Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala a další slavili den učitelů: Rakušan zavzpomínal na časy, kdy byl kantorem

Autor: ahe - 
28. března 2024
16:30

Dříve šlo o významný svátek, kdy rodiče vybavily děti na tento den do školy kytičkou nebo něčím sladkým na zub. Letos se nám s tím dnem spojují Velikonoce a brány škol jsou zavřené kvůli prázdninám. Přesto je dobré si připomenout, že Mezinárodní den učitelů, známý také jako Světový den učitelů, je svátkem kantorů. A jak se ukazuje, pamatují na to i čeští politici, kteří svátek svými příspěvky na sociálních sítích komentují.

Nutno dodat, že ve světě se svátek učitelů slaví v jiném datu, a to až 5. října. U nás a na Slovensku se Den učitelů oslavuje dnes, 28. března, protože je to den narození Jana Ámose Komenského.

V České republice je podle údajů ministerstva školství učitelů v regionálním školství zaměstnáno v přepočtu na celé úvazky více než 157 tisíc. 

Premiérova gratulace

Šéf vládního kabinetu Petr Fiala (ODS) zná akademický i pedagogický svět ze svého vlastního života. A tak byl ve čtvrtek asi jeden z prvních, kdo si na učitele vzpomněl svým příspěvkem na síti X: „Dnes se u příležitosti výročí narození Jana Amose Komenského slaví Den učitelů. Rád bych všem učitelkám a učitelům řekl, že si velmi vážím jejich práce, protože dobře vím, co obnáší. Je mimořádně důležitá pro to, jaká bude naše budoucnost. Přeji vám vše dobré a ať vás vaše práce baví a těší!“ napsal. 

Prezident ocenil nejlepší učitele

Na profilu prezidenta Petra Pavla sice ve čtvrtek pro učitele vzkaz není, ale jen pár dnů před tímto svátečním dnem se vyjádřil u příležitosti předávání tradičních cen pro učitele nazvaných Zlatý Ámos.

„Učitel může leckdy žáka formovat víc než jeho vlastní rodiče. Potřebujeme proto učitele vzdělané, přátelské, inspirující a empatické. Takoví jsou i finalisté ankety Zlatý Ámos, se kterými jsem se dnes potkal na Pražském Hradě. Ocenil jsem jejich přínos ve vzdělávání dětí a mluvil s nimi o radostech i problémech ve školství.“

Ministr vnitra má taky svátek

Vít Rakušan (STAN) byl před svojí politickou dráhou kantorem. Z jeho postu vyplývá, že nezapomíná na své kolegy ani teď, i když se věnuje aktuálně jiné oblasti.

„Dnes mám svátek. Nejsem Soňa, ale jsem učitel! Aktuálně sice učitel v záloze, ale stejně jako tabule není nikdy úplně čistá, to učitelství ze sebe taky nikdy nedostanete. A já ani nechci. Dokonce se ani neošiju, když mě někdo na debatě osloví pan učitel a myslí to jako urážku. Právě naopak. Sám si vážím každého, kdo tuhle profesi vykonává. Přeju proto všem učitelům a učitelkám (které jsou ve školách na jednoho učitele mimochodem v průměru čtyři) hezký Den učitelů!“ napsal na svůj profil na X.

Ani předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) neopomněla vzdát učitelům zdravici. „Vážení učitelé, učitelky, pedagogičtí asistenti, přeji vše nejlepší k Vašemu dnešnímu svátku! Práce, kterou odvádíte, je pro budoucnost země klíčová. Děkuji za trpělivost, empatii a pochopení, se kterou přistupujete nejen k žákům a studentům, ale i k rodičům. Moc si toho vážím.“

Ministr přednesl zdravici

Mikuláš Bek (STAN), v pozici ministra školství, poblahopřál ke Dnu učitelů natočeným krátkým videem.

Jirik-ta ( 2. dubna 2024 07:13 )

Jirik-ta ( 2. dubna 2024 07:12 )

Jirik-ta ( 2. dubna 2024 07:12 )

Gemino Gemello ( 29. března 2024 10:35 )

...a hrál si v uhláku na havíře a hov.u říkal "papu"

JaNat ( 29. března 2024 09:25 )

🤣🤣🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa