Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Souboj o nejdůvěryhodnějšího politika? O prvenství se „popral“ Pavel s Babišem. Fiala se propadl

Aktualizováno -
5. dubna 2024
16:40
Autor: ČTK - 
5. dubna 2024
16:08

Nejdůvěryhodnějším vrcholným politikem v Česku zůstává prezident Petr Pavel, věří mu 54 procent lidí. Následují předseda ANO Andrej Babiš s 46 procenty a předseda SPD Tomio Okamura se 40 procenty. Pavel je jediný z politiků, kdo má vyšší podíl důvěry než nedůvěry. Naopak nejvyšší nedůvěru dostali od respondentů předseda vlády a ODS Petr Fiala a šéfka Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. Fialovi nedůvěřuje 79 procent občanů a Adamové Pekarové 73 procent. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které jej provedlo od ledna do března.

Hodnocení většiny sledovaných politiků se oproti průzkumu z loňského léta ale zlepšilo, zejména v podobě nižšího podílu nedůvěřujících.

Co se týče důvěry, ta mírně klesla u prezidenta Pavla, ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). U Pavla se snížila o procentní bod stejně jako u Hladíka, kterému důvěřuje devět procent lidí, a skončil tak ve spodní části žebříčku důvěryhodnosti vrcholných politiků. Důvěra, kterou vyjádřili občané Válkovi, klesla o čtyři body na 15 procent.

Naopak podíl důvěřujících Babišovi a Okamurovi stoupl o čtyři, respektive pět bodů. Podobný nárůst důvěry byl také u Adamové Pekarové, které současně o čtyři body ubylo lidí, kteří jí nedůvěřují. Mírné zvýšení podílu důvěřujících provázené srovnatelným poklesem nedůvěřujících CVMM zaznamenalo rovněž u ministra pro místní rozvoj a předsedy Pirátů Ivana Bartoše. S důvěrou ve výši 28 procent se umístil v aktuálním průzkumu na čtvrtém místě.

Pětici nejdůvěryhodnějších uzavírá předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), kterému věří podle zjištění CVVM čtvrtina dotázaných. Mírně nižší důvěru, 24 procent, získal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Necelá pětina lidí pak shodně považuje za důvěryhodné ministra dopravy Martina Kupku (ODS), ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a premiéra Fialu.

Na spodních příčkách žebříčku skončili vedle Hladíka také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Důvěřuje jim necelá desetina veřejnosti. Více než polovina lidí uvedla, že tyto politiky nezná.

Do průzkumu se v době od 26. ledna do 11. března zapojila tisícovka lidí starších 15 let.

Video  Babiš přijel podpořil Pellegriniho: Mluvil o pláži, podržtažkách i přecházení na červenou  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

Uživatel_5486376 ( 9. dubna 2024 06:34 )

Havel má na rukou krev nevinných žen a dětí a tento komunistický agent Pávek bez mozku ovládaný Aspen institut je pro smích celému světu stydím se za něj

Tomáš Brunclík ( 7. dubna 2024 15:33 )

Pan Pavel,je po panu Havlovi,druhy president,ktery je na urovni a vy co sem pisete ty negativy,tak,se zamyslete sami nad sebou

JaNat ( 6. dubna 2024 18:47 )

...................

6vox6 ( 6. dubna 2024 18:30 )

JaNat, mám se omlouvat? A za co? Za to, že mám jiný názor než ty? Ty tady vytahuješ urážky v osobní rovině, nazýváš mou ženu stihačkou a já se mám omlouvat? Já jsem na tyto urážky nereagoval. Zcela úmyslně. Dříve jsem se ohradil, ale ono to nemá smysl. Pokud nahrazuješ, nebo podporuješ své argumenty takovýmhle způsobem, nestojí mi za to je jakkoli komentovat. Ať si mepřekousneš svůj jedovatý jazyk ty tssss. 🙂

JaNat ( 6. dubna 2024 15:45 )

To už jsme tu loni měli. To jsi také křičel, že neodpovídám. Ty chceš jen provokovat. Dnes jsi mě nařkl, já mám právo bránit se. Kdybys byl slušný omluvil by ses. Ale ty by ses raději do země propadl než abys napsal: janat omlouvám se, nějak jsem si to blbě a hlavně chybně vyložil. Tssss.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa