Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babišova slova o zm*dovi rozlítila koalici. Mimořádně se sejde Sněmovna

Aktualizováno -
12. března 2024
20:19
Autor: ČTK - 
12. března 2024
19:15

Lídři pěti koaličních stran se dnes odpoledne dohodli na svolání mimořádné schůze Sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová ČTK sdělila, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy. Poslanci by se pak měli podle dnešní dohody sejít příští týden. To, že chce svolat mimořádné jednání Sněmovny v pondělí oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš v reakci na informace, že Babiš o víkendu žádal od svých spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

„Andrej Babiš svým sháněním materiálů na politické oponenty, naposledy ministra Jana Lipavského, prohloubil dno. Přitom pan ministr pouze pravdivě pojmenoval riziko, jaké představuje. Zejména o těchto rizicích chceme ve Sněmovně mluvit,“ řekla Pekarová Adamová ČTK.

„Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou. Proto svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny,“ uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala.

Babiš dnes v reakci na rozhodnutí koalice svolat mimořádné jednání kritizoval kabinet. „Lidé v této zemi chudnou, jsme nejhorší v Evropské unii, vláda nezvládá řídit zemi, ale zabývat se budeme jedním soukromým e-mailem. To mluví za všechno,“ uvedl na dotaz ČTK.

Lipavský v neděli v České televizi uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš následně v e-mailu svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady, včetně informací o dětech, uvedl v pondělí web Novinky.cz. Koaliční politici Babiše kritizovali za to, že do politického boje zatahuje děti a používá metody komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Babiš tvrdí, že nesháněl žádné kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného.

Podněty ke svolání mimořádných schůzí podávají většinou opoziční strany, v tomto volebním období hnutí ANO, které k tomu má samo na rozdíl od SPD dostatečný počet poslanců. Vyvolávání takových schůzí koaličními stranami není úplně výjimečné. Naposledy se Sněmovna sešla na mimořádné schůzi svolané z iniciativy vládního tábora v lednu. Poslanci na ní projednali v úvodním kole spornou předlohu o zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.

Podnět musí podepsat nejméně 40 poslanců. Předsedkyně dolní komory musí schůzi svolat v termínu do deseti dnů.

e.lesanova ( 14. března 2024 18:47 )

Pro MPA to bude zasedání století 😁 Nebude celosvětový přenos?? Někdy mám pocit, že je někdo dopuje něčím, co vyvolává retardaci. MIMOŘÁDNÉ!! zasedání se má týkat MIMOŘÁDNÝCH a důležitých věcí pro stát a občany, pětikolková lůzo 👎

e.lesanova ( 14. března 2024 18:41 )

On "pobavil" i věčně nacucaný Kalousek, nejen Topolánek...oba pánové mají tak peprný slovník, že by mohli vydat knihu..pro dlaždiče 👎

roxin ( 14. března 2024 13:12 )

Kdyby se jmenoval Jurečka nebo kdokoliv jiný nic bychom nevěděli a kdyby se to nechtěně provalilo tak fialovej sliz aby zachránil situaci by mu maximálně řekl že by se měl omluvit a to by tak bylo všechno. Pokud se jedná o šifrovaný telefon vůbec nic o něm z party nikdo nic neřekl, postřehla jsem jen článek s diskusí, jestli někdo z party ho vzpomenul tak o tom nevím.

jajas ( 14. března 2024 09:16 )

Roumohl se nám tady takový něšvar....sprostý slovník politiků na veřejnosti....tak třeba podle seznam.cz se stejné nadávce, jako použil Babiš, nevyhnul ani Topolánek (gorol v Valašska) na sociálních sítích....když odpovídal na komentář Vondráčka.

Napsal:...."To máte nařízeno, nebo je to z tvé hlavy? Nebo máš překrýt toho ,zm*da‘ a estébácké praktiky svého ředitele?“ vpálil na sociální síti bývalý premiér Mirek Topolánek místopředsedovi hnutí ANO a někdejšímu šéfovi poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi. Vulgárním slovem narážel na chování předsedy hnutí ANO Andreje Babiše......
Tak u Topola mne to skutečně nepřekvapuje, byl a zůstal hulvátem, ale dostal mne tím, že je i hloupý, pokud se snaží zviditelňovat v takové věci....úplně zbytečně. Měl se asi poradit se svým Dalíkem.... 🙂 👎

jajas ( 14. března 2024 07:58 )

Je fajn, že jsi ode mně nic jiného nečekal, nespletl ses. 🙂 Pro mne prostě takové slovo, použito v soukromém mejlu nic neznamená. Na rozdíl od Koláře, který to své slovo uvedl v rozhovoru pro CNN. Politici nejsou žádní svatoušci, mluví stejně jako běžní občané, jen navenek se "snaží" vyjadřovat spisovně, v soukromí jsou naprosto běžní občané se svými klady a zápory a emocemi....takže dělat hubmbuk kvůli nadávky použité soukromě je naprosto mimo mísu....ovšem jde o Babiše, takže.... 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa