastavit financování Ukrajiny a dodávání zbraní. Dle Putinovy rétoriky pak zmiňoval ruskou menšinu na Donbasu, která nechce být součástí „zkorumpované Ukrajiny“. Připustil však, že v žebříčku zkorumpovanosti je nízko i Rusko.

„Kreml tady má svého mluvčího a jmenuje se Tomio Okamura,“ rýpla si Pekarová. „To, co tady zaznívá od vás, to je jak podle ruských notiček,“ pokračovala. „Jste schopen říci, že Rusko je diktatura?“ tázala se Pekarová. Okamura to říct odmítl. „Já nejsem jako ruskej, já nemám s Ruskem nic společného (...) Já bych v Rusku žít nechtěl,“ tvrdil Okamura.

Blbá nálada

Pekarová Adamová vedle toho míní, že se pětikoalici daří. „Ekonomická situace se zlepšuje, inflace je na dvou procentech, tedy na třetině toho, co byla, když jsme přebírali vládu od Andreje Babiše. Ekonomická situace je velmi důležitá pro to, jak se lidem žije v ČR a začne se to projevovat i v jejich životech. Já věřím tomu, že i ta blbá nálada, která tady trochu panovala v posledních měsících a letech, se změní, zlepší,“ uvedla Pekarová.

„Uvědomujeme si, že jsme mohli voliče zklamat, že čekali třeba razantnější a rychlejší kroky, ale my jsme teprve za polovinou volebního období, stále ještě jsme nedokončili všechno, co jsme si přáli,“ dodala Pekarová.

Okamura chce koalici SPD s ANO

Šéf SPD Okamura vedle toho zopakoval své přání po příštích volbách jít do koalice s ANO. Nejprve se však vůči Babišově hnutí vymezil.

Jsou tady základní rozdíly mezi hnutím ANO a SPD. Hnutí ANO společně s vládní koalicí neustále podporuje zasílání zbraní na Ukrajinu a posílání peněz Ukrajinců, SPD je jediné proti ve Sněmovně. Stejně tak Andrej Babiš odsouhlasil Green Deal, který nám všem zdražuje energie, potraviny, bydlení, podporuje to i Fialova vláda, my jsme jediní byli od začátku proti. My jsme pro referendum včetně možnosti referenda o vystoupení z EU,“ uvedl Okamura.

„Vidíte, že Andrej Babiš vyhlásil před rokem, že bude cílit na voliče SPD a naše preference jsou stále stejné,“ věří si dál Okamura, který doufá, že SPD může být součásti příští vlády.

„My samozřejmě chceme spolupracovat s hnutím ANO, není tam jiná alternativa pro vytvoření další vlády. Samozřejmě otázkou je, jak to bude s Andrejem Babišem, protože vládní koalice navrhuje do Sněmovny ten lustrační zákon, aby všichni členové vlády museli mít od příštího volebního období lustrační osvědčení, takže to může také dost turbulentně zahýbat situací, takže uvidíme, jak to bude. Ale není tam jiný partner k jednání, než hnutí ANO, protože tam ve Sněmovně jiný není. Pak už je tam jen pětikoalice, a tu naopak chceme ukončit,“ dodal Okamura.

Video  Babiš ve Sněmovně urážel Pekarovou: Nenávistná, zlá a hloupá, říkal to Kalda.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Knight ( 18. dubna 2024 09:56 )

A poslal je sem Brežněv, který se na Ukrajině narodil 👍

kajenka52 ( 17. dubna 2024 19:28 )

👍 👍 👍 👍

kajenka52 ( 17. dubna 2024 19:27 )

👍 👍 👍

Uživatel_5631553 ( 11. dubna 2024 20:49 )

Pekarová může jít prodávat mobily, to by ji tak ještě šlo ! ! ! 😁 😁 😁

ad-ga ( 9. dubna 2024 18:10 )

Pekarová by měla vysvětlit, co 9.4. dělá Vystrčil v Gambii. Kolik korun to přijde daňové poplatníky. To se to lita po světě pro nic za nic . 🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa