Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stopa ruských agentů v Česku: Ubytovali se v tomhle hotelu. A šli střílet

Autor: ČTK, simao - 
20. dubna 2021
21:25

Dvojice ruských agentů GRU Anatolij Čepiga a Alexander Miškin do Česka přicestovala za použití ruských krycích dokladů se jmény Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Pod těmito jmény se zapsali i v hotelu v Ostravě, uvedla v úterý ČT, podle které se ubytovali v hotelu Corrado a vyrazili na střelnici, jež k němu patří.

Dvojice agentů Čepiga a Miškin se v hotelu Corrado v Ostravě ubytovala od 13. října 2014 do 16. října 2014. Vypovídají o tom i zápisy v knize hostů, které zveřejnila Česká televize při reportáži z tohoto hotelu. „Oba se prokázali stejnými fiktivními pasy jako na Letišti Václava Havla,“ uvedla ČT.

Hned po příjezdu si šli zastřílet na střelnici, zbraně si půjčili z hotelu. Stopu po sobě však zametali i tím, že ve střelnici uvedli další falešné identity.

„Byli tady dvě noci, co tady spali. Pod normálními jmény svých pasů se ubytovali na hotelu a na střelnici šli pod jinými jmény. Na to jsme nepřišli my, na to přišla BISka,“ řekl ČT majitel hotelu Maxmilián Šimek.

Hotel je podle ČT dlouhodobě oblíben mezi rusky mluvícími turisty. Čepiga a Miškin byli podle majitele hotelu tišší hosté, nic veřejně nerozebírali, byli nenápadní.

Čepiga a Miškin, Petrov a Boširov, Popa a Tabarov: Ty samé osoby?

České úřady v sobotu vyhlásily pátrání po dvou ruských občanech, kteří se prokazovali pasy na jména Alexander Petrov a Ruslan Boširov a posléze také cestovními doklady Moldavska a Tádžikistánu. Tito dva muži byli podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana objednáni do muničního skladu ve Vrběticích v době, kdy v něm v roce 2014 došlo k prvnímu výbuchu.

České úřady již dříve informovaly, že se muži prokazovali pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov. Další stopa by tak mohla vést i do Moldávie. Jenže patrně nevede.

Video  Kdo jsou agenti Čepiga a Miškin? Tihle mají mít na svědomí Vrbětice!  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Moldavané pas ruského agenta nevydali

Moldavský Kišiněv se dnes totiž důrazně ohradil proti „zvěstem“, že by Moldavsko vydalo cestovní pas pro ruského občana Alexandera Petrova. Uvedla to dnes ruská agentura Interfax.

Šéf žalobců Pavel Zeman v pondělí uvedl, že na základě kriminalistického zkoumání byli dva hledaní ruští občané ztotožněni s útočníky z britského Salisbury, kde byl v roce 2018 otráven bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Rusko podíl na útoku na Skripala odmítá.

„Ruskému občanovi Alexanderu Petrovovi nebyl vydán cestovní pas na jméno moldavského občana Nicolaje Popy,“ napsal dnes Interfax s odvoláním na moldavskou agenturu státních služeb, která má podle něj pod kontrolou databázi se všemi typy moldavských dokumentů. Moldavský úřad Interfaxu sdělil, že ve státním registru nefiguruje občan se jménem Nicolai Popa a datem narození 18. července 1979. Toto jméno a datum narození uvádí Policie České republiky ve své žádosti o pomoc s pátráním po obou mužích.

Moldavská agentura podle Interfaxu doplnila, že cestovní doklad s číslem A3194368 byl vydán osobě s jiným jménem a jiným datem narození.

Bulharský překupník popřel souvislost s Vrběticemi

Bulharský překupník zbraní Emilian Gebrev ve zveřejněném prohlášení popřel souvislost své firmy EMKO s výbuchy ve Vrběticích. Některé české sdělovací prostředky uvedly, že Gebrev byl prostředníkem, který měl dodat munici na Ukrajinu. Ruské tajné služby se tomu údajně snažily zabránit. O tom, že munice z Vrbětic měla směřovat do Bulharska, hovořil také premiér Andrej Babiš.

„Tvrzení, že munici zničenou teroristickým činem v České republice v roce 2014 měla firma EMKO reexportovat na Ukrajinu, nejsou pravdivá. Společnost EMKO nikdy nevyvážela na Ukrajinu munici pocházející z České republiky. To je zdokumentováno,“ uvádí se v prohlášení.

Gebrev se podle mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat v roce 2015 stal obětí nezdařeného pokusu o atentát nervově paralytickou látkou novičok. Podezřelým z otravy je údajný důstojník ruské tajné služby GRU Denis Sergejev.

Video  Hamáček o Vrběticích a předvolání ruského velvyslance. Babiš se omlouval za „útok na zboží“.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

MAMKA2316 ( 21. dubna 2021 19:04 )

V době kdy na Ukrajinu UDAJNĚ vozí Amíci stovkami letadel zbraně my uděláme takovou blbost ??POZDVIŽENÉ OBOČÍ. V EU A NATO NECHÁPOU KROKY ČESKÉ VLÁDY Hamáček s maturitou ve vládě ????Mám známého který byl u hasičů řidič cisterny s 14 letou praxi ten byl asi před pěti lety propuštěn proto že neměl ve 44 letech maturitu jako řidič Tatry §§§!!!!! Hamáček je ministrem vnitra a byl ministrem zahraničí současně a má menši vzděláni jak zdravotní sestry v dnešní době je to normální ???? Nastal čas tvrdě zdanit bohaté a nadnárodní firmy podle Rakouska !!!!

ingmarie ( 21. dubna 2021 09:27 )

To jsou dvě baby

risan ( 21. dubna 2021 09:20 )

v rusku vám nad barákem lítají helikoptéry ? se nedivím

risan ( 21. dubna 2021 09:19 )

kolik ti rusáci platí ? jednu kopějku za větu ?

Menhira ( 21. dubna 2021 08:12 )

Myslím, že by už tahle šaškána měla přestat. Nedělejte z lidí idioty. Po 7 letech náhle právě před konkurzem na Dukovany se tu objeví informace o agentech...... Kdopak to asi vymyslel a kdo za to má? Všechny země s Ruskem vesele obchodují jen my idioti, kterým tady nepatří ani voda ,děláme machry? Rusko narozdil od nás je absolutně soběstačné. A my jsme jen pouhé bezvýznamné loutky Západu, kterému jsme absolutně u ***e. Chceme být zase vazalem, nyní západu a tak už zase v poníženém předklonu jsem jim tam narvali do p.. celou hlavu...

Zobrazit celou diskusi