Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel přeje Zemanovi uzdravení, přivítá Čaputovou a promluví v Hráčích: Ukrajinu nesmíme nechat vykrvácet

Autor: simao, vr - 
16. března 2024
11:35

Prezident Petr Pavel bude již v úterý 19. března hostem speciálního dílu pořadu Blesku Hráči. Pavel v pátek popřál rychlé uzdravení svému předchůdci Miloši Zemanovi a v sobotním rozhovoru pro Spotlight se pak zabývá podporou Ukrajiny. Putinovo Rusko přitom označuje jasně a jednoznačně jako agresora, který navíc nemá zájem o jednání a místo snah najít kompromis přichází pouze s diktátem.

„Přeji panu prezidentovi Zemanovi rychlé uzdravení a brzký návrat z nemocnice domů,“ vzkázal prezident Petr Pavel Miloši Zemanovi, který je po operaci kvůli trombóze hospitalizován na JIP ve FN Motol v Praze.

S Čaputovou na film o Havlovi

Pavel má za sebou tento týden oslavy 25 let ČR v NATO, při kterých vyznamenal metálem amerického exprezidenta Billa Clintona, či další zahraniční cestu – tentokrát do saských Drážďan.

V pondělí přijede naopak vítaná návštěva do Prahy. Dorazí dosluhující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, se kterou Pavel vyrazí na Hradě na projekci filmu o Václavu Havlovi „Tady Havel, slyšíte mě?“. Česká a slovenská hlava státu se pak také vydají před Filozofickou fakultu UK na pietní akt připomínající oběti loňské střelby.

S Čaputovou se Pavel shoduje i ohledně nutnosti podporovat Ukrajinu – slovenská prezidentka, o jejímž nástupci budou Slováci rozhodovat v 1. kole prezidentských voleb již za týden 23. března, je však v rozporu s vládou Roberta Fica (Směr-SD), která naopak pomoc Ukrajině tlumí.

Hráči speciál: Rozhovor s Petrem Pavlem

Petr Pavel přitom přijal rovněž pozvání do speciálního vydání pořadu Blesku Hráči. Jak hodnotí svůj první rok ve funkci a v čem chce být v dalších letech jiný? Co dál říká o pomoci Ukrajině či volání po míru? I na tyto otázky bude hlava státu odpovídat v rozhovoru, který si celý můžete pustit v úterý 19. března na Blesk.cz. V tištěném Blesku ho pak čtěte ve středu 20. března.

Pavel: Přestat podporovat Ukrajinu? Přišlo by další utrpení

„Když Ukrajinu necháme vykrvácet, my budeme muset v budoucnu věnovat mnohem větší zdroje na to, abychom žili v bezpečí, než tomu je teď, kdy podporujeme a budeme dál podporovat Ukrajinu,“ uvedl Pavel pro pořad Spotlight na Aktuálně.cz.

„Tady slýcháme názory: přestaňme podporovat Ukrajinu, tím válka skončí. Ona by skončila, pravděpodobně, skončila by dalším velkým utrpením Ukrajinců, mnoha materiálními škodami a skončila by úplně jinak, než bychom si přáli. Rusko bude posíleno ve vědomí, že silou lze dosahovat výsledků, a bude tím inspirovat i další země, které se spíše řídí principy autoritářství než spolupráce a rovnosti. A my s tím budeme mít velké problémy,“ míní Pavel.

„Podporujeme Ukrajinu v dosažení jejích cílů – to znamená obnovení plné suverenity – ale jsme si realisticky vědomi, že to není úplně možné v krátkodobém horizontu. Ale co je možné, je dosáhnout toho, že Rusko nebude schopné dosáhnout svých cílů, a tím pádem si uvědomí, že ta válka nikam nevede,“ pokračoval Pavel.

Kompromis nelze vyjednávat za situace, kdy „Rusko evidentně věří, že svých cílů může dosáhnout a kdy nemá zájem na jednání, protože všechno to, co Rusko zatím představovalo jako návrh k jednání, tak byl vlastně diktát“, dodává Pavel.

Video  Petr Pavel vyznamenal Billa Clintona: Úsměvy, dojetí, vzpomínky na Havla i Albrightovou i přípitek.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 18. března 2024 15:19 )

Hoff. dejte si salát z pampelišek a pak chvíli, dlouhou chvíli přemýšlejte!

roxin ( 17. března 2024 18:34 )

👍 Vypadá to tak!

roxin ( 17. března 2024 18:33 )

No, je to asi tak jak se říká "já na bráchu a brácha na mě" v tomto případě je to asi opačně, když mu Kolář přihodil kšeft-kandidovat na prezidenta a zařídil aby vyhrál-parta si na kandidáta počkala, tak teď se musí soudruh agent odvděčit jak partě-jen souhlasit a podepisovat a Kolářovi zase o kšefty.

roxin ( 17. března 2024 18:24 )

To ještě byl prezidentem Zeman a kydal na něj, ale teď mu nezbývá než se zastávat kovaného komouše soudruha agenta a psát jak je rád že si ho zvolil protože je nás moc před kterými ho musí zastávat.

roxin ( 17. března 2024 12:44 )

Zajímalo by mě když fialovej sliz ukončil spolupráci se Slovenskem tak jaktože zůza přijede za soudruhem kámošem, že by soukromě??? Protože jinak by tu neměla být.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa