Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanci se chystají na Babišova „zm*da“: Schillerová oslaví šedesátiny, narozeniny má i Bartoš

Autor: simao, ČTK - 
17. března 2024
08:29

Již v úterý se chystá Sněmovna probrat bezpečnostní hrozby - a to po uniklém mailu Andreje Babiše (ANO), ve kterém žádal informace k ministrovi zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) a označil ho hanlivě jako „zm*da“. Alena Schillerová (ANO) Babiše hájí a šije do vlády Petra Fialy (ODS). Právě Schillerová přitom v pondělí oslaví 60. narozeniny. Není jedinou oslavenkyní nastávajících dní. Na narozeniny - s číslovkou 44 - se chystá i vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). Ty bude mít pro změnu ve středu.

Oslavenec číslo 1 - Alena Schillerová (ANO) oslaví v pondělí 18. března 60. narozeniny. A na svém facebookovém profilu aktuálně šije opět do vlády Petra Fialy (ODS).

„Vážení přátelé, došlo k průlomu, říkají politologové. Sloupeček našich volebních preferencí se dotkl čísla 40,“ raduje se Schillerová, podle níž je „fakt, že jsme 2,5krát silnější než úplně nejsilnější vládní strana, která to tady má řídit“.

„Když to zveřejnili, nic jsem neříkala, tak jako nikdy nekomentuji volební průzkumy. I ostatní kolegové se drželi zpátky. Ticho po pěšině. A v tom tichu se náhle ozvalo hlasité rupnutí. To povolil zadní šev na kalhotách pětikoalice,“ míní Schillerová. 

„Předsedům vládních stran praskly nervy a začali narychlo psát poplašné zprávy na sítě a točit videa. Je poučné sledovat, jak na volební průzkumy reagují ti, kterým teče do bot. Vypovídá to nejlépe o jejich charakteru,“ dodala Schillerová.

Zeman jí přál k narozeninám. Pak ho hospitalizovali

Právě Schillerová je přitom posledním návštěvníkem, kterého přijal exprezident Miloš Zeman ve své kanceláři na Praze 6 - ve středu, tedy nedlouho předtím, než byl hospitalizován kvůli trombóze v nemocnici v pražském Motole.

Také Zeman přitom připomínal, že Schillerovou čekají kulatiny. „‚Dítě moje!′ přivítal jsem moc rád a co nejsrdečněji ve své pražské pracovně Alenku Schillerovou. A nechyběla kytička. Alenka Schillerová totiž brzy oslaví narozeniny, tak jsem nemohl neblahopřát. A jako člověk skoro osmdesátiletý jsem zvolil i odpovídající slova na přivítanou,“ uvedl Zeman, který se aktuálně nachází na JIP ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Schillerová se vedle toho pro ČT vyjádřila i k nadcházející schůzi Sněmovny. Ta totiž bude řešit průšvih šéfa ANO, expremiéra Andreje Babiše.

Schillerová: Chceme, aby ta schůze proběhla

Sněmovna se sejde opět v úterý 19. března ve 14:00. A na mimořádné schůzi od 15:00 mají řešit i Babišův e-mail, ve kterém žádal: „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ žádal Babiš své spolupracovníky, aby se následně dožadoval dalších informací o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti): „Má děti? Jazyky?“

A to poté, co Lipavský označil Babiše za bezpečnostní hrozbu. „Jde jenom o monitoring, veškeré informace, které my dáváme do mediálního prostoru jsou vyzdrojované a jsou v médiích,“ brání se Babiš pro ČT poté, co svůj e-mail omylem odeslal na jinou adresu.

Předseda ANO opakovaně tvrdí, že nesháněl kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie v e-mailu použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného.

„Celé je to absolutní nesmysl. Všichni tu mluví o válce a posílání našich vojáků na Ukrajinu. Proto jsem chtěl, aby mi kolegové zjistili, jestli pan Lipavský má také děti a umí si vůbec představit, jaký strach zažívají rodiče při představě, že by jejich děti musely do války. A na to jsem se chtěl zeptat pana ministra ve Sněmovně. Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, když toto jsou přece věci, které se dají veřejně dohledat na internetu. Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám,“ vzkázal Babiš na sociální síti X.

„Měl jste to svést na kohouta, bylo by to uvěřitelnější, než tato, PR týmem napsaná, omluva,“ reagoval šéf Pirátů Ivan Bartoš s narážkou na kohouta, kterého Babiš vyáthl na videu, když kritizoval dovoz obilí z Ukrajiny.

Bod programu: Bezpečnostní hrozby

„Co vedlo Andreje Babiše k tomu, že se rozčílil způsobem, že ani nedokázal správně odeslat e-mail, je fakt, že jsem ho označil za bezpečnostní hrozbu pro naši zemi,“ připomněl Lipavský v ČT.

„My chceme, aby ta schůze proběhla, my chceme, aby byla otevřena. Kde ten problém začal? Začal tím, že ministr zahraničních věcí, velmi významná figura vládní, v televizi v neděli v diskuzním pořadu řekl: ‚Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem.‘ Ať to dokáže,“ reagovala pro ČT Schillerová.

Návrh programu mimořádné schůze obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Lídři pěti vládních stran se na jejím vyvolání shodli tento týden v úterý.

Událost kolem Babišova uniklého e-mailu se stala podle premiéra Fialy bezprostředním impulzem. Koalice ale upozorňuje zejména na to, jak Babiš komentuje zahraničněpolitické události, ale i bezpečnost. „Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou,“ uvedl Fiala. Babiš v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu často opakuje, že je třeba mluvit o míru.

Slavit bude i Bartoš. 44. narozeniny

A oslavenec číslo 2? Jen o den později, ve středu 20. března, pak bude slavit po Schillerové narozeniny další přední český politik - vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Dneska ‚předoslava′ mých 44. narozenin. Letí to,“ uvedl Bartoš v sobotu na facebooku.

„Jan Lipavský to pojmenuje naprosto přesně v hlavní televizní debatě a Andrej Babiš si obratem objedná jeho diskreditaci a zjišťuje si věci o jeho rodině. Honza Lipavský má pravdu: Babiš je hrozba pro bezpečnost Česka, a navíc s mafiánskými manýry. To první je sakra nebezpečné, to druhé je ale hnusné a zavrženíhodné,“ vzkázal přitom šéf Pirátů taktéž na sociální síti.

Jurečka oslavil 43. narozeniny

Dotřetice oslavenec, tentokrát opět z vládních řad - 43. narozeniny v pátek 15. března oslavil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

I do něj si přitom nyní rýpla Schillerová. „V celé té aroganci šéfů pětikoalice nakonec nejsympatičtěji působí pan Jurečka se svou dvouprocentní stranou. Úplně bezelstně přiznává: ‚Nejsme dokonalí. Voliče ale jinak čeká premiér Babiš.′ Pane Jurečko, naši občané by na vás možná použili jiný výraz, než ‚nedokonalost.′ No a ti lidé taky půjdou naprosto svobodně volit, koho chtějí,“ vzkázala mu šéfka poslaneckého klubu ANO.

Video  Babiš tasil kohouta Silvera a ukrajinské obilí. Nepřipoutaný Rakušan mu vytkl lži a bludy.  - Facebook - A. Babiš, V. Rakušan
Video se připravuje ...

JaNat ( 18. března 2024 09:56 )

Kdo tady pomlouvá? Zcela demokraticky porovnávám dvě ženy. Ta jedna vypadá jako obtloustlá stařena s obrovským výfukem bez jakéhokoliv vkusu, ta druhá ač starší vypadá o 10 let mladší se vkusem. U té je vidět, že na sebe velmi dbá, je disciplinovaná, ta co vypadá jako obtloustlá stařena na to prostě viditelně kašle. To není pomluva, ale viditelný fakt, který ani ty nemůžeš přehlédnout pokud nejsi zcela slepý, což nejsi, ale jsi zaslepený.

ad-ga ( 18. března 2024 09:45 )

"Poslanci se chystají na Babišova zmr.. " Ještě by měli přibrat čur... od Koláře a mají ušetřeno jedno zasedání. Hlavně by měli změnit zákon ohledně pobírání celého platu i s náhradami pro poslance, kteří marodí víc jak rok. Stačila by jim nemocenská jako má obyčejný lid.

e.lesanova ( 17. března 2024 18:52 )

Kolářovic si mnou své špinavé ruce..."zajistili" přes poslušného paňácu PePa 107 další nekontrolovatelný přesun zbraní, dali vydělat mnoha zbrojařům, kolikrát se už některé zbraně "otočily" přes čarovné slůvko Ukrajina👎 Ukončení války se musí nejspíše zabránit, stůj, co stůj 👎 Musí to být "fajn" pocit, nechat umírat další a další kvůli svému byznysu 👎 Běžný voják je válkou stejně postižen, když musí narukovat a o jejich životech rozhodují takoví válečníci ala Fiala, Lipavský, Pekarová atd. 👎

e.lesanova ( 17. března 2024 18:43 )

Mají to nějak obráceně v hlavách...místo, aby se zamysleli a napřeli síly, aby mu ukázali, že jsou schopní, zodpovědní, tak jen trapná divadla o ničem...vlastně jen o jejich poštěkávání, urážkách, lžích, lokajství a bezpáteřnosti, žádné práci o lidi v ČR, prostě výsledky NULA 👎

e.lesanova ( 17. března 2024 18:28 )

Pětikolka je jen parta ubožáků, závistivé, neschopné nuly, které mají potřebu okolo sebe kopat...že se nezeptají sami sebe, jak je možné, že Babiš je na 40% ?? To by asi "bolelo", co?? 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa