Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel se sešel na Hradě s pedagogy. Promluvil i tom, že učení nemusí být mučení

Autor: ČTK - 
21. března 2024
17:47

Ve vzdělávání není možná nejdůležitější to, co se učí, ale jakým způsobem se to učí. Prezident Petr Pavel to dnes řekl finalistům 31. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos, které přijal na Pražském hradě. V soutěži jde podle něj o to připomenout vážnost učitelského povolání, ale také ocenit práci a způsob výuky pedagogů.

Do finále postoupilo šest učitelů ze 62 nominovaných. O titul Zlatého Ámose se utká Libor Mitana ze ZŠ Němčice nad Hanou, Eliška Nováková ze ZŠ Máj 1 v Českých Budějovicích, Zuzana Oulíková ze ZŠ a gymnázia Square v pražských Nuslích, Adéla Popelková ze SPŠ stavební Josefa Gočára v Praze 4, Dominik Simon ze ZŠ Antonína Baráka v Lovosicích a Michaela Sůvová ze ZŠ Rajhradice.

„V této soutěži jde na jedné straně o to připomenout vážnost učitelského povolání a mise, kterou děláte pro budoucnost,“ řekl prezident. Ve vzdělávání ale podle něj možná není nejdůležitější to, co se učí, ale jakým způsobem se to učí.

„Nemá-li být učení mučení, tak musí mít žáci k učitelům nejenom respekt, ale také si to učení s nimi trochu užít,“ poznamenal. Že se učitelé dopracovali do finále podle něj svědčí o tom, že tuto část práce dělají velice dobře. Ať titul Zlatý Ámos získá kdokoli z finalistů, bude ve správných rukou, doplnil.

Učitel může leckdy žáka formovat víc než jeho vlastní rodiče. Potřebujeme proto učitele vzdělané, přátelské, inspirující a empatické. Takoví jsou i finalisté ankety Zlatý Ámos, se kterými jsem se dnes potkal na Pražském Hradě. Ocenil jsem jejich přínos ve vzdělávání dětí a mluvil s nimi o radostech i problémech ve školství,“ napsal prezident k setkání v příspěvku na síti X.

Šestice finalistů se o titul utká v Praze za účasti veřejnosti a s podporou svých žáků v pátek odpoledne. V sobotu bude vítěz či vítězka slavnostně korunován na Kantorském bále v hotelu Ambassador. Soutěžit se bude také o titul Dětský Ámos a Ámos sympaťák, které vybírá dětská porota a lidé na webu ČT :D. Loni soutěž vyhrála češtinářka Daniela Krátká z České lesnické akademie Trutnov. Získala také titul Dětský Ámos.

Video  "Rande" ve čtyřech: Pavel s Evou a Čaputová s Jurajem vyrazili na film o Havlovi na Pražský hrad  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 22. března 2024 15:42 )

Je jaro! 😃 👍

jajas ( 22. března 2024 15:42 )

No specialista na všechno....takže z něj vylozlo něco jako "učení mučení"....jakože legrace.... 😃

jajas ( 22. března 2024 15:41 )

No bylo to o učitelích a u Pepy na Hradě, tak o tom sepsali slohovou práci....ne? 😃

E M ( 22. března 2024 12:19 )

Šmárjá, proč takový dlouhý článek. Dá se to říct pár slovy:

Nevzdělaným a hloupým se lépe vládne -protože . sE VZDĚLANÝMi A MYSLÍCÍMI LIDMI MAJÍ PROBLÉM.
se divím a nechápu, proč Mařka Terka a následník, tak trvali na vzdělání lidu. Ale kdo ví, možná NOVÍ HISTERICI začnou tvrdit, že to byla co? CHYBA....

Barbora Kovaříková ( 22. března 2024 08:20 )

Hlavně by se měli věnovat problematice jak vzdělávat znevýhodněné děti a postižené, protože ty nemají prostor se vzdělávat, inkluze není řešení protože nefunguje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa