To, že Fridrichová mezi kolegy mluví o svém odchodu k 30. červnu tohoto roku, od ní nadřízení zatím oficiálně neslyšeli. Jak Blesk jako první informoval, Fridrichová se od začátku února přela se šéfredaktorem zpravodajství Michalem Kubalem (47) kvůli emotivní zpovědi, kterou pro pořad 168 hodin natočila s maminkou 21leté Elišky Šimůnkové, jednou z obětí prosincové střelby na filozofické fakultě v Praze.

„ČT připouští, že ohledně vámi dotazované reportáže s Norou Fridrichovou její nadřízení vedli intenzivní debatu,“ napsala v pondělí na dotaz Blesku mluvčí televize Vendula Krejčová.

A vysvětlila, o co šéfredaktoru Kubalovi mimo jiné jde. „Obecně platí, že Nora Fridrichová má, stejně jako ostatní zaměstnanci ČT, povinnost dodržovat Kodex ČT a pravidla, která s sebou novinářská práce v ČT obnáší,“ stojí v prohlášení pro Blesk.

Problémem byla nejen nevyvážnost rozhovoru (jak Blesk informoval), v němž zcela chyběla reakce policie na slova a tvrdá obvinění vznášená zdrcenou matkou. „V případě této reportáže vedení redakce zpravodajství a publicistiky obšírně diskutovalo s Norou Fridrichovou a týmem pořadu zejména otázky spojené s etikou přístupu k příbuzným obětí podobných činů,“ vysvětlila dále mluvčí Krejčová.

Fridrichovou výtky ze strany vedení televize v únoru velmi vytočily a od té doby měla podle našich zdrojů minimálně dvakrát před nadřízenými i jinými kolegy říci, že si za svojí prací stojí, a pokud má docházet k takovým „zásahům“, tak z televize k 30. červnu tohoto roku odejde.

Výpověď ale oficiálně do uzávěrky tohoto vydání nikomu nedala. „Ze strany vedení ČT ani vedení redakce zpravodajství a publicistiky v této chvíli nejsou podnikány žádné kroky, které by vedly k ukončení pracovního poměru Nory Fridrichové. Pokud má paní Fridrichová v plánu v pořadu 168 skončit, tak o tomto záměru do tohoto momentu nikoho ze svých nadřízených neinformovala,“ uvedla mluvčí Krejčová.

„Já bych ráda v ČT pokračovala dál,“ řekla Blesku sama Fridrichová už o víkendu, když jsme ji poprvé kontaktovali. Uklidní se tato bouře, nebo z Kavčích hor moderátorka skutečně odejde?

Začínala na Nově

Nora Fridrichová dostala Novinářskou křepelku za rok 2010 pro novináře do 33 let. Televizní kariéru začínala v 90. letech na Nově, a to pod rodným příjmením Nováková. Od roku 2000 pracuje v ČT. Pořad 168 hodin moderuje se třemi přestávkami od roku 2006. Od roku 2011 tvoří pár s oblíbeným sportovním (hokejovým) komentátorem Robertem Zárubou (56).

Video
Video se připravuje ...

Moderátorka 168 hodin Fridrichová: Proč by Zárubu nejraději vyměnila? Reinischova,Kristl

Fotogalerie
39 fotografií