Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Středula ztrácí podporu: „Z morálního hlediska by kandidovat neměl,“ vzkazuje mu vlivná odborářka

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
12. března 2024
12:43

Týden po oficiálním konci Josefa Středuly v čele odborů padl další člen vedení konfederace. V pondělí ohlásil rezignaci také místopředsedy Vít Samek. 25. března tak delegáti mimořádného sněmu budou řešit nečekaně nakonec obsazení minimálně těchto dvou pozic. Středula chce po zatajení zániku členství v OS KOVO, a tedy i nedobrovolném konci v ČMKOS svou pozici obhájit. Jenže může narazit. Ze svazů totiž zaznívají hlasy o zklamání a nemorálnosti se o post po zatajování skutečností znovu ucházet.

„Rád si o ten mandát znovu řeknu a budu rád za potvrzení,“ řekl Středula novinářům minulé pondělí po mimořádném zasedání Rady ČMKOS. Tu musel svolat na přání jedné třetiny svazů po té, co Blesk upozornil na nesrovnalosti – respektive zánik členství v OS KOVO, a tím pádem i ztratil i nárok být nejvyšším šéfem odborů.

Rada svolala na 25. března mimořádný Sněm. Tam si bude chtít Středula svou pozici znovu upevnit a vládnout odborům dál. Jenže může také narazit. I když některé nominace na opětovnou kandidaturu už posbíral, ozývají se už hlasy, že za jeho nekonečné mlžení by měli odboráři svému bossovi vystavit červenou kartu.

Video  Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Z morálního hlediska by kandidovat neměl. A tu nemorálnost spatřuji v tom, že ačkoliv věděl, že mu zaniklo členství v OS KOVO, a tedy pozbyl i mandátu předsedy ČMKOS už v listopadu, nám tuto skutečnost zatajil a nepřiznal až do březnového mimořádného jednání Rady ČMKOS,“ řekla Blesku předsedkyně odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR (OS DLV) Jaroslava Nestěrová.

Kandidát Dobšík? 

„Chová se jako blázen a poškozuje tím odbory,“ řekl pak Blesku jeden z odborářů, který chtěl zůstat v anonymitě. A od Středuly se odvrací také šéf školských odborů Fratišek Dobšík, který nedávno ještě zpochybňoval pravost dopisu, ve kterém je Středula informovaný o zániku svého členství v OS KOVO a který Blesk zveřejnil.

„České odbory musí začít být znovu akceschopné, je doba na restart a ten vyžaduje podle mého názoru i obměnu vedení ČMKOS a ne se handrkovat, jestli aféru s odborovými příspěvky současný předseda přežije,“ řekl Blesku Dobšík, a doplnil tak své dřívější vyjádření pro ČT, kde řekl, že Středula nyní jeho podporu nemá.

Sám navíc úplně neodmítl, že by do vedení v pondělí příští týden kandidoval. „To by museli uvažovat jiní a navrhnout mě. Byl jsem zvolen předsedou školáků vloni a beru to jako závazek,“ doplnil Dobšík pro Blesk.

Video  Roman Ďurčo o nezaplacených příspěvcích Josefa Středuly  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Středulovo odcházení navíc nechtějí některé organizace nechat bez povšimnutí a ptají se u vedení ČMKOS, jak je to s jeho dosavadním mandátem, platem i různými bonusy a náležitostmi, které se pojí k funkci. Své pochybnosti o platnosti různých rozhodnutí, pod kterými je případně Středula od konce listopadu do dneška podepsaný, má i předsedkyně OS DLV Nestěrová, která je zároveň právnička. „Podle mého názoru pozbyl pan Středula mandátu předsedy ČMKOS 24. 11. ve chvíli, kdy mu zaniklo členství v OS KOVO a od té doby všechna právní jednání, která dělal, jsou neplatná, protože k nim neměl mandát,“ reagovala pro Blesk a pozastavila se také nad tím, proč Středula na otázky o trvání jeho členství takovou dobu mlžil a neinformoval také všechny ostatní sám a v pravý čas.

Minimálně do mimořádného sněmu je Středula jen řadovým zaměstnancem ČMKOS, s médii nekomunikuje a na veřejnosti ho také asi nikdo jen tak neuvidí. „V tuto chvíli je řadový zaměstnanec a čerpá řádnou dovolenou, na které bude až konání mimořádného Sněmu,“ řekl Blesku Vít Samek, který původně převzal po Středulovi část jeho pravomocí. Jenže i on nakonec odboráře v pondělí překvapil nečekaným rozhodnutím.

Padl i místopředseda Samek

„Ano, ráno jsem rezignoval. Požádal jsem předsedy odborových svazů, aby to přijali. Je mi 71 let a 47let pracuji v legislativě a vedle toho jsem dělal ještě v posledních letech funkci místopředsedy ČMKOS a už jsem delší dobu zvažoval, že skončím. Je to velká námaha a ve svém věku na to nemám už dostatek sil a pružnosti,“ popsal své důvody Blesku. Sám se hodlá vrátit v odborové centrále k pozici vedoucího právního oddělení a věnovat se například důchodové reformě a zákoníku práce.

Ludmila Micikova ( 15. března 2024 07:14 )

Expredseda, odboru p. Stredula zvoral všechno, za současné napjate hospodářské a politické situace na vedení odboru nemá. Nastává, pozvolna situace, kdy to dojde na příměr z tlustého do tenkého. Příkladem jsou zemědělci, je s nimi jednáno a získávají. Pokud p. Stredula, podpořil profesorku Nerudovou, tak je to stejný preslap, jako neplatit členské příspěvky.

al.bunda ( 12. března 2024 14:41 )

přesně, vláda si s lidmi vytírá zádel a ten Šašek dělá úplné houby... 👎 👎 😕

bobbo ( 12. března 2024 13:57 )

Středula je tam na úplné kulové,přismrdač pětihnoje,tak jak pepa!

Uživatel_5766095 ( 12. března 2024 13:30 )

Když si loupežníci vybírali svého velitele (kapitána), vždy to byl ten největší zloděj a hrdlořez.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa