Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zrušte zavírání obchodů na svátky, apelují zástupci podnikatelů. Výborný to odmítá

Autor: ČTK, simao - 
9. dubna 2024
12:09

Hospodářská komora, Asociace nákupních center a Svaz obchodu a cestovního ruchu podporují snahu poslanců Jana Bureše a Pavla Staňka (oba ODS) o zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě během některých státních svátků. Podnikatelské organice to dnes sdělily ČTK v tiskové zprávě. Vláda bude projednávat návrh poslanců tento týden.

Zákon platí od října 2016 a vztahuje se na prodejny s plochou přesahující 200 metrů čtverečních. Jeho zrušení by podle těchto organizací bylo jedním z důkazů, že vláda myslí snahu o snížení byrokratické zátěže podnikání vážně.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) návrh odmítl. „Já to musím jednoznačně odmítnout. KDU-ČSL nikdy pro toto ruku nezvedne,“ řekl dříve ČTK Výborný. Nynější verzi omezení prosadili v minulosti i lidovečtí politici. „Za nás je to minimum, my bychom spíše byli ochotni uvažovat o nějakém rozšíření, ale v tuto chvíli nic takového nemáme v úmyslu,“ podotkl.

Anketa

Má se zcela zrušit zavírání velkých obchodů na vybrané svátky?

Ano
Ne
Je mi to jedno

„Jde o neodůvodnitelné omezování svobody podnikatelů, neobhajitelný státní paternalismus a snahu rozhodovat o tom, jak lidé mají nakládat se svým časem, stejně jako o omezování možností zaměstnanců si přivydělat prací ve státní svátek. To jsou v kostce hlavní důvody, proč by měl být zákon zrušen,“ uvedl tajemník úřadu Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Zákon hovoří o obchodech s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, v případě nákupních center a retail parků dopadá i na malé obchody. „V době, kdy jsou uzavřeny velké obchody, zaznamenávají nákupní centra velké propady počtu zákazníků, a tak často uzavřou celé nákupní centrum. Místo pomoci malým obchodům jim tak stát škodí,” upozornil předseda výkonného výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Zákon podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy dlouhodobě poškozuje i ty zaměstnance, kteří mají zájem si prací ve svátek přivydělat.

 „Zaměstnanci pracují na směny a každý svátek, kdy může být otevřeno, máme přetlak těch, kteří by rádi získali příplatek za práci ve svátek. Ti, kteří chtějí být raději doma, si mohou směny naplánovat na jiné dny. Stát tak naprosto nepochopitelně trestá ty, kteří se chtějí starat sami o sebe,” dodal.

Zavřeno během sedmi svátků v roce

Uzavřením obchodů se zruší obrat dosahovaný v těchto dnech a pouze část, přibližně polovina, se přesune do následujícího období. Zcela nahodilý výběr státních svátků, kdy mají být obchody zavřené a kdy mohou mít otevřeno, podle Prouzy způsobuje zmatky u nakupujících. Komplikovanost dokládá fakt, že ze 13 státních svátků jsou obchody zavřené během sedmi z nich, během dalších pěti mohou mít otevřeno, na Štědrý den musí prodej končit ve 12 hodin.

Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít prodejny nad 200 metrů čtverečních zavřeno na Nový rok, 25. a 26. prosince, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Na Štědrý den musí zavřít ve 12:00. Dodržování zákona sleduje Česká obchodní inspekce. Během zbývajících státních svátků, kam spadá 1. květen, 5. a 6. červenec a 17. listopad, zákaz prodeje neplatí. Odbory si dlouhodobě přejí zákaz prodeje rozšířit na všechny státní svátky.

Fiala pro Blesk: Nejsem příznivce regulace

V pořadu Ptám se, pane premiére Petr Fiala (ODS) uvedl, že na základě svých zkušeností i ze zahraničí a jeho ideového přesvědčení není příznivcem regulace.

„Já jsem přesvědčen, že do toho stát moc nemá zasahovat, že to má být na vztahu mezi těmi, kteří si chtějí něco koupit a těmi, kteří jim chtějí něco prodat. Já jsem nebyl ani pro tu regulaci,“ uvedl pro Blesk Fiala.

Dojde na zrušení regulace? „To není jednoduché v tom směru, že politické strany, které tvoří vládní koalici, na to mají rozdílné názory,“ dodal Fiala. 

Video  Fiala o zavírání obchodů na svátky: Stát do toho nemá moc zasahovat  - Blesk - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

Miroslav Miki ( 9. dubna 2024 21:02 )

O tom rozhoduje ten tajtrlík bez krku?

cervena_sedma ( 9. dubna 2024 19:45 )

Tak to tedy není vůbec pravda. Žijete v naprostém klamu. Máme stejný počet jako Belgičani, Holanďani, Dánové a spousta dalších. Vůbec nevíte, která bije

cervena_sedma ( 9. dubna 2024 19:43 )

Jak by měla ještě víc vláda myslet na své občany? Snad se o sebe dokážete postarat, ne? Stát není zaopatřovací ústav.

cervena_sedma ( 9. dubna 2024 19:40 )

Vsadím se, že byste zrovna vy neprotestoval v době, kdy se uzákonila 8 hodinová pracovní doba a rušily se pracovní soboty.

David Cerný ( 9. dubna 2024 17:58 )

Bohužel vyhraje zase silná obchodní lobby.Za mĕ všechny svátky a neděle zavřeno a to všech obchodů.V žádné prodejně bych pracovat nemohl,protože mají katastrofální pracovní dobu.Pracuji ve všedních dnech max.8 hodin,žádné odpo­lední­.noc­ni,ví­kendy a svátky nepracují a věnují se rodině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa