Od roku 1989 vyrostly v Česku desítky nových lyžařských středisek a přibyly desítky kilometrů nových sjezdovek. Většina starších areálů prošla renovací a nabízí tak každoročně tisícům lyžařů poměrně slušný servis.

Lyžování Krkonoše

Nejoblíbenější tuzemskou destinací jsou Krkonoše, a to jak pro běžkaře, tak pro sjezdaře. Pro milovníky sjezdového lyžování je zajímavý zejména Špindlerův Mlýn, kde najdete 25 km sjezdovek, z nichž většina je v případě horší sněhové situace uměle zasněžována. Lyžaři tam mohou využít dvě desítky lanovek a vleků, které dokážou za hodinu přepravit 20 000 lidí. Podívejte se na mapu krkonošských sjezdovek.

Tipy a podrobnosti o lyžování v Krkonoších najdete zde

Bílá stopa na Šumavě

Tisíce lyžařů míří každoročně také na Šumavu, která je sice nižší, než Krkonoše, ale i zde najdete zajímavé sjezdovky. Například Ski areál Lipno, jediné pětihvězdičkové středisko v Jihočeském kraji. K největším šumavským parkům patří ještě Ski areál Železná Ruda–Špičák a Zadov-Churáňov. Šumava je zajímavá nejen pro sjezdaře, ale především kvůli svým skvělým běžkařským podmínkám. Na ty většina skiparků myslí.

Tipy a podrobnosti o lyžování na Šumavě najdete zde 

Oblíbenou destinací jsou také Jizerské a Lužické hory, kde mj. přímo v Liberci najdete oblíbený Ski areál Ještěd se známou kabinkovou lanovkou a několika dalšími sedačkovými lanovkami a vleky.

Tipy a podrobnosti o lyžování v Jizerských horách najdete zde

Za lyžováním se ovšem jezdí i do Krušných a Orlických hor. Obyvatelé Moravy přirozeně preferují Jeseníky a Beskydy. Vyhledávané svahy jsou dokonce i na Českomoravské vrchovině a pro Pražany je v dosahu areál Monínec na hranici Středočeského a Jihočeského kraje, vzdálený pouhých 80 km od Prahy a 25 km od Tábora.

Tipy a podrobnosti o lyžování na českých horách najdete zde 

Lyžování v ČR - ceny

Milovníci sjezdu si musí připravit peněženky. Celodenní lyžování na tuzemských horách vyjde na několik set korun na osobu. V tuzemsku jsou nejdražší Krkonoše, kde za celodenní skipas zaplatíte až 700 Kč. Pořád je to ale až o polovinu méně, než kolik za celý den na svahu zaplatíte v oblíbeném Rakousku či Itálii. Cesta do Alp navíc také vyjde dráž, než dojezd na české hory. Zajímavou a stále vyhledávanější alternativou jsou slovenské hory, zvláště Velké Tatry a slovenské Beskydy, které jsou cenově podobné českým areálům (příklady cen a jejich srovnání najdete zde).

Každopádně už dnes platí, že ve všech areálech bývá skvělé vybavení, od parkování, přes půjčovny lyží a lyžařských potřeb, až po lyžařské školy pro nejmenší.

Lyžování v Česku: 7 NEJ českých hor

Klasika na lyžích: 7 tipů na nejlepší běžkování v Česku!

Jeseníky: ráj na zemi pro lyžaře i běžkaře

Kam na lyže v Moravskoslezském kraji?

Levná dovolená v Čechách: Kam se vydat, aby vás to moc nestálo

České hotely patří k nejlepším na světě! Turisté si oblíbili Český Krumlov, Prahu a Karlovy Vary

Kam na víkend? Objevte krásy Českého ráje