Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jasně poražená Haleyová odmítá odstoupit. Trump zuří. Bude ho to stát prezidentství?

Autor: jmr - 
3. února 2024
14:58

Podle lidí blízkých bývalému prezidentovi frustrace Donalda Trumpa z jeho soupeřky v primárkách Nikki Haleyové nadále roste. Odmítnutí bývalé guvernérky Jižní Karolíny odstoupit z boje o republikánskou nominaci způsobuje jeho kampani operační problémy. Samotného Trumpa obzvlášť naštval proslov Haleyové po její prohře v New Hamsphire, který vnímal jako vítěznou řeč, informuje deník The Guardian.

Trumpovy osobní frustrace se ještě zhoršuji tím, že setrvání Haleyové ve volbách znamená, že bude bývalý prezident muset vést agresivní kampaň v jejím domácím státě. Kvůli tomu bude jeho tým muset odvrátit pozornost od příprav na volební klání se současným prezidentem Joem Bidenem.  

Jeho vztek vůči Haleyové by také mohl v následujících týdnech vést k ošklivějším střetům, zatímco Trump bude čím dál tím odhodlanější ji přimět k odstoupení. Ve snaze v nejdříve volících státech dominovat a získat tak republikánskou nominaci o ní bude pravděpodobně mluvit stále jedovatěji.

V New Hampshire prý Trump upřímně nemohl uvěřit, že Haleyová neodstoupila a dokonce o své prohře, která byla těsnější než se očekávalo, ale stále byla jednoznačná, ve svém proslovu mluvila jako o nečekané výhře. To Trumpa zaskočilo, protože si myslel, že to Haleyová vzdá stejně jako guvernér Floridy Ron DeSantis, který odstoupil a podpořil Trumpa hned poté, co skončil o týden dříve v primárkách v Iowě druhý. A Trump si tento vytrvalý odpor své soupeřky bere osobně.

„Řekl jsem, ‚Wow, ona dělá jakože proslov, jako by vyhrála‘“ stěžoval si ve své řeči po zveřejnění volebních výsledků v New Hampshire. „Kdo to sakra byl ta podvodnice, co předtím vyšla na pódium a, jakože, tvrdila, že vyhrála. Ve skutečnosti si vedla špatně.“

Trumpova kampaň se momentálně připravuje na několik dalších lokálních soubojů před „Super úterým,“ kdy bude volit 15 států naráz. Toho dne už prý chce jejich kandidát mít dost delegátů na zajištění republikánské nominace. Trumpova frustrace s jeho soupeřkou tak nabírá na akutnosti.  

Bývalému prezidentovi teď musí být jasné, že jej nejspíš čeká několik cest do Jižní Karolíny, což zdánlivě vnímá jako ztrátu času, protože vnitřní i veřejné průzkumy nevidí cestu, kterou by ho Haleyová mohla o nominaci připravit. Čím víc času a zdrojů musí Trump věnovat souboji s Haleyovou, tím méně se může zaměřit na listopadové klání s Bidenem a odpovídat na jeho politické útoky.

Haleyová o sobě mluví jako o „bojovné“ a nadále pořádá setkání s voliči, přičemž její osočování Trumpa nabírá na nepřátelskosti. Minulý týden spustila v Jižní Karolíně kampaň v ceně 91,5 milionu korun, ve které volební klání mezi Bidenem a Trumpem nazývá „odvetou, kterou nikdo nechce.“ Hlas v televizní reklamě říká: „Biden – příliš starý. Trump – příliš chaosu. Je tu lepší volba pro lepší Ameriku.“ Trumpův mluvčí se k reklamě nevyjádřil.

Trump Haleyovou vnímá jen jako další věc, se kterou by neměl být nucen se vypořádávat, ale dokud kandiduje, tak musí. Momentálně se Trump musí věnovat několika různým záležitostem, přičemž nejvýraznější jsou jeho problémy se zákonem. Ačkoliv druhá žaloba za pomluvu vznesená proti němu E Jean Carrollovou už vyvrcholila, Trump musí věnovat stále více času svým obviněním z trestné činnosti.  Doufal tedy, že jej velká výhra v New Hampshire připraví aspoň o jednu starost.

Lidé z jeho okolí tvrdí, že navíc celou situaci vnímá jako zradu ze strany Haleyové. Alespoň v jednom rozhovoru se svými spojenci ji měl častovat šovinistickými nadávkami, zatímco mluvil o její neloajálnosti a nadával na její setrvání ve volbách.

Trumpův tým má také strach, aby se neopakovala situace z demokratických primárek před osmi lety. Tehdy odmítl odstoupit již jasně poražený Bernie Sanders a jeho vyhrocený spor s Hillary Clintonovou zanechal voličskou základnu Demokratů před jejím střetem s Trumpem rozdělenou. Právě tomu přičítají někteří experti Trumpův tehdejší volební úspěch proti papírové favoritce.

Video  Exprezident Donald Trump se v Georgii vydal úřadům v nechvalně proslulé věznici  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi