Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rakušan počítá s navržením eurokomisaře za STAN. S Fialou mají prý ústní dohodu, uvedl na sněmu

Autor: ČTK - 
6. dubna 2024
13:59

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nepochybuje o svém nároku nominovat českého kandidáta na eurokomisaře. Je ochotno se o tom bavit, ale dohodu považuje za jasnou, řekl dnes ČTK na republikovém sněmu STAN v Olomouci předseda hnutí Vít Rakušan. Jiný pohled na nárok nominovat eurokomisaře rozděluje v poslední době STAN a Piráty.

Rakušan počítá s ústní dohodou s premiérem Petrem Fialou (ODS), že eurokomisaře navrhne jeho hnutí. Předseda Pirátů Ivan Bartoš v prosinci ČTK řekl, že dává smysl navrhnout na eurokomisaře dva kandidáty, tedy jednoho za Piráty a jednoho za STAN. Strany pětikoalice se domluvily, že právo nominovat bude mít koalice STAN a Pirátů. Vyjádření Pirátů ČTK shání.

„Moje chápání bylo, že to budou Starostové, počkáme na nominaci a o ní bude rozhodovat vláda,“ uvedl v pátek Fiala. Pro zástupce Česka v Evropské komisi chce co nejsilnější portfolio, o čemž už nyní vede jednání.

Rakušan dnes zopakoval, že STAN s nominací počítá. „Nevýhoda nepsaných gentlemanských dohod je taková, že si ji pamatují jenom ti, kteří ji uzavírali. Podal jsem si ruku s premiérem, lidí v té místnosti moc nebylo, ale s panem premiérem to interpretujeme shodně. Piráti sami na svých fórech se k tomu také vyjadřují, diskutují a mnozí z nich to vnímají jako legitimní požadavek STANu. Bavit se o tom budeme určitě budeme, ale stejně tak říkám, my budeme nominovat eurokomisaře. Nepochybujeme o našem nároku, nominovat prostě budeme,“ řekl dnes ČTK Rakušan.

„Průběžně se o tom budeme určitě bavit do evropských voleb a jméno určitě padne až po evropských volbách, ale je potřeba předtím tady interně nejen s Piráty, s ostatními koaličními partnery, vést už jednání, neformálně se bavit v Bruselu, což taky děláme. Je to mnoho práce, ale my sami rozhodně náš vlastní nárok nezpochybňujeme,“ uvedl Rakušan.

Nejčastěji se s kandidaturou skloňují jména neúspěšné kandidátky na Hrad Danuše Nerudové a pirátského europoslance Marcela Kolaji, kteří jsou lídry kandidátek STAN a Pirátů v evropských volbách. „Danuše Nerudová splňuje kompetenčně, nasazením, erudicí, jazykovými schopnostmi z našeho pohledu velmi dobře kritéria, které tady jsou. Samozřejmě, rozhoduje se vždycky až po volbách, ale budeme určitě v debatách a jednání používat její jméno,“ uvedl Rakušan.

Na podzim hodlá STAN obhájit čtyři hejtmanské posty

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) chce v podzimních krajských volbách obhájit čtyři hejtmanské posty. Zároveň chce navýšit počet krajských zastupitelů, řekl dnes ČTK v Olomouci na republikovém sněmu hnutí první místopředseda STAN Lukáš Vlček. Na sněmu se představili lídři do krajských voleb, hnutí prezentovalo i program a lídry ve volbách do Evropského parlamentu, Danuši Nerudovou a Jana Farského.

„V evropských volbách je základním pilířem programu aktivní evropanství, prosazování zájmu ČR. Ale aktivní formou, ne negovat vše, co z Evropy přijde, ale uvědomit si, že my sami se na Evropě musíme podílet,“ uvedl Vlček. Cílem je dvouciferný výsledek, čemuž odpovídají asi čtyři europoslanci. V minulých evropských volbách získali Starostové jedno křeslo, v koalici s TOP 09 celkem tři křesla.

Volby do Evropského parlamentu budou v červnu. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude. Vítězství bude obhajovat ANO, které před pěti lety obsadilo šest křesel. ODS obhajuje čtyři mandáty, Piráti tři, tj. stejně jako někdejší koalice STAN a TOP 09. SPD a KDU-ČSL mají po dvou europoslancích, komunisté jednoho.

Nerudová dnes na sněmu řekla, že voliči volí do EU trojské koně. „Lidé, kteří v EU pracovat nechtějí, chtějí ji rozkládat zevnitř, nemají zájem cokoliv tvořit a jediným zájmem je bořit. Vrací se do Česka a hovoří o zlém Bruselu. Tito lidé se nebojí kandidovat znovu, spousta z nich je na kandidátkách. Je na čase to změnit. Je třeba, aby do čela byli volení lidé, kteří chtějí tvořit, byli aktivní,“ uvedla Nerudová.

Priority v krajských volbách představili lídři v jednotlivých krajích. Své posty budou obhajovat hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Lídrem ve Královéhradeckém kraji bude náměstek hejtmana Rudolf Cogan, v Plzeňském kraji náměstek hejtmana Pavel Čížek, ve Zlínském kraji starosta Slavičína Tomáš Chmela. Na Vysočině bude lídrem třebíčský zastupitel a jednatel společnosti Adam Joura. O post hejtmana v Jihomoravském kraji bude usilovat předseda Svazu měst a obcí ČR, náměstek hejtmana a starosta Kyjova František Lukl, v Jihočeském kraji to bude starostka Vimperka na Prachaticku Jaroslava Martanová. V Pardubickém kraji povede kandidátku Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana a starostka Řečan nad Labem na Pardubicku, v Ústeckém kraji starosta České Kamenice na Děčínsku Jan Papajanovský. V Moravskoslezském kraji povede společnou kandidátku bývalý hejtman za ANO Ivo Vondrák, který založil nové hnutí O.k. (Osobnosti pro kraj).

Hnutí STAN bylo zaregistrováno 19. srpna 2004, nejprve jako Nezávislí starostové pro kraj, současný název nese od února 2009. Hnutí se podílelo v letech 2010 až 2013 na koaliční vládě Petra Nečase (ODS), od prosince 2021 je členem koaliční vlády Petra Fialy. V kabinetu má čtyři zástupce. Hnutí má k letošnímu březnu 2100 členů a registrovaných příznivců, což je o 4,6 procenta méně než loni v březnu. Dnešního republikového sněmu se zúčastnilo přes 200 delegátů.

Video  Vít Rakušan: Druhé video STAN z volejbalové šatny  - Soc. síť X - V. Rakušan
Video se připravuje ...

annar annar ( 7. dubna 2024 17:25 )

Odporní to lidé👎👎👎!!! Je fialovičová ukrajinka??? Narodila se v Česku,ale rodiče ukrajinci???

ad-ga ( 6. dubna 2024 22:32 )

Počítat může, ale aby se nepřepočital 🤓

Jirik-ta ( 6. dubna 2024 19:36 )

👍 to bude určitě lepší. Kandidátku ovšem sestaví soudruzi z usa.

Jirik-ta ( 6. dubna 2024 19:34 )

👍 😁 😁

krapotkin ( 6. dubna 2024 18:07 )

Nezvolili jste ji za prasidentku, tak se chce Čechům mstít jinde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa