Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel na dovolené: Hrad stále tají, kde je prezident! Testuje motorky ve Španělsku?

Autor: L. Procházka, J. Kopřiva - 
10. února 2024
05:00

Už zítra prezidentovi Petru Pavlovi (62) skončí týdenní dovolená! Tu podle Lidových novin tráví ve Španělsku, kde testuje motorky. Hrad ale stále odmítá potvrdit, zda je prezident skutečně v zahraničí. A odkazuje se na bezpečnost.

Že Pavel testuje milované mašiny ve Španělsku, Lidové noviny uvedly s odkazem na dva zdroje z diplomacie. Prezidentovu týdenní dovolenou sice potvrdila pro Blesk Mária Pfeiferová z tiskového odboru Hradu, víc k ní ale odmítla sdělit.

„Z bezpečnostních důvodů nebudeme sdělovat, kde ji tráví,“ uvedla pro Blesk už v úterý Pfeiferová. A i včera přes blížící se konec Pavlova oddychu odmítla sdělit více informací. Podle informací z médií pak prezident tráví dovolenou bez manželky Evy (59), ale pouze s ochrankou.

Vždy se hlásilo

Nad tajnostmi kolem dovolené se pozastavují někteří bývalí pracovníci Hradu, třeba Ladislav Špaček (74), bývalý mluvčí Václava Havla (†75).

„Samozřejmě, že se to muselo oznámit, zejména pokud prezident opouštěl zemi. Když jel třeba do Rakouska, Portugalska či na Lanzarote, vždy jsme zemi zveřejňovali. Nikdy jsme však neříkali adresu nebo název hotelu,“ komentoval celou záležitost.

Kancléř ví

To samé se většinou dělo i za prezidentování Miloše Zemana (79), který 90 procent dovolených trávil na chalupě na Vysočině. „Každou dovolenou, byť máte ústavní funkci, musíte nahlásit vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky, který na to připraví celý aparát. A to samé platí v případě, že jste nemocný,“ řekli Zeman a bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář (56).

Těmito postupy se řídí i prezident Pavel vůči vedoucímu své kanceláře. Tím je stále Jana Vohralíková (60). Od příštího čtvrtka 15. února ji nahradí Milan Vašina (54).

Zákoník práce neplatí! 

Prezident republiky musí sice vedoucímu své kanceláře hlásit dovolenou či pracovní neschopnost, aby se hradní aparát i ochranná služba na vše připravily, další povinnosti jako jiní zaměstnanci v Česku ale nemá.

„Prezident ČR je ústavní funkce. Není to pracovní poměr, proto se na něj nevztahuje zákoník práce,“ napsala Blesku mluvčí Hradu Mária Pfeiferová.

Video  Prezident-motorkář opět v akci: Petr Pavel osedlal mašinu i v Itálii!  - Blesk - Daniel Kraus
Video se připravuje ...

Uživatel_5631553 ( 11. února 2024 18:44 )

Místo na prezidentování se měl dát na cestování jako Hanzelka a Zikmund, už tak jenom cestuje ! ! ! 👎 👎 👎

roxin ( 11. února 2024 10:23 )

Víš tak veliké kulové jen si ho idealizuješ a jsi rád že máš na hradě po 34 letech opět totalitu, moc ti chyběla tak je zpět.

roxin ( 11. února 2024 08:25 )

...a můžeš vědět že se jako zdechlina na gauči neválí a do němoty nechlastá do němoty a nežere jako čuník, když je možná doma o něm nikdo neví co dělá a až ho to válení přejde jde si povyrazit jako třeba na veřejně tajnou dovolenou. 😃

roxin ( 11. února 2024 06:19 )

Taky mě to napadlo. 😃

roxin ( 11. února 2024 06:18 )

i ten můj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa