Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klasika na lyžích: 7 tipů na nejlepší běžkování v Česku!

/
  • Vyražte na běžky!
    15. února 2016 ● 09:47

    Sníh se konečně vrací i mimo uměle zasněžené sjezdovky českých hor a láká běžkaře do stopy. Máte už svoje oblíbené místo proježděné křížem krážem a nevíte kam dál? Nebo jste začátečníci a své oblíbené tratě teprve hledáte? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší lokality z celé republiky.

  • 1.

    Beskydy: Pustevny, Radegast a Martiňák

    Asi nejkrásnější a nejlépe upravovanou tratí v Beskydech je trasa z Pusteven na Martiňák a zpět. Trať dlouhá 16 km vede téměř výhradně po rovině. Jedinou výjimkou jsou dva prudší sjezdy na začátku trasy. Po cestě spatříte nádherné dřevěné stavby od architekta Dušana Jurkoviče Maměnku a Libušín, v dosahu je rozhledna Cyrilka, socha Radegasta či vrchol Radhoště s nádhernou dřevěnou kaplí Sv. Cyrila a Metoděje.

    Vyražte na běžky!
    Autor: Jaroslav Koutný

  • 2.

    Po hřebenech Orlických hor

    Již 95 let protíná celý hlavní hřeben Orlických hor Jiráskova horská cesta. Vede z Broumova do Litomyšle a měří takřka 170 km. Hlavní část trasy je ale v srdci Orlických hor. Jeden z nejkrásnějších úseků vede z Masarykovy chaty na Šerlichu přes nejvyšší vrch Orlických hor Velkou Deštnou až k prvorepublikové vojenské pevnosti Hanička. Trať měří 21 km a je vhodná i pro příležitostné běžkaře – turisty.

    Vyražte na běžky!
    Autor: Mapy.cz

  • 3.

    Dlouhé Stráně: výhledy na vrcholy Jeseníků

    Pro milovníky skvělého výhledu a běžkařských výletů bez náročných stoupání se hodí tratě v blízkosti nádrže Dlouhé stráně a zvláště pak Okruh Mravenečník. Ideální sněhové podmínky tu zajišťuje nadmořská výška 1330 metrů nad mořem. Trať vede dokola nádrže, má 15 kilometrů a nabízí úchvatný výhled do údolí a na vrcholy Jeseníků. Běžkaři se mohu až ke stopě nechat vyvézt lanovkou ze Skiareálu Kouty.

    Vyražte na běžky!
    Autor: scom

  • 4.

    Jizerské hory: Tratě Jizerské padesátky

    Lyžařský běžecký areál známý jako Jizerská lyžařská magistrála poskytuje dnes již 170 km strojově upravovaných tras, kterými můžete procestovat na běžkách celé Jizerské hory. Centrální část Jizerských hor má charakter náhorní plošiny, a lyžovat tu zvládnou i začínající běžkaři a děti. Výhodou je i řada výchozích míst. Třeba tradiční Bedřichov, Josefův Důl nebo kouzelná osada Jizerka s napojením na trasy do polského Orlé.

    Vyražte na běžky!
    Autor: scom

  • 5.

    Krkonoše: Horní Mísečky

    Zdatní běžkaři by si neměli nechat ujít sportovní zážitek v podobě perfektně upravených běžeckých tratí pro klasiku i bruslení v běžeckém areálu na Horních Mísečkách. Výchozím místem je běžecký stadion, odkud můžete vyrazit na různě dlouhé okruhy s poměrně náročným profilem. Pro lyžařské nadšence doporučujeme nejdelší závodní okruh na 10 km, který vede přes Kozlí hřbet směrem k Janově hoře a zpět kolem Mechovince a Harrachovy skály.

    Vyražte na běžky!
    Autor: scom

  • 6.

    Šumava: Ve stopě Kateřiny Neumannové

    Z horského střediska Churáňov/Zadov můžete po perfektních stopách dojet až na Kvildu, Modravu nebo k pramenům Vltavy. Klasický výlet ze Zadova na Kvildu začíná na stadionu, kde se konal Světový pohár v běžeckém lyžování a trasa vede nejvyšší částí šumavských plání, kde trénovala olympijská vítězka Kateřina Neumannová. Krásná trasa vede přes Jezerní slatě, Kvildu, Filipovu Huť a Horskou Kvildu. Měří 24 kilometrů a je bez výraznějšího převýšení.

    Vyražte na běžky!
    Autor: scom

  • 7.

    Vysočina: Na stadionu spolu s reprezentanty

    Mírný profil a perfektně upravené trasy dělají z Vysočiny jedno z nejlepších míst pro běžkaře. Mekkou běžkařů je zejména Vysočina aréna – dějiště Světového poháru v běžeckém lyžování mistrovství světa v biatlonu. Rozhodně ale stojí zato vydat se dál. Nejkrásnější, na řadě míst i čtyřproudová strojová stopa vede přes Vlachovice, Sklené a Tři Studně na Fryšavu. Tam i zpět je to 25 kilometrů a cestou můžete narazit na psí spřežení při tréningu, překonáte Fryšavský ledovec a část můžete absolvovat i po strojově upraveném okruhu pro bruslení.  

    Vyražte na běžky!
    Autor: Shutterstock.com

    Lyže – nejlepší lyžování v ČR

    Lyžování v Česku: 7 NEJ českých hor 

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy