Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog Valeš: Mimořádná schůze Sněmovny? Cirkusové představení za miliony

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. března 2024
15:30
Autor: Pavlína Horáková - 
21. března 2024
14:30

Politické boje uvnitř Česka eskalují. Opozice podle premiéra Petra Fialy podkopává kroky vlády k zajištění bezpečnosti a hazarduje s budoucností země, proto vládní koalice svolala mimořádnou schůzi Sněmovny. Veřejným prostorem poletují vulgarismy a i prezident Petr Pavel pro Blesk uvedl, že nedůvěra mezi koalicí a opozicí je tak silná, že už i vzájemná komunikace dělá problém. O politické situaci Česka v Epicentru Blesk Zpráv hovořil politolog Lukáš Valeš.

„Celé je to divadlo, které s bezpečností České republiky prakticky nijak nesouvisí,“ míní Lukáš Valeš, podle kterého není problém ani to, že si někdo sbírá informace na druhé: „Piráti už v roce 2019 založili v Poslanecké sněmovně velký tým, který sbíral informace na Babišovy ministry, a myslím si, že v byznysu a v politice je naprosto normální, že si sbíráte informace na lidi, dokonce i blízké,“ vysvětlil.

Jedním z hlavních důvodů svolání této schůze byly podle něj nedávné výsledky průzkumu veřejného mínění, které pro vládní koalici nevěštily nic dobrého. „Společnost Kantar před už více než týdnem zveřejnila výsledky pro Českou televizi, z nichž vyplynula hrozná čísla pro vládní koalici," uvedl Valeš. ANO by podle tohoto volebního modelu dostalo 38,5 procenta hlasů, což je nejvyšší zisk od roku 2014, kdy agentura Kantar s průzkumem začala. Druhá ODS by měla 14,5 procenta, Piráti 9,5 procenta hlasů a hnutí SPD by volilo devět procent lidí. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN se sedmi procenty a TOP 09 s pěti procenty.

Vražedná nevraživost

Podle jeho slov by prezident republiky mohl hrát klíčovou roli při vyjednávání a hledání kompromisů. Prezidentova role v této situaci nabízí perspektivu spojovatele a prostředníka mezi stranami. „Pozice prezidenta je být jakýsi mediátorem, který dokáže zhmotnit národní zájmy," poznamenal Valeš. Já jako občan i jako politolog nejsem moc zvědavý na tato cirkusová představení, která nás ve Sněmovně stojí miliony,“ zdůraznil význam spolupráce mezi vládní koalicí a opozicí, zejména v oblastech jako školství, zdravotnictví a důchodová reforma. Valeš také poukázal na nedostatek efektivity současné politické kultury, která často zůstává uvězněna v krátkodobých politických hrách a nedostatečně řeší dlouhodobé výzvy. „Obávám se, že ta nevraživost je opravdu vražedná a možná je pravá chvíle pro to, aby tam právě prezident republiky vstoupil,“ popsal a dodal, že bez spolupráce koalice a opozice nelze zejména dlouhodobé problémy řešit.

 

Video  Politolog Valeš o mimořádné schůzi Sněmovny: Cirkusové představení za miliony  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

evzen-lovec ( 22. března 2024 16:58 )

Cirkus pro miliony...
Vstupenky jsou sakra drahé!!

9876543 ( 22. března 2024 09:47 )

F. Prohazka..přesně napsáno 👍

9876543 ( 22. března 2024 09:45 )

přesně 👍

Jan Novák ( 22. března 2024 08:30 )

Babiš si po vstupu do politiky zajistil příjem 13 milionů měsíčně

Jan Novák ( 22. března 2024 08:30 )

Preference ANO klesají, rozpadají se buňky v Ostravě, Praze MS kraji. Hnutí vylučuje každého, kdo má trochu jiný názor, kontrolují si podprsenky a kalhotky aby věděli kdo z nich nejvíc krade....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa