Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další konec u Pavla: Vedle Vohralíkové to „balí“ i šéf poradců, ti budou mít na Hradě nového šéfa

Autor: simao, ČTK - 
30. ledna 2024
21:30

Konec kancléřky Jany Vohralíkové není jedinou, byť samozřejmě nejvýraznější, změnou za zdmi Pražského hradu. V týmu Petra Pavla dochází i k další rošádě. Končí šéf poradců Tomáš Richter, uvedly Seznam Zprávy. Na jeho místo bude dosazen Tomáš Lebeda, který již v hradním týmu působí v čele odboru vnitřní politiky.

Pražský hrad v roce 2024 zažívá nemalé otřesy. Konec kancléřky Jany Vohralíkové šokoval, spolu s ním však přichází i další změny.

Z Hradu odchází i šéf poradců prezidenta Petra Pavla Tomáš Richter. „Už jako kandidát na hlavu státu jsem odmítl předstírat, že jsem expertem na všechno. Dobrý prezident nemusí všemu rozumět, ale musí se umět dobře rozhodnout. Dobrý prezident musí umět definovat cíl a obklopit se těmi nejlepšími odborníky, aby se na cestě k naplňování tohoto cíle mohl odborně a informovaně rozhodovat,“ říkal přitom před časem Petr Pavel, když představoval jména poradců. 

Čekají na podpisy nových smluv poradců

Právě Tomáš Richter mu pomáhal s plánem na poradní tým ještě před volbami Nyní však nadešel čas i na Richterův odchod.

„Všichni poradci budou nově podřízeni řediteli odboru vnitřní politiky Tomáši Lebedovi. Seznam zatím není, protože čekáme na podpisy nových smluv,“ potvrdil ředitel odboru komunikace Vít Kolář pro Seznam Zprávy. 

Politolog Tomáš Lebeda měl doposud na starost odbor vnitřní politiky, který shromažďuje, zpracovává a analyzuje informace pro potřeby prezidenta republiky a jeho kanceláře z hlediska činnosti vlády, Sněmovny, Senátu, ministerstev a dalších orgánů. Nyní se Lebeda přesune do pozice vedoucího poradního týmu, upozornily Seznam Zprávy.

Ředitel odboru vnitřní politiky Tomáš Lebeda na tiskové konferenci ke 100 dním ve funkci prezidenta Petra Pavla (15.6.2023) Ředitel odboru vnitřní politiky Tomáš Lebeda na tiskové konferenci ke 100 dním ve funkci prezidenta Petra Pavla (15.6.2023) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Richter: Klíčový muž pro zisk financí

Na rozdíl od konce Jany Vohralíkové však nejde v tomto případě o překvapivé řešení. O tom, že by Richter měl ve své funkci dříve či později skončit, se mluvilo již loni. A avizoval to i on sám.

„Osobně považuji svoji více než tříletou misi od předvolební a volební kampaně po přechod na Hrad za splněnou,“ říkal loni Seznam Zprávám Richter s tím, že jeho cílem bylo vybrat, poskládat, sladit a zkoordinovat tým expertů, kteří budou poskytovat odborné služby jak samotnému prezidentovi Pavlovi, tak jednotlivým ředitelům odborů.

Seznam Zprávy přitom upozorňují na to, že Richter byl jedním ze členů základní sestavy spolupracovníků Petra Pavla při jeho boji o Hrad a zároveň byl během kampaně i klíčovou osobou pro zisk financí.

Pavel: Civilizovaná, profesionální výměna

Poslední překotné dění na Pražském hradě však jako takové překvapilo. Kancléřka Vohralíková končí k 15. únoru a nahradí ji manažer Milan Vašina, výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu, který v minulosti působil mj. u operátora T-Mobile.

„To, co se děje, je civilizovaná, profesionální výměna na funkci vedoucího kanceláře. Odchod Jany Vohralíkové není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy. Je to změna na základě našeho dohovoru s tím, že Jana Vohralíková předává svoji funkci naprosto standardně a bude novému řediteli k dispozici i po tom, co si funkci předají,“ tvrdil však v pondělí pro ČRo Radiožurnál prezident Pavel. „Není v tom nic, co by mělo vyvolávat jakékoli spekulace,“ přesvědčoval prezident.

Prezidentův předvolební vtip se nesplnil

Právě Seznam Zprávy však ve čtvrtek uvedly, že Vohralíková končí na Hradě po konfliktu s poradcem a přítelem prezidenta Petrem Kolářem, mj. bývalým velvyslancem v Rusku či USA.

„Jediný Kolář, který bude mít na Hradě nějaké slovo, bude protokolář,“ tvrdil přitom před volbami během duelu s Andrejem Babišem v Českém rozhlase Petr Pavel. Nakonec mají dle všeho významné slovo Kolářové hned dva - Petr i Vít.

Video  Kancléřka Vohralíková u Pavla končí: Takhle loni mluvila o práci na Hradě.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ivo Laniar ( 6. února 2024 16:00 )

Je to tak 😮‍💨

roxin ( 1. února 2024 06:55 )

Prezident se dostane všude a protože je provládní tak ještě víc, ale tomuto soudruhovi který jen podepisuje POLITIKA UNIKÁ a Česko ho HO NEZAJÍMÁ!!!

roxin ( 1. února 2024 06:26 )

Že bys byl haf a neznáš pravidla diskuse tak nevíš že diskuse není o hodnocení diskutujících ale K ČLÁNKU a COS NAPSAL CHYTRÉHO? SNAD NEMÁŠ IQ ještě nižší než 107, no vypadá to tak. Napsals 3 příspěvky ale ani jeden který by stál za zmínku jen HOUPOSTI!!!...A VELKÝM PÍSMEM PÍŠU PROTO ABYS TO LÉPE VIDĚL (jak ten vlk co sežral babičku) protože pravděpodobně máš něco s očima. 😃

Gemino Gemello ( 1. února 2024 00:17 )

Čím menší myšlenka, tím větší písmo

Gemino Gemello ( 1. února 2024 00:15 )

"Mnělo", no jo, tak jo. Taky IQ 107, nebo ještě nižší?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa