Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putinova řezníka Kadyrova trápí zdraví: Kvůli léčbě létal opakovaně do Moskvy?

Autor: DVL, swp - 
4. dubna 2024
05:00

Čečenský vůdce a blízký spojenec Vladimira Putina Ramzan Kadyrov má mít potíže se zdravím. Zvěsti o chatrném stavu lídra Čečenska kolují již od loňského září, kdy mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov uvedl, že je dlouhodobě nemocný. Nyní se objevují videa, která tyto spekulace potvrzují. Kadyrov je na nich unavený, málo mluví a také chodí za pomoci hole. V porovnání s jeho dřívějšími videi na kanálu Telegram nastala velká změna, píše server Newsweek.

Nedávné videa čečenského lídra a blízkého spojence Vladimira Putina Ramzana Kadyrova podnítila již dlouhotrvající zvěsti o jeho zhoršeném zdraví.

Tyto zvěsti nabraly na intenzitě od loňského září, kdy mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov řekl, že vůdce Čečenska je „už dlouho“ nemocný. Ukrajinská internetová publikace Obozrevatel navíc uvedla, že Kadyrov je v kómatu a byl přepraven do Moskvy.

Kadyrov později na svém kanálu Telegram sdílel neověřené video, jak se prochází na neznámém místě. Napsal, že ti, „kteří nedokážou odlišit skutečnost od lží na internetu, by se měli jít projít na čerstvý vzduch“.

Nezávislé ruské noviny uvedly, že videa Kadyrova, která byla zveřejněna před pár dny, měla pravděpodobně rozptýlit zvěsti o jeho špatném zdraví, ve skutečnosti však mohou mít opačný efekt.

Na prvním záběru z 1. dubna Kadyrov během oslav prochází kolem staveniště v Prezidentském paláci v Grozném, aniž by cokoli řekl. Ve druhém záběru se čečenský vůdce krátce pozdraví s lidmi, kteří na něj čekají.

Léčba v Moskvě

Nezávislé ruské médium Agentstvo zaznamenalo jeho zdrženlivé chování při večeři, kdy všichni silně tleskali, zatímco Kadyrov pouze slabě ťukal do stolu. Médium tyto záběry srovnalo se záběry z podobné události z roku 2021, kdy čečenský vůdce tleskal ze všech sil.

Na dalším videu přijímá hosty z Jordánska. Pohybuje se neklidně a při návštěvě hrobu islámského teologa chodí za pomoci hole.

V únoru Kadyrov již druhý rok po sobě vynechal Putinův projev k ruskému Federálnímu shromáždění, jehož se účastní nejvyšší představitelé.

Ruský deník Kommersant uvedl, že se nachladil. Nezávislé noviny Novaja Gazeta však napsaly, že Kadyrovova nepřítomnost mohla být způsobena tím, že podstupoval jinou léčbu.

Agentstvo 27. března analyzovalo všechna videa na Kadyrovově kanálu Telegram od začátku roku. Obsahoval pouze krátká videa čečenského lídra oproti dřívějším dobám, kdy videí bylo více a Kadyrov se v nich objevoval na delší čas.

Kadyrovovo letadlo létá do Moskvy pravidelně od února, podle údajů ze sledování letů, které zveřejnilo Agentstvo. Telegramový kanál VChK-OGPU, který tvrdí, že má spojení s ruskou rozvědkou, však uvedl, že tyto lety již nejsou potřeba, protože zařízení bylo nainstalováno v Grozném a nyní k lídrovi jezdí lékaři.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa