Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš žádal „podklady na zm*da“ Lipavského. Kdo další se dostal do složek?

  • Autor: ahe - 
    12. 3. 2024
    05:00

    Od včerejšího dne zmítá českou politikou skandál. Může za něj email, který shodou náhod a shodou jmen odešel k jinému adresátovi, než měl. A ten si to nenechal jen pro sebe. Vyplývá z toho, že si šéf hnutí ANO Andrej Babiš sháněl nestandardní informace o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

    Impulzem pro Babiše k tomu bylo zřejmě ministrovo vyjádření v ČT, kde jej v neděli označil za bezpečnostní riziko pro Česko. „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ rozkázal v neděli okolo 16. hodiny expremiér v mailu svým spolupracovníkům v hnutí ANO připravit materiál na ministra Lipavského.

    Hloupá chyba?

    Mailové vlákno obsahuje životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se podle serveru Novinky.cz například Babiš. Co čert nechtěl, email byl adresován poradci jménem Jan Rovenský. Ve veřejném prostoru se ale pohybuje i další Jan Rovenský, ekologický aktivista, který mimo jiné jako nestraník za ANO sedí ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov. A právě tyto dva muže si šéf ANO spletl a email odeslal.

    Poté, co se dostal na veřejnost, Babiš odmítl, že by chtěl nějaké kompromitující materiály. „O děti Lipavského jsem se zajímal, abych mu mohl položit v rámci debaty o míru dotaz, zda by své děti poslal do války,“ reagoval na dotaz novinářů. Za vulgaritu se Babiš omluvil.

    Složky na každého?

    O Andreji Babišovi se dlouhodobě spekuluje, že má složky na každého. Není prvním politikem s touto pověstí. V minulosti se spekulace objevovaly i kolem šéfa Věcí veřejných Víta Bárty, pamětníci možná vzpomenou i na stále tajemný legendární archiv kmotra podsvětí Františka Mrázka. V případě údajných ‚složek“ šéfa hnutí ANO občas vyplynulo na povrch, že „legenda“ nemusí být mimo, potvrdily ji pak sem tam i informace, které se dostaly do médií. 

  • 1.Michálek na seznamu?

    Spolustraník Jana Lipavského Jakub Michálek podpořil ministra a na sociální síti X přiznal, že i on byl zřejmě jednou z osob, která je obsahem složek. „Babišova žumpa v přímém přenosu. Vím o čem mluvím, taky jsem byl na jeho seznamu. Je to normální primitiv. Česko má na víc,“ napsal.  

  • 2.Spor s novinářem

    V centru zájmu se ocitl též investigativní reportér Janek Kroupa za to, že se se věnoval tajným nahrávkám Andreje Babiše. A byl to právě Kroupa, který mimo jiné řekl, že holding Agrofert, který má Babiš ve svěřenském fondu, má svoji bezpečnostní divizi, kde údajně pracují bývalí policisté. Šéf ANO připomněl, že tentýž novinář „dostal do vězení paní (Věru) Jourovou“.

  • 3.Složka ve Sněmovně

    Nelichotivý zájem odhalil v minulosti Babiš i směrem k Lubomíru Zaorálkovi z ČSSD. Když přišla správná chvíle, ukázalo se, že šéf hnutí ANO měl detailně zmapováno, kolem čeho se Zaorálek za svá léta v aktivní politice mihnul.

    I další muž, o kterého se expremiér zajímal, byl spojený se sociální demokracií. Jednalo se o poslance Ladislava Šincla. Toho prohlásil Babiš za nedůvěryhodného člověka. „S mým bývalým náměstkem Prosem prosadil změnu postoje ministerstva financí vůči schválenému návrhu zákona, za mými zády prosazoval zájmy konkrétních subjektů v pojišťovnictví,“ rozohňoval se tehdy Babiš. Jenomže mával u toho „složkou“ v ruce, takže nešlo tenhle výpad ignorovat. Následně pak tvrdil, že ona „složka“ byly ve skutečnosti jen desky zákonů připravených pro projednání v Senátu. „Na nich jsem měl pár listů článků z médií,“ řekl.

  • 4.„Spisy“ v ANO

    Spis měl podle veřejně dostupných informací z médií Andrej Babiš též na podnikatele Michala Švarce z Jablonce nad Nisou. Materiál údajně obsahoval informace z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Objevil se na scéně v předjaří roku 2013, kdy se připravoval první sněm hnutí ANO. Ještě před ním mělo předsednictvo s Babišem v čele potvrdit ve funkcích nové krajské šéfy. Tehdy prošli lídři všech regionů – vyjma Švarce. Na zasedání předsednictva Babiš prý bouchal složkou se Švarcovým jménem a se zkratkou NBÚ o stůl a jabloneckého podnikatele označoval za hrozbu pro celé hnutí. Na základě nich byl Švarc vyloučený z ANO v Libereckém kraji.

  • 5.Kompro na Rakušana?

    Na hnutí ANO nepřímo ukázal před volbami v roce 2021 i předseda Starostů a nezávislých a současný ministr vnitra Vít Rakušan. Web Neovlivní přišel s tím, že uvnitř ANO je poptávka po dehonestujících materiálech právě na Rakušana. „Informace o mém sledování, sbírání informací o mém soukromí a způsob, jakým se k tomu postaví odpovědné orgány, může hodně napovědět, nakolik je tento stát definitivně zprivatizován. Metody připomínají práci STB a nějak tuším, že jistý styl práce se nezapomíná. Co se v mládí naučíš… však to znáte. Nemám za sebou korupční kauzy a skandály, je potřeba je vyrobit,“ napsal tehdy Rakušan.

Uživatel_5825645 ( 13. března 2024 19:21 )

Trochu jsi to popletl! 😲
Babiš nic neukradl, dotace mu byly řádně přiznány soudem!!!
Na rozdíl od jiných.
Možná i na rozdíl od tebe, když tvrdíš, jak kradeš.
👎

ANO_nam_bude_lip ( 13. března 2024 16:31 )

Když krade jeden, můžeme krást všichni.
My zloději jsme hrdí na svůj vzor - soudruha Babiše!
Čest práci! (té vaší, na které parazitujeme)

Uživatel_5825645 ( 13. března 2024 13:59 )

Xiioma tě móc pochválila!
Pochopila, že jsi mimořádně chytrá! 😍
Miluje tě, jen to nechce přiznat.
🤭

Uživatel_5825645 ( 13. března 2024 13:15 )

Aby byly peníze na důchody neměli rušit "Elektronickou evidenci tržeb".
A také není nutné, aby se z daní od pracujících lidí neustále živili příživníci.
Potom by bylo dost peněz na důchody pro současné i budoucí důchodce.
Stále se hovoří o dotacích pro Babiše. Neoprávněně dotace čerpal i Schwarzenberg na své rybníky a další. Měl je vracet, ale velkoryse to bylo tomu chudému chlapci odpuštěno. Tak proč by neměl čerpat dotace Babiš.
Stejný metr 📐 pro všechny!

roxin ( 12. března 2024 19:41 )

Zase ti přibude práce když se mu o ty prachy tak rááád staráš a přepočítáváš mu je. BUDEŠ TO UMĚT SPOČÍTAT KDYŽ BUDE ZASE O TOLIK BOHATŠÍ, ale aspoň budeš mít co dělat a tolik miliard ty počítáš přece rád. Snad nemáš strach že jako důchodce o prachy přijdeš. 😃 😃 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa