Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obchody otevřené i o svátcích? Dvojice poslanců ODS chce prosadit změnu, naštvali Výborného

Autor: ČTK - 
11. března 2024
12:49

Dva poslanci ODS Pavel Staněk a Jan Bureš navrhují zrušit zákon z roku 2016, který zakazuje maloobchodní prodej o stanovených svátcích. Svůj návrh předložili ve Sněmovně. Zákon zakazuje prodejnám nad 200 metrů čtverečních prodávat na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do 12:00. Podle navrhovatelů takový zákaz zasahuje do svobody podnikání. Od jeho zrušení si slibují například příznivý dopad na podnikatele i státní rozpočet.

Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) předložení návrhu překvapilo. „Já to musím jednoznačně odmítnout. KDU-ČSL nikdy pro toto ruku nezvedne,“ řekl ČTK Výborný. Nynější, podle něho minimalistickou verzi omezení, prosadili v minulosti i lidovečtí politici.

„Za nás je to minimum, my bychom spíše byli ochotni uvažovat o nějakém rozšíření, ale v tuto chvíli nic takového nemáme v úmyslu,“ podotkl Výborný. Osobně soudí, že postup poslanců ODS nerespektuje koaliční smlouvu. I poslanecké návrhy by měly být podávány až po konzultacích a po souhlasu, nebo aspoň neutrálním postoji koaličních partnerů, dodal.

S návrhem zákona přišli v roce 2015 senátoři zastoupení senátorem ČSSD a někdejším ministrem vnitra Františkem Bublanem. Zákaz prodejů se předtím asi deset let snažily prosadit odbory. „Sociální dopady budou příznivé, neboť lidé budou mít více volného času, aby se mohli věnovat své rodině a koníčkům, na což klade Evropská unie zvýšený důraz. Pracovní život by neměl negativně zasahovat do rodinného a osobního života,“ napsali tenkrát senátoři do důvodové zprávy.

Pro schválení zákona v roce 2016 hlasovali ve Sněmovně hlavně sociální demokraté, komunisti, lidovci i část poslanců bývalého hnutí Úsvit. Naopak poslanci ANO, ODS, TOP 09 i někteří nezařazení hlasovali proti. Proti přijetí zákona hlasovali tehdy i nynější předseda SPD Tomio Okamura a předseda jeho poslaneckého klubu Radim Fiala.

K nynějšímu návrhu na zrušení zákona uvádějí předkládající poslanci kromě jiného to, že ponechávat zákon v platnosti a účinnosti jen proto, že už byl jednou přijat, by bylo nešťastné. Zásahy do podnikání podle nich mají být naprosto nezbytné. Zákon v minulosti odolal návrhům na zamítnutí. Sněmovna v roce 2019 pouze vyňala ze zákazu velkoobchod.

Nynější zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

Obchody jsou o svátcích uzavřené v řadě evropských zemích. Maďarský parlament ale v roce 2016 obdobný zákon zrušil zhruba po roce jeho fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Aktuální poslanecký návrh dostane k projednání vláda. Bez ohledu na její stanovisko by se jím pak měla zabývat Sněmovna.

Video  Bartoš: Česko a Slovensko je jako dvojdomek. V Praze přivítal lídra slovenské opozice Šimečku.  - Tomáš Belica, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

gabreta ( 11. března 2024 22:21 )

"Od jeho zrušení si slibují například příznivý dopad na podnikatele i státní rozpočet"
Pěkný kulový, státní rozpočet! To je akorát větší odvod tržeb do zahraničí!! 👎

bleskbulvar ( 11. března 2024 21:51 )

V sobotu zkrátit otvírací dobu a o nedělích a svátcích zavřeno! Po třiceti letech se čecháčci nenabažili víkendů v supermarketech. Místo cest do přírody nakupují krámy a harampádí. Děcka znají jen modrou krávu Milku z televizní reklamy, v reálu ji nikdy neviděli.

JaNat ( 11. března 2024 20:30 )

Nesmysl, rodiny mají trávit víkendy a svátky jinde než v marketech.

Uživatel_5650027 ( 11. března 2024 19:48 )

✌️👏

obcan cesko ( 11. března 2024 19:45 )

To samé v Bavorsku. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa