Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Druhá větev „Babišova“ Čapího hnízda: Policie znovu odložila reklamní část kauzy

Autor: ČTK, bel - 
4. března 2024
15:42

Tzv. reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které prověřovala možné daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu kongresovému areálu Čapí hnízdo, policie odložila. Holding spadá do svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (69, ANO). Toho nedávno soudy znovu osvobodily v kauze, která se týkala údajného dotačního podvodu týkající se multifunkční farmy na Benešovsku. 

 

 

Informaci České televize o odložení prověřování kauzy potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Rozhodnutí policie podle něj nyní přezkoumá dozorující žalobce. 

„Policejní orgán rozhodl o odložení věci na základě ustanovení trestního řádu, neboť ve věci dle jeho posouzení nebylo na základě provedeného dokazování možné stanovit, že jde o podezření z trestného činu a nebylo ani možné vyřídit věc jinak,“ řekl ČTK Cimbala.

Usnesení o odložení podle mluvčího nyní prostuduje státní zástupce. Pokud budou mít policejní závěry dostatečný podklad v nashromážděných důkazech, akceptuje je, v opačném případě může rozhodnutí zrušit a dát policistům další pokyny.

Splátka, nebo reklama?

V reklamní větvi případu se policisté podle dřívějších informací zabývali podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 od firem z Agrofertu ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a holdingu Agrofert snížit si daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené.

Policie už případ jednou odložila. V červnu 2022 konstatovala, že z důkazů vyplynulo, že reklamní spoty, audiovizuální produkce či propagační materiál skutečně vznikly. Její rozhodnutí následně potvrdilo i Městské státní zastupitelství v Praze, vrchní státní zastupitelství ale usnesení zrušilo. Policisté tak museli věc dále prověřovat.

Odvolání v první větvi?

V polovině minulého měsíce Pražský městský soud znovu nepravomocně osvobodil Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou (53) v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Skutek podle něj nebyl trestným činem.

Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítali. Bývalý premiér dlouhodobě označuje kauzu za politicky motivovanou, po vyhlášení rozsudku uvedl, že má z rozhodnutí radost. Státní zástupce Jaroslav Šaroch i advokáti předsedy Babiše a Nagyové si ponechali lhůtu na případné odvolání. Pokud by ho podali, případem by se znovu zabýval odvolací vrchní soud.

Video  Babiše znovu zprostili obžaloby za Čapí hnízdo. Čílil se u soudu kvůli znalci  - Daniel Kraus, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

roxin ( 4. března 2024 17:55 )

Ti šašci si čapák hýčkají aby měli Babiše stále na mušce a mohli vyhrožovat, SMĚŠNÉ I CELÉ TO VEDENÍ!!! 😃 😃 😃

e.lesanova ( 4. března 2024 17:16 )

Státní zástupce to bude studovat do voleb a pak se to zase vytáhne...tak nějak?? 😁 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa