Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Je bystrý, hájí demokraté „chatrného“ Bidena. Expert: Obavy o věk ubližují jeho kampani

Autor: ČTK - 
10. února 2024
11:16

Bezdůvodné, nepřesné, nevhodné – či dokonce politicky motivované – tak označují členové americké Demokratické strany výroky zvláštního vyšetřovatele Roberta Hura o selhávající paměti amerického prezidenta Joea Bidena. Hur ve zprávě o vyšetřování Bidenova zacházení s utajovanými dokumenty mimo jiné uvedl, že 81letý prezident je „postarší muž s dobrými úmysly a chatrnou pamětí“. Informovaly o tom dnes agentura AFP či zpravodajský web BBC.

Jedna z nejostřejších reakcí přišla od viceprezidentky Kamaly Harrisové, která Hura, jehož do funkce jmenoval bývalý prezident Donald Trump, obvinila z jasných politických motivací. „Pokud jde o roli a odpovědnost státního zástupce v takovéto situaci, očekávali bychom vyšší úroveň morální integrity,“ uvedla Harrisová.

Součástí veřejně publikované Hurovy zprávy byl i dopis z Bílého domu, který jej žádal, aby výroky o prezidentově paměti upravil způsobem, který je v mezích jeho „odborných znalostí a kompetencí“. Zpráva mimo jiné uvádí, že Biden si během vyšetřování například nevzpomněl, kdy začalo a skončilo jeho viceprezidentské období či ve kterém roce zemřel jeho syn Beau.

Biden během uplynulého týdne několikrát popletl jména světových státníků. Při vzpomínání na hovory s evropskými lídry na summitu skupiny G7 z června 2021 opakovaně zmínil jméno politika, který byl tou dobou nejen dávno mimo úřad, ale také po smrti. Mluvil tak například o bývalém německém kancléři Helmutu Kohlovi místo jeho nástupkyně Angely Merkelové, jindy zaměnil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za jeho předchůdce z konce minulého století Françoise Mitterranda.

„Přemýšlivý a zkušený“

Členové Demokratické strany, s nimiž v pátek hovořila BBC, nicméně tvrdí, že o duševní schopnosti prezidenta nemají obavy.

Demokratický senátor Jon Ossoff zdůraznil, že s prezidentem v posledních měsících trávil spoustu času. „Zjistil jsem, že je bystrý, soustředěný, působivý, imponující a efektivní,“ řekl nejmladší americký senátor. Kolegové s ním souhlasí, včetně senátora Chrise Van Hollena, který prezidenta na páteční tiskové konferenci označil za „přemýšlivého a zkušeného“. Demokraté mají podle něj i nadále v prezidenta naprostou důvěru. „Chceme se držet někoho, kdo chápe, co tato země potřebuje,“ řekl Van Hollen.

Video  Karambol amerického prezidenta: Biden zakopl a upadl na pódiu před kadety.  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

Někteří politici z opačného politického tábora nicméně tvrdí, že Hurovy postřehy jen přispívají k převládajícímu názoru Američanů, že Biden, jenž se v letošních volbách uchází o znovuzvolení, je na výkon prezidentské funkce příliš starý.

„Snaží se, seč může, a to, co zmůže, mi začíná dělat starosti,“ řekl BBC umírněný republikánský senátor Thom Tillis. „Je mi jedno, jestli je vám 78, nebo 178, ale máte-li se stát lídrem svobodného světa, musíte být stoprocentně fit,“ dodal.

Obavy o Bidenův věk jsou tak pro jeho předvolební kampaň „trvalým problémem“, řekl Larry Sabato, ředitel Centra pro politiku při Virginské univerzitě.

Expert: Trump může působit energičtěji

Bidenovým soupeřem v prezidentském klání se s velkou pravděpodobností stane jen o čtyři roky mladší Trump. Průzkumy veřejného mínění podle expertů naznačují, že Trump nečelí kvůli svému věku ze strany voličů takové kritice, třebaže i on už má v předvolební kampani na kontě několik podivuhodných výroků.

Trumpův bombastický styl a „nepřetržitý útočný postoj“ totiž mohou přispívat k tomu, že je vnímán jako energičtější kandidát, míní Chris Borick, ředitel institutu pro průzkum veřejného mínění z Muhlenberg College. Starosti o Trumpův věk se podle něj nezdají být tak vážné. Zato v Bidenově případě bude muset jeho volební tým vynaložit spoustu energie na to, aby se vypořádal s názorem, že současný prezident už není k dalšímu výkonu své funkce duševně způsobilý, dodal.

Jiří Klempera ( 11. února 2024 06:19 )

Přiznejme si pravdu je to dement

zkzkz ( 10. února 2024 19:16 )

Nejmocnější muž světa 😁 😁 😁 😁 😁 😁

Annika ( 10. února 2024 19:06 )

Amici jsou danovy otroci Ukrajiny.

Uživatel_5522193 ( 10. února 2024 18:54 )

To je hrozný Amíci jsou národ blbů

Uživatel_5522193 ( 10. února 2024 18:54 )

Bohužel už lehce dementní,tím spíše manipulovatelný😩

Zobrazit celou diskusi