„Hoří dřevěná konstrukce jedné nohy rozhledny Doubravka v Kyjích. Profesionální a dobrovolní hasiči se snaží plameny lokalizovat,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka krátce po šesté ráno. Plameny šlehaly do šesti metrů, práci hasičům ztížil členitý terén - cisterny se kvůli němu k místu obtížně dostávaly, první jednotka dorazila na místo za 13 minut. Uhasit oheň se ale nakonec povedlo záhy. „Požár byl rychle lokalizován, jedna patka rozhledny byla plameny poškozena. Na místo míří statik, hasiči dohašují a kontrolují konstrukci termokamerou,“ dodal Kavka.

Podle předběžného odhadu hasičů se škoda pohybuje kolem půl milionu korun. Na přesném vyčíslení pracují specialisté. Hasiči vyloučili jako příčinu technickou závadu. Požár zatím evidují jako takzvané neprokázané zavinění neznámé osoby. „Zjednodušeně řečeno to znamená, že za to může člověk. Buď nedbalostí, případně úmyslně,“ uvedl Kavka.

Požárem se zabývá i pražská policie. Kriminalisté věc šetří pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. „Prověřujeme jak možnost, že požár někdo založil úmyslně, ale ve hře je i možnost, že to bylo nedbalostí,“ řekl její mluvčí Jan Rybanský.

Rozhledna se opraví

Praha 14 je podle starosty Radka Vondry (TOP 09) připravená poničenou rozhlednu opravit: „Likvidace poškozené části nebude potřeba a půjde opravit. Rozhlednu jsme z plošiny pomocí řemenu raději zpevnili, a to kvůli případnému silnému větru, konstrukce je jinak stabilní,“ řekl Vondra.

Video
Video se připravuje ...

Rozhledna Doubravka v Kyjích 20. listopadu 2019 ráno hořela. Václav Burian

S opravou začne radnice v nejbližší době a podle předběžného odhadu bude trvat tři až čtyři měsíce. Radnice předpokládá, že se náklady mohou vyšplhat až k milionu korun. „Těžko to nyní ale přesně odhadnout. Doufáme, že budou výrazně nižší. Drahý ale bude zejména technický postup jako nadzvednutí rozhledny,“ řekl Vondra.

Rozhledna Doubravka v přírodním parku Čihadla v Praze 14 byla zpřístupněna v půlce června 2018. Experimentální, 23,5 metru vysokou vyhlídkovou věž z akátového dřeva navrhl architekt Martin Rajniš. Rozhledna vznikla z iniciativy Městské části Praha 14, která je i vlastníkem stavby. Kromě akátového dřeva rozhlednu tvoří modřínové dřevo a ocelové prvky.

Fotogalerie
24 fotografií