Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanec, na kterého měl Babiš složku: Šílené! Matka i manželka to snášely těžce, popsal Blesku

Autor: amb - 
13. března 2024
05:00

„Má děti?“ Expremiér Andrej Babiš (ANO) si objednal složku na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti). Podobnou situaci zažil i bývalý poslanec za SOCDEM Ladislav Šincl. Také na něj tehdy ještě ministr financí vytáhl dokumenty, které se týkaly jeho rodiny. S Blesk Zprávami se podělil o to, jak to zpětně vnímá. 

Andrej Babiš si chtěl nechat udělat složku na ministra Lipavského, e-mail ale poslal na nesprávnou adresu. Podobná kauza se řešila i v souvislosti s vaší osobou. Oživilo to ve vás nějaké negativní vzpomínky?

To víte, že na to mám negativní vzpomínky, na tu záležitost. Vzpomínám si úplně přesně, jak to probíhalo. Před asi 20 poslanci na rozpočtovém výboru mě jednoduše napadl s informacemi, které si nějak pokoutně sehnal. Šel tam o mně říkat lživé informace – což by mi tak nevadilo – ale hlavně o mé rodině, o mojí staré matce, o manželce a podobně. To mě velice udivovalo.

Teď je na internetu informace o panu ministrovi. Tak mě napadlo pořekadlo „starého psa novým kouskům nenaučíš“. Estébák je prostě estébák, tak to je. Používá pořád stejné metody.

Jak jste to tehdy zjistil, že má na vás papíry?

Řeknu to hodně zjednodušeně, já jsem byl zpravodajem nějakého zákona a byl jsem tedy přizván na jednání rozpočtového výboru, abych tam obhajoval můj návrh, který s tím souvisel. A on překvapivě přišel na to zasedání rozpočtového výboru, což nás tedy všechny udivilo. V době, kdy jsem měl začít obhajobu, mě přede všemi slovně napadl.

Měl tam takovou složku a začal z ní vytahovat nějaké papírky. Začal říkat nějaké informace, což mě teda velice překvapilo, zaskočil mě. Byl jsem připraven na to, že budeme probírat ten zákon, ten návrh, a ne takovéhle lži. Začal mě vysloveně zastrašovat, já jsem se potom neudržel, trochu jsem po něm vyjel, že si nemá dovolovat takovéhle věci.

Jaké pocity ve vás vyvolávalo nejen to vědomí, že na vás má někdo složku, ale že je do ní zahrnutá i vaše rodina?

Je to šílené samozřejmě. Zjišťujete, že to, co jste někde četla o někom z minulosti, o těchto praktikách, že je to pořád možné. Říkáte si, že to snad není pravda, aby ministr (Babiš byl tehdy ministrem financí – pozn. red.) tohle dělal.

Jak to tehdy dopadlo na vaši rodinu? A zaznamenala i tu současnou kauzu?

Mé matce je 80 let, internet dnes, v tomto případě naštěstí, nesleduje. Ale v té době se jí to velice dotklo, opravdu s tou politikou neměla nikdy nic společného. A moje manželka také ne, protože je obyčejná učitelka, a také to v té době snášela velice těžce. Tehdy ji tam mediálně nařkl, že je nějaký korupčník a matka je taky korupčník a podobně.

Uzavřel se ten případ nějak, omluvil se vám pan Babiš?

Vůbec nikdy samozřejmě. On potom tvrdil, že to není pravda, a tak dále, i když u toho bylo fakt 20 lidí. Pak jsem se snažil vymoci nějaké nápravy, a vůbec to nemělo cenu. Pak to sklouzlo k tomu, že mi bylo doporučováno, abych šel do občanskoprávního sporu, a já jsem to nechal.

Bylo mi to líto, ne z mojí strany, protože politik, který je aktivně činný, by měl snést takovéhle útoky. Ale tahat do toho rodinu, která je v tom opravdu nevinně a zkoumat nebo nechávat si zjišťovat informace o manželce, o matce, o lidech, kteří nemají s politikou opravdu nic společného, a hledat na nich nějakou vymyšlenou špínu, to si myslím, že se opravdu nedělá.

Video  Babiše znovu zprostili obžaloby za Čapí hnízdo. Čílil se u soudu kvůli znalci.  - Daniel Kraus, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

mazden ( 26. března 2024 07:06 )

👍 👍 👍

mazden ( 26. března 2024 07:06 )

👍 👍 👍

milan1203 ( 25. března 2024 07:59 )

Za komonču byl každy registrovan to vite nejlip že

nadčasový MP ( 15. března 2024 11:39 )

Pletete se. Toho bohdá již nikdy nebude. 😁

nadčasový MP ( 15. března 2024 11:36 )

Bureš nikdy nic nedělá pro lidi, ale pro sebe. O prachy a moc mu jde ze všeho nejvíc. Že omylem rozdal před volbami důchodcům peníze způsobilo, že jim je inflace zase vzala a ještě víc. 😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa