Karel se v pondělí ze Sandringhamu vrátil do Londýna a hned zahájil ambulatní léčbu. Buckinghamský palác sice neoznámil, jaký typ rakoviny lékaři u panovníka objevili, jen ale potvrdili, že to není nádor na prostatě, kvůli které podstoupil 26. ledna zákrok na luxusní The London Clinic.

Ohromující vůle

Rodinu i přátele, kterým šokující diagnózu sdělil po telefonu, však ohromil odhodláním, se kterým se chce co nejrychleji vrátit k vladařským povinnostem. Na doporučení lékařů si sice vzal volno, ale po celou dobu léčení bude známý workoholik Karel alespoň studovat státní dokumenty z pověstného červeného kufříku.

Podle britského listu The Daily Mail Karlovi lékaři sdělili pravdu o zhoubném separátním nálezu už během minulého týdne. Nedal však na sobě nic znát a v neděli srdečně mával příznivcům, když si vyrazil i s chotí královnou Camillou (76) do kostela Máří Magdaleny u svého panství Sandringham ve východoanglickém hrabství Norfolk. 

Palácové zdroje britských médií pak přidávaly, že král i jeho lékařský tým jsou ohledně prognóz „ohromně pozitivní“.

William v kleštích

Králova diagnóza však zkomplikovala už tak složitou situaci se státnickými záležitostmi. Také princ William (41) si totiž vzal volno, aby se mohl starat o rodinu a manželku Kate (42), která se na hradě Windsor zotavuje po operaci břicha. O jejím zdravotním stavu navíc nejsou vůbec žádné informace, vyjma oficiálního ujištění, že její zdravotní problém nesouvisí s rakovinou.

Jako první následník trůnu se ale dost možná bude William muset vrátit do práce už tento týden a o největší díl otcových povinností se podělí s panovníkovou chotí Camillou (76)...

Vlna podpory

„Nepochybuji, že se Jeho Veličenstvo král Karel III. brzy vrátí v plné síle, a vím, že mu celá země přeje rychlé vyléčení.“  vyjádřil se k šokující králově diagnóze britský premiér Rishi Sunak (43). Totéž popřál Karlovi osobně i americký prezident Joe Biden (81). „Zvládnutí diagnózy rakoviny, léčby a přežití vyžaduje naději a absolutní odvahu. Jill a já se připojujeme k lidem Spojeného království a modlíme se, aby se Jeho Veličenstvo rychle a plně uzdravilo,“ napsal na sociální síti X americký prezident.

Rakovinu v rodině zažili už NĚKOLIKRÁT

Nádorová onemocnění jsou u představitelů a členů britské královské rodiny celkem vzácná, přesto už se vyskytla. Rakovině plic podlehl v roce 1952 Karlův dědeček král Jiří VI. (†56), který byl vášnivým kuřákem. Cigarety mu totiž pomáhaly s nervozitou a koktáním, kterým otec Alžběty II. odmalička trpěl. Na rakovinu krku zemřel i jeho bratr, abdikant na trůn Eduard VIII. (†77), tedy Karlův prastrýc. 

Rakovinou kostní dřeně měla podle nikdy nepotvrzených spekulací na samém konci života údajně trpět i Karlova matka Alžběta II. (†96). Její mamince Alžbětě, královně matce (†101), pak v roce 1966 odstraňovali nádor tlustého střeva a v roce 1984 zase zhoubnou bulku z prsu, o čemž ale palác vždy zarytě mlčel.

Boj vévodkyně SARAH

Vedle Karla III. se aktuálně s nádorovým onemocněním potýká také vévodkyně z Yorku Sarah Fergusonová (64), bývalá (a prý znovu zase budoucí) manželka králova bratra Andrewa (63). Zákeřný melanom kůže u ní objevili před pár dny, nedlouho poté, co se zotavila z mastektomie levého prsu, k němuž lékaři museli přistoupit, když se u ní už podruhé objevil nádor.

Až dosud byl král ZDRAVÝ JAKO ŘÍPA

Až do diagnózy onemocnění rakovinou se současné hlavě britské monarchie zdravotní komplikace vyhýbaly. Nejvýraznější potíže si přivodil úrazy. Po pádu z koně skončil na chvíli v bezvědomí, kdysi o vlásek unikl lavině, která usmrtila jeho blízkého přítele. Před časem dvakrát prodělal covid. Občas prý trpí bolestmi zad, to ovšem lékaři připisují zállibě v jízdě na koních a pólu, kterému dříve velmi holdoval. V minulosti vzbuzovaly obavy také jeho nateklé prsty na rukou, což však může být způsobené zadržováním vody v těle. Další možností je údajně artritida.

Usmíří se s Harrym?

Jakmile se princ Harry (39) dozvěděl o Karlově rakovině, okamžitě se vydal ze zámoří do Londýna svého otce podpořit. Doma v Los Angeles však nechal vévodkyni Meghan (42) s dětmi. Karel měl údajně prohlásit, že nejmladší syn má dveře vždy otevřené. Podle zdroje z blízkosti rodiny trpí steskem po vnoučatech z Harryho strany a s Camillou by si je přáli vídat častěji.

Harry po chvatném nočním přeletu Atlantiku už včera po poledni přistál v Londýně a ihned zamířil za otcem na návštěvu do Clarence House, kde panovník nadále bydlí.

Jenže k usmíření s bratrem, princem Williamem (41), které by se zdálo jako logické, zřejmě nedojde. Podle zdroje z paláce se oba dokonce ani nepotkají! „Harry by se rád setkal se svým bratrem, ale hlavním důvodem cesty je návštěva otce,“ píše The Daily Mail. William prý zase argumentuje péčí o Kate, a tak společný čas bratři spíše nenajdou…

Video
Video se připravuje ...

Okamžiky po korunovaci: Slavnostní průvod Karla III. Blesk TV a Reuters

Fotogalerie
141 fotografií