Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš a Zeman jásají po vítězství Pellegriniho. Pavel zmínil konstruktivní spolupráci, Fiala vztahy se Slováky

  • Autor: ČTK,simao,trm - 
    7. 4. 2024
    16:55

    Prezident Petr Pavel pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Na síti X uvedl, že věří v konstruktivní spolupráci. Blahopřání přišlo i od premiéra Petra Fialy (ODS). Andreje Babiše (ANO), který Pellegriniho před 2. kolem vyrazil osobně podpořit přímo na Slovensko, výsledek velmi potěšil. Radost má i bývalý prezident Miloš Zeman. Na Pellegriniho triumf a prohru Ivana Korčoka reagují i další čeští politici.

  • 1.Blahopřání od Pavla

    Prezident Petr Pavel věří, že s novým slovenským prezidentem navážou na tradici mimořádně dobrých sousedských vztahů a česká hlava státu se bude těšit na konstruktivní spolupráci. „Slovenští voliči rozhodli, je to samozřejmě jejich suverénní rozhodnutí. Nám nezbývá, než ho respektovat, poblahopřát vítězi voleb a vyjádřit naději, že Peter Pellegrini naváže na výborné vztahy, které na úrovni prezidentů máme se Zuzanou Čaputovou. Z mé strany pro to udělám maximum,“ řekl dnes odpoledne SELČ českým novinářům prezident Pavel ve Rwandě, kde je v těchto dnech na třídenní návštěvě.

  • 2.Fialova gratulace

    „Gratuluji Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách. Věřím, že budeme nadále co nejlépe rozvíjet výborné a hluboké vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem,“ uvedl ve své reakci premiér Petr Fiala (ODS).

  • 3.Babišova radost

    Bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš napsal, že věří ve zlepšení vztahů mezi Českem a Slovenskem pod vedením politika, kterého v kampani podpořil.

    Uvedl také, že si Slováci vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany. „Gratuluji celému Slovensku ke zvolení Pellegriniho prezidentem!,“ napsal.

     

  • 4.Zemanova radost

    „Petera Pellegriniho jsem několikrát veřejně podpořil, a proto mně dělá velkou radost jeho vítězství. Sledoval jsem volby až do půlnoci a jsem velmi rád, že dopadly tak, jak dopadly,“ napsal bývalý prezident Miloš Zeman. Ten původně plánoval, že Pellegriniho přijede před druhým kolem podpořit osobně. Lékaři mu ale po operaci nohy dlouhou cestu nedoporučili.

  • 5.Pekarová: Hodně úspěchů

    „Gratuluji Peteru Pellegrinimu ke zvolení prezidentem. Přeji mu hodně úspěchů v práci ve prospěch občanů Slovenska,“ vzkázala stručně šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která má za manžela Slováka.

  • 6.Vystrčilovo stručné blahopřání

    Stručné blahopřání zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Gratuluji Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách. Věřím, že podpora tradičních velmi dobrých a blízkých vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem bude naší společnou prioritou,“ napsal.

  • 7.Lipavský věří

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci.

    „Gratuluji Peterovi Pellegrinimu ke zvolení do funkce prezidenta Slovenské republiky. Věřím, že ve své nové pozici bude plně podporovat spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách,“ vzkázal Lipavský.

  • 8.Dvořák: Nebylo to takové drama

    Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) na síti X zmínil, že volby nakonec nebyly takovým dramatem, jak se očekávalo. „Pogratulujme svobodně a demokraticky zvolenému budoucímu prezidentovi a popřejme Slovensku, aby ho v příštích letech nečekala ani žádná jiná dramata. A aby i všechny další slovenské volby byly svobodné a demokratické,“ uvedl.

  • 9.Nerudová: Podpora Korčokovým voličům

    Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová pogratulovala Peteru Pellegrinimu. Zároveň napsala, že na Ivana Korčoka a jeho příznivce nelze nazírat jako na poražené. „Nepřistupte na toto označení. Nejste ani jedno. Předvedli jste úžasnou kampaň a prokázali pravou lásku ke své zemi. Nesmí vám být osud vaší země jedno. To by totiž bylo největší vítězství těch, kteří to nemyslí se Slovenskem dobře a jde jim jen o svoji osobní pomstu,“ napsala mimo jiné.

  • 10.Maláčová: Známe se dlouho

    „S Peterem Pellegrinim se známe dlouho. V roce 2011 jsme se společně zúčastnili prvního ročníku československé Akademie sociální demokracie. Mám radost. A moc gratuluji ke zvolení prezidenta, který bude zlepšovat život lidí na Slovensku,“ uvedla exministryně Jana Maláčová (SOCDEM) a přidala společné archivní foto s Pellegrinim.

  • 11.Pospíšil: Slovensko trojským koněm Putina?

    „Volby bohužel potvrdily, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm Putina v EU, a následuje tak cestu Maďarska. Je mi moc líto všech těch Slováků, kteří dnes chtěli jít jinou cestou… cestou demokracie a svobody...,“ uvedl náměstek pražského primátora a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

  • 12.Skeptická Němcová

    „Na Slovensku je zvoleno. Nevěřím, že se Pellegrini dokáže oddělit od politiky Fica, jehož tento výsledek posílil. Přijdou ještě ostřejší útoky na justiční soustavu, veřejnoprávní média… budeme se divit. A Rusko bude intenzivněji pokračovat v destabilizaci části zemí EU, i u nás,“ míní senátorka Miroslava Němcová (ODS).

  • 13.Havlíček: Tvrdý a důstojný souboj

    „Blahopřeji Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách na Slovensku. Byl to tvrdý a důstojný souboj. Zvítězil zkušený politik, který upřednostňuje pragmatismus před aktivismem,“ uvedl exministr Karel Havlíček (ANO).

Uživatel_5825645 ( 8. dubna 2024 09:49 )

Jdi zpátky na Ukrajinu bojovat za svou vlast a lidi!

9876543 ( 8. dubna 2024 09:46 )

Bude premiér,..to je politická funkce, hradního šaška bez kompetencí zas může dělat jen šašek,..šašku jedna nechápavá.

Uživatel_5825645 ( 8. dubna 2024 09:32 )

Právě Ukrajinci jako ty, tady čerpají nejvíc dávek! 👎

Uživatel_5486376 ( 8. dubna 2024 09:24 )

Přesně 👏

Uživatel_5486376 ( 8. dubna 2024 09:22 )

Mislíš komunistického agenta Pávka nebo soudruha lháře Fialenka soudruhů Hoflingere vezmi si prášek nějak zase v tom lítáš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa