Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš v Bílém domě s manželkou a pistolí, Fiala bez manželky a... Co chystá pro Bidena a kdo dárek vybírá?

Autor: pah, Jakub Kopřiva - 
7. dubna 2024
05:00

Po pěti letech míří český předseda vlády do Bílého domu. Naposledy za americkým prezidentem zavítal někdejší premiér Andrej Babiš, a to i s manželkou. Dubnová schůzka Petra Fialy a Joea Biden bude  podle jeho slov ryze pracovního charakteru,  tedy bez manželek. Jaké přípravy jsou nutné zajistit ještě před odletem nebo jak se vybírá dárek pro nejmocnějšího muže planety, to Blesku prozradil bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář.

Petr Fiala očekává, že setkání s prezidentem Bidenem vyzdvihne dobré vztahy mezi oběma zeměmi, což je podle něj důležité v kontextu současné mezinárodní a bezpečnostní situace: „Je to určitě důležitá návštěva ve Spojených státech, která ukazuje blízkost vztahů obou našich zemí, a ta její důležitost je dána i mezinárodní situací a bezpečnostní situací v Evropě a kolem Evropy,“ uvedl v Blesku. Návštěva Spojených států připadá do období 25. výročí členství České republiky v Severoatlantické alianci, což má podle Fialy i symbolický význam.

Významnou součástí jednání má být diskuse o bezpečnostní a ekonomické spolupráci mezi Českou republikou a Spojenými státy. Fiala zdůraznil potřebu otevírat dveře pro investice českých firem ve Spojených státech a naopak. Plánuje se rovněž debata o spolupráci v oblasti energetiky a kybernetické bezpečnosti.

Oproti předchozí návštěvě Bílého domu, kdy šéfa ANO Andreje Babiše doprovázela manželka Monika, plánuje Fiala vyrazit sám. „Je to v tuto chvíli tak, jak to bývá, jak je to asi správně koncipováno jako pracovní setkání, takže by to mělo být bez manželek,“ uvedl premiér.

Před pěti lety se tehdejší premiér Andrej Babiš setkal s prezidentem Donaldem Trumpem a jeho manželkou Melanií. Babiš tehdy popsal setkání jako velmi příjemné a zdůraznil dobrou atmosféru mezi oběma politiky. „Myslím, že jsme měli mezi sebou výbornou chemii, až jsem byl překvapený. Donald Trump byl bezprostřední, měl skvělou náladu a moje paní z toho byla nadšená,“ prozradil tehdy Andrej Babiš.

Protokol a citlivé záležitosti

K návštěvě státníků patří i velké přípravy protokolu. „Je třeba dát pozor na mnoho věcí, například tlumočení…je si pan premiér jist svou angličtinou, nebo bude potřebovat tlumočení, pokud ano, pak simultánní, do sluchátek, nebo konsekutivní větu po větě?, “ popsal bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář jen některé úkoly, které musí tým státníka vyřešit s předstihem před návštěvou.

„Důležité je, jak naplánovat tiskový výstup - na začátku jednání, po skončení, společný s americkým prezidentem nebo sám. A otázka je i bydlení, zda nabídne americká strana oficiální rezidenci pro státní návštěvy Blair House, kde například Václav Havel bydlel třikrát, nebo hotel,” doplnil.

Jednou z citlivých záležitostí je pak podle Sklenáře výběr dárku: „Navrhuje ho protokol, ale musí to být rozhodnutí širšího týmu.”  Z minulosti pak zmínil například saxofon Václava Havla pro Billa Clintona nebo Babišovu pistoli vyrobenou v České zbrojovce, která nese označení CSR - 1946, což je i rok Trumpova narození. Petr Fiala zatím nechtěl prozradit, co si pro Joea Bidena jeho tým připravil. „Dárek se připravuje, ale zatím nemohu dopředu říct, jaký to bude,” uvedl ve studiu Blesku.

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video  Andrej Babiš u Donalda Trumpa v Bílém domě: Co si řekli?  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Uživatel_5313099 ( 7. dubna 2024 11:35 )

Kolikrát za hodinu budou Bidenovi připomínat s kým mluví a který je rok?

naidka ( 7. dubna 2024 10:36 )

Možná paní Fialová nemá "co na sebe". 😨

naidka ( 7. dubna 2024 10:35 )

Aspoň fiala pozná, jak vypadá demence, ale rozumět si budou. 😁

UFO1 ( 7. dubna 2024 09:12 )

Lezou opravdu všude, Kolarovic rodina i do cs.sporitelny, takže sporitelno sbohem

Petr Kolar ( 7. dubna 2024 08:05 )

Byl jste rychlejsi. Mozna si i pochlubi novym voditkem co si koupil jako hodny pejsek. Urcite bude za sve lokajstvi podrban za usima a mozna dostane i nejaky pamplsek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa