Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel o svém příteli: Vidím naprosto zásadní rozdíl mezi Nejedlým a Petrem Kolářem! Co spolu řeší?

Autor: simao, vr - 
21. března 2024
05:00

Přítel po boku prezidenta Petra Pavla poutá dál pozornost - Petr Kolář coby bývalý velvyslanec v Rusku komentoval výsledek ruských voleb, sám Pavel však o něm promluvil i v pořadu Blesku Hráči. „Já vidím především naprosto zásadní rozdíl mezi Martinem Nejedlým a Petrem Kolářem,“ říká Pavel a popisuje, jak probíhá jejich spolupráce. Nad vztahem s Pavlem se ve studiu Blesku pozastavil tento týden i samotný Kolář.

Když do Prahy v pondělí dorazila Zuzana Čaputová, hlavní částí jejího program ubylo promítání nového dokumentu o Václavu Havlovi - na Hradě se v tu chvíli sešla celá řada zajímavých hostů od Dagmar Havlové, Jiřího Bartošky po Petra Koláře.

Zatímco Petr Pavel šel na hradní promítání snímku „Tady Havel, slyšíte mě?“ s manželkou Evou a slovenský host Čaputová s přítelem Jurajem Rizmanem, po boku Koláře nechyběla jeho partnerka Světlana Witowská.

Pavel: Nejedlého neprůhledná historie vs. transparentní Kolář

Bývalý velvyslanec v USA, Rusku, ale také ve Švédsku a Irsku Petr Kolář je přítelem po boku Petra Pavla dlouhodobě. Oficiálně pozici poradce nezastává, o jeho neoficiálním vlivu na Hradě se však spekuluje opakovaně. Prezident Pavel odmítl v pořadu Blesku Hráči srovnání Koláře s někdejším ekonomickým poradcem Miloše Zemana Martinem Nejedlým

„Historie Martina Nejedlého je v mnoha ohledech neprůhledná a jeho působení v různých institucích a zemích je opředeno spoustou tajemství a bílých míst, což se rozhodně nedá říct o Petru Kolářovi,“ hlásí z Hradu Pavel a vysvětluje, jak mu Kolář radí.

Sám Pavel přitom původně v jednom ze svých vtipů tvrdil, že jediný Kolář na Hradě bude protokolář. Nakonec však došlo ke změně. Petr Kolář oficiální roli poradce nemá, na Pražském hradě však coby ředitel komunikace působí jeho jmenovec Vít Kolář.

Petr Kolář a Světlana Witowská opouští hradní projekci dokumentu o Havlovi. (18.3.2024) Petr Kolář a Světlana Witowská opouští hradní projekci dokumentu o Havlovi. (18.3.2024) | Blesk:CNC / David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

Nemá přístup k utajovaným dokumentům

Pavel nyní tvrdí, že na jejich vztahu s Petrem Kolářem není nic netransparentního. „Petr Kolář sloužil téhle zemi v oficiálních funkcích, byl čtyřikrát velvyslancem, byl náměstkem ministra zahraničí, měl opakovaně tu nejvyšší bezpečnostní prověrku, což se o nejbližších spolupracovnících Miloše Zemana říci nedalo. A navíc i můj vztah s ním je naprosto transparentní. Petr Kolář nemá přístup k utajovaným dokumentům tak, jako se k nim dostával Martin Nejedlý, stejně tak není součástí rozhodování o důležitých věcech, Petr Kolář mi pouze poskytuje svůj názor tak, jako mnoho dalších lidí a já si na základě toho potom činím ten svůj a odpovědnost za rozhodnutí je jednoznačně na mně,“ ujišťuje Pavel.

Prezident se snaží rozhánět ohledně Koláře obavy. „Já teda nemohu říct, z čeho by měla plynout jakákoliv obava o nedostatek transparentnosti, protože kdykoliv na to jsem tázán, tak já na to naprosto transparentně odpovídám. Petr Kolář neměl zájem vzhledem k tomu, jaké má pracovní, ale i jiné zájmy, tak nechtěl být svázán žádnou smlouvou, takže nechtěl být v kategorii poradců, což já plně respektuji, a navíc to, že teď je vlastně v naprosto volném vztahu ke mně, tak mu umožňuje přijít, kdykoliv si to situace žádá,“ popisuje Pavel.

Podívejte se na záznam celého pořadu Hráči s exkluzivním hostem Petrem Pavlem:

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Kolář: Pavel se může stát státníkem světového formátu

Právě Petr Kolář byl hostem Epicentra, kde hodnotil výsledek ruských voleb. Dostal se však i k aktuální situaci ohledně jeho vztahu a kontaktů s Pavlem. 

„My se s panem prezidentem vídáme tak přibližně jednou týdně. Někdy je to víckrát, někdy třeba dva týdny se nevidíme, podle potřeby,“ uvedl Kolář v pořadu Blesku.

„Je to vlastně neformální vztah dvou lidí, kteří se znají dlouhou dobu, něco spolu prožili, mají vyzkoušené, že v tom dialogu, který vedou, se mohou tříbit názory a cizelovat argumenty. A to, o čem si s panem prezidentem povídáme, kromě osobních věcí, tak je to opravdu převážně zahraniční a bezpečnostní politika a mezinárodní situace. Myslím si, že prezident ukazuje, že v této oblasti je velmi dobře disponován k tomu, aby se stal státníkem světového formátu. Už si toho všimli i naši partneři i naši soupeři. Ten respekt je daný tím, jak se on kontinuálně vyjadřuje srozumitelně a pevně a že na jeho slova nakonec dochází. Že to nejsou žádné výkřiky a politické proklamace a nějaká ideologie, ale je tam opravdu hluboká znalost problémů a mezinárodních souvislostí,“ míní Kolář.

„S prezidentem probíráme všechno možné. Je to od toho globálního Západu, jak se má postavit k situaci s Ruskem, Ukrajinou, k příštím americkým volbám, jak se máme stavět k V4 a situaci ve střední Evropě. Jsou to věci, které si my dva můžeme říct hodně otevřeně,“ doplnil Kolář v Epicentru  s tím, že spolu většinou souhlasí, ale ne vždy. Za pravdu dal Pavlovi v momentě, kdy při cestě do Izraele vyrazil i do Kataru. „Zpětně uznávám, že to bylo dobře, že tam prezident být měl a takových případů bych pár našel, ale většinou spolu souzníme,“ dodal Kolář.

Video  Pavlův poradce a exvelvyslanec Kolář o Putinovi, válce na Ukrajině i vulgarismech svého syna  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Poradní pondělí

S Kolářem mají i svůj „poradní den“. „Já jsem se s ním domluvil tak, že pokud je v České republice, takže se scházíme většinou tak jednou týdně, většinou to bývá v pondělí, tak asi na půl hodinky, protože víc času v kalendáři není. A bavíme se o věcech, které jsou aktuální, to, co se děje a k čemu on má nějaký postřeh,“ říká prezident Pavel.

„Pro mě jsou to cenné zkušenosti, protože s jeho rozhledem samozřejmě někdy ta jeho perspektiva je pro mě obohacením, takže já jsem za to rád, ale nic netransparentního v tom není. Rozhodně se nebavíme o žádných utajovaných skutečnostech, nenechám ho nahlížet do žádných utajovaných dokumentů, stejně tak jako není součástí tvorby nějakých důležitých rozhodnutí, že by tady měl nějaký hlas kolem stolu, na základě kterého by se pak rozhodnutí tvořila. V tom není nic, co by bylo netransparentního,“ dodal v pořadu Blesku Pavel.

zkzkz ( 22. března 2024 10:19 )

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

zkzkz ( 22. března 2024 10:17 )

👍 👍 👍 👍 👍

F.Prohazka ( 22. března 2024 01:55 )

Na zadání rozkazů stačí půl hodiny v pondělí, pak to šlape celý týden.

F.Prohazka ( 22. března 2024 01:54 )

Orientujete se v čase a prostoru, klobouk dolu.

e.lesanova ( 21. března 2024 15:50 )

Čím drží Kolář svého šaška pod krkem, že tak pěkně skáče?? 👎

Zobrazit celou diskusi