Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala v Blesku o sporu mezi Pavlem a hnutím ANO: To je opravdu těžké takto jednat!

Aktualizováno -
4. dubna 2024
18:21
Autor: amb, jko - 
4. dubna 2024
16:52

Po společných jednáních se opozice dohaduje s Kanceláří prezidenta republiky, jestli padla shoda na posouvání věku odchodu do důchodu. Prezident Petr Pavel tvrdí, že ano, což hnutí dementovalo až o den později. „Já sleduji s určitým, to není pobavení, ale spíš, že jsem to čekal a mrzí mě to, jak najednou jsou ty výsledky u pana prezidenta interpretovány jinak,“ řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz. Chystá se do diskusí vstoupit i on? 

Ve studiu Blesku se Fiala vyjádřil i k neshodě mezi Hradem a hnutím ANO. Po poslední schůzce s opozicí a ministrem práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) prezident Petr Pavel uvedl, že se všichni shodli na nutnosti posouvat věk odchodu do důchodu. Alena Schillerová (ANO) to nepopřela a až o den později uvedla, že se toto tvrzení nezakládá na pravdě. Hnutí si rovněž opakovaně stěžuje, že s ním vládní koalice nejedná.

Fiala v Ptám se, pane premiére uvedl, že se jednání nikdy nebránili, a vždy říkal, že by byl rád za nalezení shody. „I v opozici jsem vždycky byl pro, ať se naši zástupci zúčastní těch jednání a jsou aktivní. Prostě vláda Andreje Babiše žádnou důchodovou reformu nepředložila, i když to měla v programu, my to udělat musíme a uděláme to. A budu jenom rád, když se do toho opozice zapojí,“ sdělil.

Jeho vláda je podle něj první, která k tomu má odvahu. Opozici naopak označil za naprosto neodpovědnou. „Ale já pořád ještě věřím, že třeba si uvědomí, o co tady jde. To není věc, která má nějaký politický rozměr pro příští volby, za to nás asi před příštími volbami nikdo neocení. Ale je to odpovědné z hlediska příštích generací, z hlediska všech mladých lidí v České republice, aby měli důstojné penze, z hlediska udržitelnosti toho důchodového systému,“ řekl. Podle Fialy všichni vědí, že reformu je potřeba udělat.

„A že součástí té reformy musí být nějaký posun věku odchodu do důchodu a my jsme ještě zvolili to nejrozumnější pravidlo, to znamená, že se to neposouvá automaticky, ale posouvá se to podle toho, aby ta délka dožití (věk strávený v důchodu - pozn. red.) byla 21,5 roku, což je kritérium, které umožňuje posouvat ten odchod do důchodu opravdu podle potřeby. Současně je to nastaveno tak, že každý, komu je 50, přesně ví, kdy on půjde do penze, čili žádné překvapení,“ rozpovídal se o systému, který považuje za velmi rozumný.

„Já sleduji s určitým, to není pobavení, ale spíš že jsem to čekal a mrzí mě to, jak najednou jsou ty výsledky u pana prezidenta interpretovány jinak. Já jsem měl zprávy po tom jednání a po tom jednání to tak vypadalo i pro média, že se všichni shodli na tom, že odchod do důchodu je potřeba posouvat. Teď zase slyšíme od hnutí ANO, že ne. Tak to je prostě opravdu těžké takto jednat,“ rozčílil se.

Sám do jednání mezi prezidentem, opozicí a představiteli vlády vstupovat nechce.  „Ne, takto je to nastaveno. Pan vicepremiér to má v gesci, je naprosto v této věci kompetentní, politický rozměr toho jednání máme daný, pan prezident tady představuje nějakého moderátora, který se to snaží dovést k nějakému výsledku. Tomu já fandím. Bude-li potřeba, jsem kdykoliv připraven do těch jednání vstoupit, ale v tuto chvíli to potřeba není a počkejme na to, jestli hnutí ANO přijde s nějakým vylepšovacím návrhem, pak se o něm bavme. Pak do toho určitě rád vstoupím ale v tuhle chvíli určitě nic takového na stole není,“ sdělil.

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vyslechl si rovněž některé názory reprezentantů hnutí ANO, že by měl být druhý pilíř. „No tak to opravdu nevím, co říct, protože hnutí ANO bylo to, které se sociálními demokraty právě 2. pilíř, který kdysi zavedla Nečasova vláda, zrušilo. Pokud přehodnotilo názory a zase otočilo o 180 stupňů, tak jenom dobře, tak se pojďme bavit o tom, jakou mají představu o 2. pilíři,“ dodal. K dohodě jsou podle něj potřeba dvě strany.

Jurečka dnes novinářům odpoledne řekl, že na schůzce s hlavou státu shoda na potřebě řešení růstu důchodového věku byla. „Ten dotaz zazněl na všechny zúčastněné strany celkem jednoznačně, jestli otázka posouvání hranice věku odchodu do důchodu je něco, co vnímáme v kontextu důchodové reformy jako něco, co je potřeba do budoucna řešit. A na tom jsme se tam shodli. To nebylo popřeno,“ uvedl ministr práce.

gabreta ( 6. dubna 2024 12:15 )

To Fialový vemeno lže, že se ani nezastydí!! Kolik lidí už mu může cokoli věřit?

6vox6 ( 5. dubna 2024 11:38 )

A nic, jako obvykle. 🙂

roxin ( 5. dubna 2024 10:04 )

A ve kterém, kde to vypadá že jsi TY KOBLIHA PROTOŽE TY NEJVÍC KVIČÍŠ??? Kdepak poznala jsem ve tvém příspěvku tebe!😃 😃 😃

roxin ( 5. dubna 2024 06:41 )

Ale vypadá to že tou koblihou jsi ty, protože NEJVÍC KVIČÍŠ TY !!! 😃 😃 😃

Milan KŇAŽKO ( 5. dubna 2024 04:23 )

To bych chtělo na ČT 1 kanál který by se účastnil všech zasedání vlády... Potažmo všech jednání.... Klidně může běžet 24/7.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa