Pokud král kvůli léčbě nebo svému zdravotnímu stavu nebude schopen vykonat všechny své povinnosti, může se obrátit hned na sedm lidí, aby ho případně zastoupili, píše web Mirror.

Technicky k nim stále patří i princ Harry (39) žijící s rodinou v Kalifornii a zneuznaný princ Andrew (63) se sexuálním skandálem na krku. Oba muži totiž – navzdory tomu, že už nevykonávají žádnou funkci pro britskou monarchii – nadále zůstávají členy Státní rady. Role ovšem oficiálně náleží těm členům královské rodiny, kteří mohou panovníka zastoupit, pokud se necítí dobře, nebo je zrovna v zahraničí – což princové Andrew ani Harry nejsou. 

Pravomoc zastoupit krále má oficiálně královna Camilla (76) a čtyři nejvýše postavení dospělí v nástupnické linii – princové William (41), Harry, Andrew a princezna Beatrice (35). Místo Harryho a Karlova mladšího bratra Andrewa by do Státní rady mohli být povoláni královi další dva sourozenci, princezna Anna (73) a princ Edward (59). Oba mají se Státní radou své zkušenosti – dlouhé roky byli jejími členy, než je v nástupnické linii předstihli členové mladší generace. 

Zatím se nicméně neočekává, že by měli být královi příbuzní „povoláni do akce“. Navzdory léčbě má Karel III. v plánu nadále se věnovat státním záležitostem i úředním dokumentům sám. A zatím se zdá, že to samé platí i pro pravidelná zasedání Tajné rady nebo středeční audience s premiérem Rishim Sunakem(43). To všechno by tedy mělo pokračovat beze změny tak dlouho, jak jen to zdraví Karlovi dovolí. 

Video
Video se připravuje ...

Korunovace Karla III.: Všechny taje ceremonie očima Jindřicha Forejta! Blesk TV a Reuters

Fotogalerie
169 fotografií