Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Naštvaný Fiala!? Kvůli jmenování zmocněnce pro euro svolal dohodovací řízení

Aktualizováno -
5. února 2024
18:26
5. února 2024
16:20

Premiér Petr Fiala (ODS) svolal na základě žádosti jedné z vládních stran koaliční dohodovací řízení, sdělila dnes ČTK mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Důvodem je dnešní rozhodnutí ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jmenovat svého zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Podle Ješátkové bude předmětem dohodovacího řízení i debata o kompetencích a nutnosti udržet společnou koaliční pozici v klíčových politických tématech.

Strany koalice se neshodují na tom, zda jmenovat vládního koordinátora pro euro, proti jsou občanští demokraté. Dvořák dnes jmenoval koordinátorem pro společnou měnu ekonoma Petra Zahradníka. Představitelé koaličních stran se shodují na tom, že formálně jde o ministrova poradce. „Premiér svolal na základě žádosti jedné z koaličních stran v reakci na jednostranný krok ministra Dvořáka koaliční ‚dohadovací a smírčí jednání',“ sdělila ČTK Ješátková.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK napsala, že cestou k euru není poradce jednoho ministra, ale vládní zmocněnec. „Dohodovací řízení se však primárně neuskuteční kvůli poradci pro euro ministra Dvořáka. Jde v první řadě o celkové fungování v koalici,“ uvedla. Za významnou výstrahu považuje „slovenský scénář“. „Ti, kteří vyvolávali spory, navzájem se neinformovali a podnikali čistě marketingové kroky, tam rozbili vládní koalici a pomohli k návratu populistických a extremistických sil. Nechceme, aby kroky hnutí STAN vedly k tomu stejnému,“ dodala.

Podrobnosti o dohodovacím řízení obsahuje povolební koaliční smlouva mezi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty se STAN. S jeho využitím se počítá u přípravy zásadních návrhů, ale také při hledání společného postupu koalice v případě, že některou otázku dostatečně neřeší programové prohlášení či koaliční smlouva. V dohodovacím či smírčím řízení se mají řešit i případné rozpory vyplývající z koaliční smlouvy.

Dohodovací jednání se vede na úrovni K15, která se skládá z předsedů a dvou dalších zástupců každé strany. Smírčí jednání je vyhrazené koaliční radě, kterou tvoří předsedové a místopředsedové stran, předsedové parlamentních klubů a hlavní manažer či generální sekretář. Podle Ješátkové bude předmětem jednání i debata o „kompetencích a potřebě udržet společnou koaliční pozici v klíčových politických tématech“.

Hlavní agendou nového zmocněnce má být podle Dvořáka zapojení do expertní diskuse o plnění takzvaných maastrichtských kritérií a budoucím přijetí společné evropské měny, monitoring a analýza ekonomické stránky vstupu do eurozóny. Spolupracovat bude také Zahradník na připomínkování materiálů mířících do vlády.

Video  Fiala ve vánočním projevu: To nejhorší máme za sebou! Přichází rok naděje.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5631553 ( 7. února 2024 09:19 )

Už aby ta banda "SLEPENCŮ" vypadla z vlády ! ! ! 👎 👎 👎

Uživatel_5650027 ( 6. února 2024 17:18 )

Věřte, že do tepláků nepůjde! Ani tepláková souprava mu nehrozí! Slabošskej profesůrek se nebojí, že mu někdo rozšlape brejle! Politologové! Doufám, že se nevrátí učit do Brna! On, Nerudová ... absolventy VŠ z Brna NEBRAT!

9876543 ( 6. února 2024 15:21 )

Na čtvrtek plánuje opozice mimoř. schůzi,..a už se ten věčný posranec mareček bendolínů vymáčkl, že věří že mimořádná schůze nebude schválena..
Je toho už hodně na pana čistého,,čistý nemůže být nikdo už z principu, kdo je v ODS.
Nuttela politolog s gzychtem devótního upoceného mameluka si myslí, že se ze všeho vylže..

9876543 ( 6. února 2024 15:16 )

Jo o něco výš.... 😨

jajas ( 6. února 2024 14:54 )

Možná by si to už měl Nuttela uvědomit, že ho potřebovali jen kvůli volbám....teď jim tam vyloženě vadí... 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa