Odborníci zároveň poradí, jak co nejlépe vypravit na hory sebe i potomky a na co rozhodně nezapomenout.

7 NEJ českých hor

1. Nejdelší sjezdovka Javor II., Pec pod Sněžkou, délka 1500 metrů, obtížnost střední (červená), nejdelší a nejlepší svah v Česku, večer osvětlený.

2. Nejdelší běžecká trať Krkonošská magistrála – 90 km, celková délka upravených běžeckých tratí v Krkonoších je 550 km.

3. Nejprudší sjezdovka Šance (černá), délka 1425 metrů, převýšení 330 metrů, Skiareál Špičák Železná Ruda.

4. Největší lyžařská škola Foxpark kapitána Lipánka, Skiareál Lipno, největší a nejmodernější lyžařské výukové hřiště.

5. Nejvýše položené středisko Praděd-Ovčárna (1491 metrů nad mořem), vynikající sněhové podmínky až do května, nástupiště 6 vleků je ve výšce 1300 m. n. m.

6. Nejvíce můstků Harrachov – jediná sestava osmi skokanských můstků v republice. Nejobdivovanější je samozřejmě největší mamutí můstek.

7. Největší lyžařský areál Skiareál Špindlerův Mlýn, celková délka tratí: 22,5 km, 11 vleků, 5 lanovek, bobová a sáňkařská dráha, večerní lyžování, atd.

Pozor na slunce

Ať na těch nejvyšších či nejnižších horách je jedním z nejzáludnějších nebezpečí intenzivní sluneční záření. Proto by nikdo neměl zapomínat na dokonalou ochranu pleti. Nebezpečí vážných spálenin zvláště hrozí jemné dětské pokožce. Kůži vždy ošetřujte krémy s vysokým ochranným faktorem. Při mazání nezapomeňte ani na uši, rty ošetřete pomádami s ochrannými fi ltry. Krém i pomády s vysokým faktorem jsou dražší, ale zdravá kůže za to určitě stojí.

Dětská pleť je velmi citlivá
Autor: scom

Kolik stojí výbava dítěte

Nevíte si rady s pořízením zimní výbavy a rádi byste své dítě poprvé postavili na lyže? Přemýšlíte o tom, kolik vás to bude vlastně stát? Blesk ve spolupráci s odborně vyškoleným prodejcem Michalem Nedvědem z Harfa Sportu připravil malého průvodce při nákupu lyžařské výbavy.

Nejčastější otázky zodpovídá odborník Michal Nedvěd

V kolika letech postavit dítě na lyže?

Můžete začít už s 2 až 3 letým dítětem, popřípadě pokud má dítě nad 70 cm. Nejpozději však v 6 letech. Doporučuje se pořídit mu lyže o 10 až 20 cm menší, než je dítě samotné. Čím jsou lyže kratší, tím je pro dítě lehčí se lyžování naučit.

Je lepší výbavu pro dítě koupit, nebo půjčit?

Pro malé děti je výhodnější koupit třeba bazarové věci nebo půjčit, dítě z lyží rychle vyroste. Boty doporučujeme kupovat nové, vytvarují se podle jeho nohou.

Mám dát dítě do lyžařské školy nebo ho učit sám?

Ve škole to dětem určitě lépe vysvětlí. Učí se tam formou hry a dostanou správnou motivaci, aby je lyžování bavilo. Pokud mají dospělí čas a trpělivost, můžou děti učit sami, ovšem často se stává, že děti nutí k velkým výkonům a to se jim může zprotivit.

Musí mít dítě na svahu přilbu?

Určitě! U nás jsou dětské přilby povinné do 15 let. Bez ní vás na žádný svah nepustí.

Mám dítěti vyřídit úrazové pojištění a dát lyže do servisu?

Ano a pokud nemáte dokument o seřízení lyží, žádná pojišťovna vám v případě úrazu peníze neproplatí. Na dokumentu jsou uvedeny přesné informace o lyžaři, typu a značce vybavení. Nedá se to zaměnit.

Děti to na horách baví
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pořízení výbavy pro dítě

Bunda 1000 až 1600 Kč
Lyže + vázání 4000 až 14 500 Kč
Brýle od 400 Kč
Helma 2000 až 7000 Kč
Hůlky 550 až 1000 Kč
Kalhoty 1400 až 7000 Kč
Boty 2500 až 5000 Kč

Celkem: 12 350–37 500 Kč

Lyže – nejlepší lyžování v ČR

Klasika na lyžích: 7 tipů na nejlepší běžkování v Česku!