Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Trump je dementní, tvrdí expert. A předložil důkazy. Zmínil i Bidenovy trapasy

Autor: DVL - 
7. dubna 2024
05:00

Podle psychologa Johna Gartnera je exprezident Donald Trump dementní a nemá kapacitu na to vykonávat nejvyšší úřad, píše britský deník The Mirror. „Vypadá to fantaskně – dementní prezident? To zní jako dystopická černá komedie,“ nešetřil Trumpa Gartner. Vyjmenoval čtyři příznaky demence, kterými podle něj trpí. Současný prezident Joe Biden však Trumpovi v lecčems zdatně sekunduje…

Psycholog John Gartner vytvořil online petici pro lékaře a odborníky v oblasti duševního zdraví, aby diagnostikovali bývalého prezidenta Donalda Trumpa s demencí. Doktor Gartner chce varovat veřejnost před tím, koho by si mohla zvolit. Za poslední měsíce, a dokonce i roky exprezident během různých shromáždění učinil mnoho faux pas.

„Trump je velmi zběsilý. Má všechnu tu energii a charisma. Ale je vlastně spíš jako Čaroděj ze země Oz. Vypadá silně, ale nevšímejte si toho dementního muže za oponou – když ji odtáhnete a lidé ho uvidí takového, jaký ve skutečnosti je, ne silného, ale kognitivně slabého, řekl bych, že už to není jen o tom, že není dostatečně fit, aby vykonával funkci – nyní je toho neschopný,“ řekl psycholog.

Odborník dále uvedl, že Trump zkrátka „nemá dostatečnou mentální kapacitu na to, aby mohl chápat (prezidentskou) práci“ a dodal, že by mohl být „snadno zmanipulován v podstatě kýmkoliv“.

Příznaky demence u Trumpa

Gartner uvedl čtyři příznaky demence, které Trump podle něj a dalších odborníků vykazuje. Experti, kteří podepsali petici, řekli, že Trump neustále dělá jazykové chyby, čemuž se říká fonematická afázie, což podle Gartnera „silně naznačuje demenci“. U exprezidenta vypozorovali neustálé snižování kognitivních schopností, což je další příznak demence.

„Když se podíváte na videa Donalda Trumpa z 80. let, má bohatou slovní zásobu. Nejenže mluvil v celých větách, měl i kultivovaný projev,“ poznamenal Gartner. „Nyní stěží dokončí větu. Stěží dokončí slovo. Někdy vůbec slova nepoužije – jen máchá rukama a říká zvuky jako: ‚hurá, bum, prásk‘.“  

Psycholog také zdůraznil způsob, jakým Trump někdy během shromáždění začne nesrozumitelně blábolit a vydávat řetězce zvuků, aniž by ve skutečnosti používal slova. To je podle něj také známka demence. „Ten muž není schopen používat jazyk, aby myslel a komunikoval, což znamená, že se u něj pravděpodobně vyvíjí demence, což znamená, že se to bude zhoršovat. Tohle je předzvěst,“ uvedl expert.

Zhoršená paměť nebo změny chování

Zhoršující se paměť je typický příznak demence. Obavy vzbuzuje to, když Trump lidi přímo zaměňuje. Když si Trump spletl Nikky Haleyovou, svou oponentku v republikánské nominaci do listopadových prezidentských voleb, s bývalou šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, jedná se podle experta o symptom demence. Zaměnit nebo kombinovat dvě osoby nebo přeskakovat generace je hlubší problém než prostý výpadek paměti, vysvětlil Gartner.

„Není to někdo, kdo by byl schopný si poradit s běžnými aspekty života nebo je chápat, přesto mluvíte o tom, že má dělat nejtěžší výkonnou funkci na světě, když mu žádná výkonná funkce nezbývá? Je to šílené,“ okomentoval psycholog.

Změny v chování jsou další z typických příznaků demence, uvedl Gartner, a Trump je zmatenější, podrážděnější, paranoidnější, impulzivnější, agresivnější a oslabenější než obvykle. Gartner zdůraznil především Trumpovy výpady u soudu.

Dalším symptomem demence je i porucha motoriky. Expert poukázal na Trumpovu „širokou“ chůzi, kdy jednou nohou kráčí v půlkruzích. Exprezident se také často naklání dopředu, což by mohlo být příznakem frontotemporální demence, která postihuje čelní oblast mozku.  

Kromě toho se během i po Trumpově vykonávání prezidentské funkce objevila videa, kdy má potíže udržet lahve a sklenice s vodou, třásl se, když se z nich pokoušel usrknout, přestože je držel oběma rukama.  

Na dalších záznamech je vidět, jak se opírá o stoly. Podle Gartnera může trpět Alzheimerovou chorobou, frontotemporální demencí, demencí s Lewyho tělísky nebo vaskulární demencí. Pro přesné určení diagnózy neexistuje dostatek informací, nemusí nakonec trpět ani jedním z těchto druhů nemoci.

Trump versus Biden

Podle psychologa je mezi Bidenem a Trumpem zásadní rozdíl. „Nemá takové potíže s pamětí, které by naznačovaly demenci. Má nějaké problémy s pamětí, ale to je stárnutím,“ řekl Gartner s tím, že mluví v celých větách a používá celá slova. Nemůže sice chodit tak rychle jako dříve, ale to je dalším příznakem stárnutí, a ne demence. Jeho chování se také nezměnilo.  

„Porovnávat Trumpa a Bidena je jako porovnávat jablka se shnilými pomeranči. Bidenův mozek stárne. Trumpův mozek je dementní. Nejedná se o totéž,“ dodal expert.

Trump podle něj sice ukazuje „obraz síly“, ale „mentálně je dítě“. „Trump je slabý. Je kognitivně oslabený. Jestli chcete silného alfa lídra, on jím není. Vypadá to fantaskně – dementní prezident? To zní jako dystopická černá komedie,“ podotkl Gartner.

Kohl nebo Merkelová, Macron nebo Mitterrand?

Nicméně prezident Biden má za sebou také nemálo společenských faux pas. Podařilo se mu například zaměnit Egypt s Mexikem, když mluvil o konfliktu mezí Izraelem a Hamásem na Blízkém východě. „Prezident Mexika nechtěl otevřít bránu pro humanitární pomoc. Promluvil jsem s ním. Přesvědčil jsem ho, aby to udělal,“ řekl Biden. Napsaly o tom noviny The Independent

V červnu roku 2021 si Biden například spletl francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Françoisem Mitterrandem, bývalým prezidentem Francie, který zemřel v roce 1996. Krátce poté zaměnil také německé kancléře. Tvrdil, že diskutoval o nepokojích v Kapitolu s Helmutem Kohlem, který zemřel v roce 2017, tedy čtyři roky předtím, než k nim došlo. Na mysli měl Angelu Merkelovou.

Při jedné tiskové konferenci v Bílém domě zase zapomněl na název teroristické skupiny Hamás. A nechvalně proslulá jsou také jeho nešikovná zakopávání na schodech do letadla.

Video  Bidenův pád  - Reuters
Video se připravuje ...

Při další příležitosti v červnu roku 2023 se ho novináři zeptali, zda věří, že Vladimira Putina oslabilo povstání Wagnerovy skupiny. Biden odpověděl, že prezident Putin „jasně prohrává válku v Iráku“. A ten samý měsíc se postaral o další pozdvižení, když uzavřel projev o kontrole zbraní prohlášením: „Bože, ochraňuj královnu, člověče.“

Tím výčet loňských červnových faux pas Bidena nekončí. Když poprvé hostil britského premiéra Rishi Sunaka, oslovil ho jako „pana prezidenta“. Zatímco se usmívali a pózovali fotografům, americký lídr řekl: „No, pane prezidente…“ Následně se rychle opravil a vtipkoval: „Právě jsem vás degradoval, pane premiére.“ Oba se tomu zasmáli.

V listopadu 2021 se mu také stalo, že během klimatického summitu podřimoval. Měl zavřené oči více než 20 sekund. Bylo vidět, jak k němu přiskočil pracovník a šťouchl do něj, aby ho probudil.

Uživatel_5766095 ( 7. dubna 2024 18:48 )

U nás se lidem s postižením nevysmíváme protože jsme oproti Britům na vyšším stupni vychování, snad se nepustí i do mongoloidní Tintin Grety?

Uživatel_5661015 ( 7. dubna 2024 17:28 )

Co si jeste na nej vymysli? To je jedna vec za druhou. Tak strasne se ho boji.

yokky ( 7. dubna 2024 16:38 )

👍👍👍👍­👍👍🆒🆒🆒🆒­🆒🆒🆒✌✌✌­✌✌✌✌👏👏­👏👏

yokky ( 7. dubna 2024 16:37 )

Mistr Trump,superrrrrr 👍 good luck 👍👍👍👍👍👍🆒🆒🆒🆒🆒🆒🆒🆒✌✌✌✌✌

safinka59 ( 7. dubna 2024 15:40 )

🤣🤣🤣...v tom případě nevím, jak pojmenovat Bidena ! Retardace on-line ❓

Zobrazit celou diskusi