Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrbětice i další špinavá práce. Analytici řekli, čeho jsou schopní agenti ruské GRU

Autor: Darina Jíchová - 
20. dubna 2021
14:50

Analytici stanice BBC se zaměřili na působení ruské zpravodajské služby GRU, která na sebe v posledních dnech upoutala pozornost zvláště kvůli svému působení v České republice. Agenti rozvědky byli českých bezpečnostních složek zapojeni do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Mělo jít dokonce o stejné členy GRU, kteří potom v březnu 2018 v Británii otrávili někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala. Experti BBC se zaměřili na to, jak ruská rozvědka ve světě funguje a čeho všeho je schopná dosáhnout.

To, že je GRU za explozemi ve Vrběticích, při kterých zemřeli dva lidé, vedlo k diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem. Oba státy vyhostily diplomaty toho druhého, z Prahy narychlo odjíždělo 18 Rusů, z Moskvy zase 20 Čechů. Kauza Vrbětice vyvolala obavy západních států, kam až zapojení GRU sahá, zda se dají jejich akce vysledovat a případně jim zabránit. Další otázkou je také to, za kolika „incidenty“ ruská rozvědka stojí.

Analytiky BBC zajímala hlavně jednotka 29155, jejímiž hlavními úkoly jsou podle evropských zpravodajských služeb sabotáže, rozvraty a atentáty a vraždy v zahraničí. Velké vyšetřování akcí GRU začalo právě po útoku na Skripala a jeho dceru, což vedlo ke zjištění, že se v Evropě pohybuje či pohybovalo zhruba 20 ruských agentů.

Video  Analytik Havlíček a generál Pavel o kauze vrbětických výbuchů. Co nás čeká od Ruska?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Co mají agenti na svědomí?

Tajné mise některých z nich se podařilo odhalit, jako například otrava bulharského překupníka zbraní v roce 2015 nebo právě exploze v muničním skladu ve Vrběticích, další akce ale zůstávají utajené. Podle některých analytiků je GRU zapojené také do pokusu o převrat v Černé Hoře v roce 2016, tato akce měla Černé Hoře zabránit k připojení se k NATO.

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Francouzské tajné služby se dopátraly, že jednotka využívala alpský region jako svoji základnu, odkud podnikala další mise. Francouzi rovněž tvrdí, že mají důkazy o tom, že tato část GRU platila Tálibánu, aby zaútočil na americké jednotky v Afghánistánu. Na což reagovaly americké tajné služby s tím, že to nelze jistě potvrdit, podle nich je pravděpodobnost této akce „nízká až středně nízká“.

Mají akce GRU nějaký vzorec?

Většina misí agentů GRU, které se podařilo odhalit, je datovaná do roku 2014 nebo po něm. Tento rok je spojený s krizí na Ukrajině, případně anexí Krymu.

Kreml v této době nabyl vědomí, že je „v konfliktu se západem“, uvádějí analytici BBC. Proto podle nich začal hledat jiné metody, jak postupovat v tomto střetu. GRU a další složky ruských zpravodajských služeb rozjely například online dezinformační kampaně či podnikaly kybernetické útoky.

Ledabylost agentů?

Dalším už více „tradičnějším“ krokem bylo vyslání jednotky 29155 do světa. Experti BBC poukázali na určitou nedbalost agentů této jednotky. Agenti zapletení do Skripalovy otravy, Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, do Británie přijeli pod stejnými krycími jmény, jaká o čtyři roky dříve používali i v Česku, tedy Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Investigativní web Bellingat navíc uvedl, že jejich pasy se dají snadno vysledovat a propojit s dalšími agenty.

Na druhou stranu analytici BBC vyzvedli, že trvalo sedm let, než se podařilo dopátrat se toho, co se v Česku stalo. A občasná „ledabylost agentů“ neznamená, že nejsou nebezpeční. Exploze ve Vrběticích, jak bylo zmíněno, měla dvě oběti. Také útok na Skripalovy se neobešel bez mrtvých, bývalý špion a jeho dcera otravu novičokem sice přežili, zbytky toxinu ale našla Britka Dawn Strurgessová, která otravě podlehla.

Evropské zpravodajské služby nyní přezkoumávají všechny podivné výbuchy či podezřelá úmrtí a obávají se toho, že hloubka vlivu GRU v Evropě či jinde po světě ještě poroste. V současnosti se vyšetřování zaměřuje na cesty, které agenti spojení s jednotkou 29155 podnikli v několika posledních letech. Podstatné je, že od útoku na Skripala je stále více zemí ochotno spolupracovat, sdílet informace a konfrontovat Moskvu.

Experti: Rusko jen tak nepřestane

Rozhodně se nejedná jen o spolupráci Británie, Spojených států a Francie, zapojeny jsou i evropské státy jako Polsko, Česká republika nebo Bulharsko. Rusko samozřejmě ostře popírá jakákoliv obvinění, akci Prahy včetně vypovědění ruských diplomatů a zveřejnění zprávy o zapletení ruských agentů do výbuchu muničního skladu Moskva označila za absurdní.

Na jednu stranu agenti Miškin a Čepiga v současnosti vycestují jen málokam bez toho, aby vzbudil podezření. Experti BBC však podotkli, že Rusko nebude mít žádný problém je nahradit jinými členy GRU, zároveň nevěří, že by Rusko plánovalo svou rozvědku stáhnout ze zahraničí a jejich akce ukončit.

Video  Česko vs. Rusko: Nebývalá příležitost k vyrovnání sil, říká bývalý velvyslanec v Moskvě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

e.lesanova ( 20. dubna 2021 16:05 )

Ale no tak, pisálci...všichni agenti na světě mají srovnatelný výcvik, OPRAVDU neexistují jen ruští

wenzel trousil ( 20. dubna 2021 15:30 )

NSZ---vybuch ve Vrbeticich NENI posuzovan jako teroristicky cin!!!! CEle topripomina kauzu Holek Kramnych...Kdyz jsou Cuckari u pWdele s dechem, tak si sesmoli "Neprime dukazy" a basta fidly....On Kramny fakt neni Janousek..

Zobrazit celou diskusi