Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další otřes ve vedení odborů: Po Středulovi končí i Samek

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
11. března 2024
13:21

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek, který od minulého týdne centrálu spolu s místopředsedkyní Radkou Sokolovou řídil, rezignoval na svou funkci. Zdůvodnil to mimo jiné svým zdravím a věkem. Blesku Samek řekl, že v ČMKOS bude pracovat dál jako vedoucí právního oddělení. A Středula? Ten prý přestal být předsedou už 24. 11. loňského roku jak Blesk trvrdí od počátku. Nyní je prý na dovolené. 

Samek a Sokolová převzali vedení před týdnem poté, co předák Josef Středula přestal být kvůli pochybnostem kolem svého členství po neplacení příspěvků šéfem ČMKOS. Na nerovnalosti upozornil jako první Blesk. Odbory měli spolu vést do mimořádného odborářského sněmu, který má 25. března rozhodovat o novém vedení.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů asi s 270 tisíci členů. Odboráři a odborářky právníka Samka za prvního místopředsedu zvolili poprvé na svém sjezdu na jaře 2014. Místopředsednickou funkci pak obhájil v roce 2018 i 2022.

Video  Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Vít Samek ke svému náhlému konci Blesku řekl, že se cítí unavený a ve svém věku vyčerpaný. Pro odbory bude podle svých slov pracovat dál. 

Vy jste dnes rezignoval na post místopředsedy ČMKOS. Co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?

Ano dnes ráno jsem rezignoval. Požádal jsem předsedy odborových svazů, aby to přijali. Je mi 71 let a 47let pracuji v legislativě a vedle toho jsem dělal ještě v posledních letech funkci místopředsedy ČMKOS a už jsem delší dobu zvažoval ukončení, protože je to velká námaha a ve svém věku na to nemám už dostatek sila pružnosti.

Dnes jsem využil toho, že máme před mimořádným sněmem, kdy se si mohou svazy i domluvit výměnu a já se budu moct věnovat už jen právní agendě jako je důchodová reforma, zákoník práce a dalším tématům, která sami o sobě zaberou plný úvazek.

A proč až dnes a ne tedy před týdnem, kdy bylo mimořádné zasedání rady ČMKOS, kde jste odebrali pravomoci předsedy Josefu Středulovi, které přešly na vás?

Protože tam jsme řešili právě tuto věc. Dokonce ještě dnes ráno jsem si říkal, jestli mám nebo nemám, ale nakonec jsem dospěl k názoru, že není důvod to odkládat. Už jsem opravdu unavený, cítím to na sobě. Ta práce vyžaduje často čas o víkendech, nebo pozdně večerní rozhovory v televizích. Cítím prostě potřebu vypřahnout. Proto jsem požádal předsedy svazů, aby mě nepřemlouvali, a jsem rád, že jsem se setkal s porozuměním.

A když se vrátím zpětně k tomu, co se dělo v minulých týdnech okolo pana Středuly, jak to hodnotíte s tím odstupem?

Tam není moc co hodnotit. Je těžko k tomu co dodat. Na mimořádné Radě ČMKOS jsme konstatovali, že mu mandát zanikl a bylo rozhodnuto o svolání Sněmu.

A ten mandát předsedy ČMKOS tedy panu Středulovi zanikl už v listopadu se zánikem členství v OS KOVO, nebo až po zasedání rady minulé pondělí?

Vnímám, že mandát zanikl podle stanov OS KOVO. My jsme v ČKOS vycházeli z informací, které jsme dostávali z OS KOVO. Nějaké časové souvislosti vypluly na povrh až právě při tom jednání minulé pondělí a podle toho se kloníme k tomu, že členství pana Středuly jako předsedy zaniklo už v listopadu.

A měl by tedy podle vás pan Středula vrátit i plat, který v posledním čtvrt roce už jako nepředseda pobíral?

Musíme vycházet ze zákoníku práce. Nelze triviálně říct, že by se v této situaci mělo něco vracet. On tu práci vykonával, chodil na příslušná jednání.

A co říkáte tomu, že pan Středula tedy nikoho neinformoval o tom, že mu už v listopadu zaniklo členství v OS KOVO a nemohl být tedy ani předsedou ČMKOS?

To se musíte zeptat jeho. On to vysvětloval tak, že má pocit, že je vše v pořádku.

Očekáváte, že pan Středula bude potvrzený ve funkci funkci předsedy ČMKOS?

To se musíte zeptat 99 delegátů toho sněmu. Nějaké nominace už dostal, takže bude kandidovat, ale bude záležet na tom, zda dostane dostatek hlasů ke zvolení. To se nedá předvídat.

A vy sám budete příští týden delegátem, který bude volit nové vedení?

Nebudu. Nejsem už nyní v žádné volené funkci, takže nebudu ani delegátem.

A zůstáváte tedy zaměstnancem ČMKOS?

Ano, zůstávám a s největší pravděpodobností budu od zítřka pracovat jako vedoucí právního oddělení. Tuto funkci jsem zastával do doby, než jsem byl zvolený do funkce místopředsedy, od té doby tady za mě žádný vedoucí pracovník nebyl.

A pan Středula byl zaměstnancem ČMKOS před tím, než byl zvolený do funkce předsedy?

Nebyl zaměstnancem ČMKOS před tím, než byl zvolený. Zvolení do funkce ale podle našeho Statutu zakládá právo na uzavření pracovní smlouvy, která byla postupně prodlužovaná na dobu neurčitou dle zákona, a když skončil výkon jeho funkce, tak tím automaticky nezaniká pracovní smlouva. My jsme se s ním domluvili na ukončení pracovní smlouvy dohodou za standardních podmínek.

A v jaké pozici je tedy Josef Středula ve vztahu ČMKOS nyní?

V tuto chvíli je řadový zaměstnanec a čerpá řádnou dovolenou, na které bude až konání mimořádného Sněmu.

gabreta ( 11. března 2024 22:45 )

Odbory nikdy u nás nebyly k ničemu. Byly to jen dobře placený fleky k přestupu do horních pater politiky!! 👎

verka1 ( 11. března 2024 14:38 )

Toho neznám.

krapotkin ( 11. března 2024 14:09 )

Ajaj, jak se ty odbory najednou vybarvují ? Ještě, že jsem z nich před lety utekl.

bullshit ( 11. března 2024 13:51 )

V minulé vládě by ale excelovali a naprosto by vynikly jejich schopnosti 🙂 .

mim33 ( 11. března 2024 13:43 )

Středula a spol. by byli ideální ministři současné vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa