Vše v neděli 4. února odstartoval devatenáctiminutový rozhovor s maminkou jedenadvacetileté Elišky Šimůnkové, která se stala jednou z obětí prosincového útoku na filozofické fakultě v Praze. Zpověď s ní natočila právě Fridrichová. „A ptá se stejnými otázkami, kterými se už týdny ptají policistů novináři, a policie jen dokola opakuje, že neudělala žádnou chybu, protože hledala sebevraha a netušila, že bude střílet. Nyní však slíbila, že její stížnosti bude řešit,“ napsala moderátorka na twitteru k fotografii z natáčení. Její rozhovor pak rozpoutal velkou veřejnou diskuzi a ze strany vedení ČT kritiku.

Hádka s Kubalem

Šéfredaktor zpravodajství Michal Kubal (47) si kolegyni předvolal na kobereček hned následující den po vysílání a byl k ní velmi kritický. „Nešlo o to, že natočila takto silnou zpověď, ale o to, že k tomu rozhovoru měl následovat komentář i ze strany policie, o které v ní ta maminka mluví. Celé to působilo jen jako pokládání otázek směrem k policii, ale ta prostě v rámci vyváženosti měla rovnou v pořadu reagovat,“ řekl Blesku zdroj z ČT. Fridrichová kritiku nenesla dobře, za prací svojí i celého týmu si stála. „Rovnou řekla, že pokud má pořad čelit takovému zásahu, cituji její slova, k 30. červnu v ČT skončí a raději bude pracovat pro nějakou neziskovou organizaci,“ dodal zdroj.

Dál to řeší

Konflikt mezi Norou Fridrichovou a vedením ČT stále není dořešený. Moderátorka pracuje na pořadu 168 hodin dál, ale nad budoucností jí samotné visí otazník. Deník Blesk Fridrichovou kontaktoval. Tvrdí ale, že ona sama v televizi končit nechce. „Já bych ráda v ČT pokračovala dál. Kde se objevila informace, že mám skončit? Nic o tom nevím,“ řekla nám v pátek odpoledne, když jsme se s ní spojili. Česká televize se k situaci okolo Fridrichové vyjádří během dneška.

Podezření z šikany vyvráceno

O Noře Fridrichové bylo hodně slyšet i loni na jaře. Interní vyšetřovací komise České televize tehdy oznámila, že se nedopustila šikany vůči ostatním členům redakce. Z toho ji na podzim roku 2022 obvinil tehdejší šéfredaktor publicistiky Marek Wollner (57).

Fotogalerie
26 fotografií