Josef Schmieger se slavnostního otevření roku 1896 nedožil. Posléze stavba chátrala. V roce 1913 ji odkoupil Okrašlovací spolek města Oloví, který ji nechal rozebrat a přemístit na Šibeniční vrch. Naprosto zničena byla za 2. světové války. Až roku 2011 se začalo s její obnovou a slavnostně byla otevřena 31. srpna 2014.

Unikátní vyhlídková věž Cibulka, která byla navržena jako ocelová konstrukce tvořená šesti svislými nosníky z uzavřených obdélníkových profilů spojených kruhovými prstenci, nabízí výhled ze dvou pater. Spodní plošina je ve výšce 4,29 m, horní v 25,15 metrech.

Nabízí výhled všemi směry. Na severu je vidět město Oloví, hřebeny Krušných hor a německý Klingenthal, na východě Boučský vrch (667 m n. m.), který je od rozhledny vzdálen asi 1,5 km. Z jihu je to pak Sokolovská pánev a město Sokolov, v pozadí kopce Slavkovského lesa a západním směrem kus Krušných hor, a to i jejich německá část, a Smrčina se Zelenou horou (637 m n. m.).

  • Otevírací doba: celoročně
  • Vstup: zdarma

Zajímavosti

Oloví založil český šlechtic Štěpán Šlik z Holíče a Pasounu (1487-1526); přesné datum není známo. Od jeho vzniku se v něm těžilo olovo a v menší míře také stříbro. Význam dolů postupně stoupal, proto Štěpán Šlik roku 1519 povýšil Oloví na městečko. Zmínil se o něm ve své básni z roku 1524 Hanse Rutharda. Obec se v ní ve středověké němčině jmenovala Pleystadt (Pley = Blei = olovo).

Tipy

Nejkratší trasa k rozhledně Cibulka, dlouhá asi 800 metrů, je strmou neznačenou cestou s převýšením zhruba 130 m od silnice mezi Olovím a Krajkovou. Další trasa je z Oloví od kostela sv. Archanděla Michaela, část vede po modré značně a část po žluté. Trasa po modré kopíruje naučnou stezku. Její délka je zhruba 2,3 km.

Nejpohodlnější trasa, celá téměř po rovině, je od silnice z Krajkové do Studence po neznačené polní cestě, která vzápětí přechází v lesní cestu a pokračuje. Jde se okolo kaple sv. Josefa až k Černé kapličce na hlavním vrcholu Šibeničního vrchu a památných stromů - "buků u černé kapličky". Ujdete přibližně dva kilometry.

Česko jako na dlani! Průvodce po nejkrásnějších rozhlednách právě v prodeji.
Autor: Blesk

Blesk Extra Speciál Nejlepší výlety po Česku v prodeji na stáncích či na ikiosek.cz (s dopravou až do schránky). 132 stran jen za 69 Kč!

Fotogalerie
11 fotografií