„Dali jsme mandát radnímu (Antonínu) Klecandovi (STAN), aby jednal se státem a aby stát dorovnal finanční prostředky, o které Praha přišla. Jinými slovy, aby finanční prostředky byly minimálně na úrovni loňského roku. Výzva, aby měla nějakou sílu, tak v ní jsou zástupci všech politických klubů, koaličních i opozičních," řekl poslanec a opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO), který zastupitelům dokument předložil.

Pokud v jednání s vládou zástupci města neuspějí, tak zastupitelé radním uložili, aby vypracovali analýzu, ze které vzejde, odkud ze svého rozpočtu město peníze na nepedagogické pracovníky vezme. Analýza má být vypracována do květnového jednání zastupitelů, kde se jí budou případně zabývat.

Schválení materiálu předcházela dlouhá diskuse, a to i přesto, že na znění dokumentu se předsedové zastupitelských klubů shodli již ve čtvrtek dopoledne. V debatě pak často sklouzávali k tématům, která s projednávaným dokumentem přímo nesouvisela. Dohadovali se například o tom, zda a jak často radní z koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN komunikují s předsedou vlády a ministry.

Na zaplacení 2000 nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství chybí zhruba 800 milionů korun. Vláda chce podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka o navýšení rozpočtu jednat až v půli roku. Ministr Mikuláš Bek (STAN) nedávno uvedl, že kabinet přichystá rozvolnění pravidel pro úvazky nepedagogů ve školách. Díky tomu podle něj budou ředitelé škol moct rozhodovat, jak naloží s penězi, které dostanou. Například na zaplacení části úvazku nepedagoga budou moci použít jiné peníze, které má škola k dispozici.