Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biden tvrdil, že má paměť v pořádku. Záhy si ale spletl prezidenty... potřetí v týdnu

Autor: ČTK - 
9. února 2024
18:47

Americký prezident Joe Biden tvrdí, že jeho paměť je v pořádku a že je nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu. Řekl to ve čtvrtek večer místního času (v noci na dnešek SEČ) ve Washingtonu v reakci na zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Hura o tom, jak nakládal s tajnými dokumenty. Hur v ní mimo jiné poznamenal, že Bidenova paměť byla „značně omezená“, když byl dotazován členy jeho týmu.

Jedenaosmdesátiletý prezident si podle něj například nevzpomněl, ve kterém roce začalo a kdy skončilo jeho viceprezidentské období, či ve kterém roce zemřel jeho syn Beau.

Biden to ve vystoupení pro média odmítl a podle agentury AP zvláštního vyšetřovatele „naštvaně kritizoval“ za to, že zpochybňuje jeho vzpomínky na smrt syna. Není prý pravda, že si nepamatuje, kdy zemřel. „Nepotřebuji nikoho, nepotřebuji nikoho, aby mi připomínal, kdy odešel,“ podotkl.

Americký prezident, který opakovaně čelí kritice, že už by kvůli své paměti neměl úřad prezidenta zastávat, také uvedl, že je starší muž a ví, co dělá. „Moje paměť je v pořádku, podívejte se na to, co jsem udělal od té doby, co jsem se stal prezidentem,“ řekl.

I během poměrně krátkého vystoupení pro média se však Biden dopustil nepřesnosti, když egyptskou hlavu státu Abdala Fattáha Sísího označil za prezidenta Mexika. Podobné chyby se mu stávají opakovaně. Nedávno například zaměnil bývalé německé kancléře Angelu Merkelovou a Helmuta Kohla či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a jednoho z jeho předchůdců Françoise Mitterranda.

Trump si spletl války

Biden je kvůli tomu terčem kritiky republikánů i svého očekávaného vyzyvatele v listopadovém souboji o Bílý dům Donalda Trumpa, kteří zpochybňují jeho kognitivní schopnosti. Sedmasedmdesátiletý Trump však někdy také mívá podobné potíže. Loni například varoval před hrozbou „druhé světové války“, letos si zase spletl svou soupeřku v boji o republikánskou nominaci Nikki Haleyovou s bývalou šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.

Biden ve vyjádření pro média v neposlední řadě zdůraznil, že při nakládání s tajnými dokumenty neporušil zákon a rozporoval také tvrzení, že si materiály ponechal úmyslně.

Vyšetřování dospělo k tomu, že si Biden záměrně nechal některé tajné dokumenty o americké válce v Afghánistánu a dalších záležitostech týkajících se národní bezpečnosti poté, co opustil úřad viceprezidenta v roce 2017. Trestnímu obvinění kvůli tomu ale čelit nebude.

Naopak Trump byl loni obžalován kvůli tomu, že si při svém odchodu z funkce v roce 2021 nechal do rezidence na Floridě přepravit krabice plné oficiálních dokumentů ze svého funkčního období, mezi nimiž podle vyšetřovatelů byly i materiály s označením „přísně tajné“. Část z nich odmítal vydat a na rozdíl od Bidena nespolupracoval vždy s vyšetřovateli.

Video  Bidenův pád  - Reuters
Video se připravuje ...

mildred ( 10. února 2024 11:28 )

Proč ho vůbec zvolili,tam by měla být nějaká věková hranice,aby senilni dědkové,nemohli vykonávat takovéto důležité funkce, jako např.vrchni velitel armády,..

Mr MRD ( 10. února 2024 06:39 )

Hloupost. on o válce vůbec neví. Dost pravděpodobně ani netuší, že existuje nějaká Ukrajina.

Mr MRD ( 10. února 2024 06:38 )

Pamatuje si vůbec, že tvrdil, že má paměť v pořádku?

Soliter56O ( 9. února 2024 21:33 )

Ví ten pán vůbec který se píše rok ? ... )))))

9876543 ( 9. února 2024 21:16 )

Ne v pořádku není,..co furt strkal rypák mezi Rusko a Ukrajinu, Proč si neroze***** Ameriku ?možná jižní, aby to měl za humny.Být prezidentem Putin, tak nejspíš k válce nedošlo.

Zobrazit celou diskusi