Oficiálně hasiči i policisté vyjížděli k požáru domu s pečovatelskou službou, který má ve vlastnictví hlavní město a jejž spravuje společnost Centra. Jednat se přitom má podle kolaudace o standardní bytový dům. Informaci potvrdil jak starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09), tak radní Prahy 14 pro oblast sociální péče Michal Prager (Piráti). Ten je přitom jedním z několika desítek invalidních obyvatel, kteří dům obývají.

Evakuační výtah pro »částečné« potřeby

Na prožitou zkušenost pochopitelně nevzpomíná rád. „Čekali jsme v zakouřené chodbě s ostatními obyvateli, než za námi vyběhnou hasiči s maskami a pomohou nás snést dolů,“ líčí Prager, který dotvrzuje, že v domě nefungoval jeden ze dvou evakuačních výtahů.

„Po požáru nám při jednání krizového štábu Prahy 14 bylo zástupci společnosti Centra sděleno, že se jedná o »částečně evakuační« výtahy, ovšem co to znamená v praxi, to už nesdělili, ani jsem to nikde nedohledal,“ krčí rameny radní. Mluvčí magistrátu hl. m. Vít Hofman dříve sdělil, že bude po společnosti požadovat veškeré informace, a to včetně provozu výtahů.

Že jeden výtah fungoval, a druhý ne, je podle starosty záhadou. S vyvozením důsledků by raději počkal, než se vše objasní. „Doteď nevíme, proč se jeden výtah rozjel a ten druhý ne. Oba mají mít více zdrojů záložního napájení. Oba prošly revizemi. V případě vypadnutí elektřiny, k čemuž kvůli požáru došlo, se mají přepojit na diesel agregát, alternativně pak na záložní elektrický zdroj, který je zavedený do protiatomového krytu pod domem,“ upozorňuje Vondra.

Kryt má pod palcem Správa služeb hl. m. Podle Vondry i Pragera by přitom bylo rozumnější, pokud by dům i kryt spravovala firma jedna, která by měla ideální přehled o stavu celé nemovitosti. „Ani jedna ze společností se totiž k nefunkčnosti výtahu nehlásí,“ podivuje se Prager. „Lze říci, že proces evakuace ukázal v domě na místa, která je z tohoto pohledu třeba zlepšit,“ domnívá se radní hl. m. Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu), který byl místo obhlédnout osobně.

Hasiči i policisté se vyznamenali

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka pro Blesk.cz sdělil, že už cestou na místo požáru hasiči počítali s tím, že v objektu se zdržuje větší počet imobilních obyvatel. „Tomu jsme přizpůsobili počet jednotek, které u požáru zasahovaly. Předpokládali jsme pravděpodobnou evakuaci osob s omezenou možností pohybu,“ vysvětlil. V prvním sledu na místo zamířilo pět jednotek, které provedly evakuaci celého domu. Celkem se jednalo o zhruba 100 obyvatel, téměř polovina byla na vozíčku.

Video
Video se připravuje ...

Následky ničivého požáru v paneláku na Černém Mostě, který převážně obývají vozíčkáři. Jedna z nich bohužel v plamenech skonala. David Zima

Čeho si evakuovaní lidé mimochodem velice považovali, byl jejich lidský přístup, kdy zachraňovali i domácí mazlíčky. Podle Kavky nejde o nic neobvyklého. „Snažíme se zachraňovat lidské životy, zvířata i majetek. Je to běžná praxe. Tím více s ohledem na to, že v bytech se nacházeli asistenční psi, kteří jsou pro vozíčkáře životně důležití.“ Podle policejního mluvčího Jana Rybanského bylo z domu zachráněno celkem deset asistenčních psů, čtyři kočky, papoušek a ještěr.

Právě policisté byli hasičům na místě více než poplatní. Na místo totiž dorazili jako první a též zahájili evakuační proces, kdy začali upozorňovat spící a rozespalé obyvatele domu na požár. S evakuací vypomáhali v zakouřených prostorách, ve kterých nedisponovali potřebnou technikou. Proto pět z nich skončilo v péči záchranářů. „Při záchraně se nadýchali zplodin. Po ošetření však nebyl nutný převoz do nemocnice, a tak pokračovali ve výkonu služby,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Co bylo příčinou?

Co se příčiny požáru týče, nemohl být mluvčí pražských hasičů konkrétní. I kvůli citlivosti celého zásahu, při kterém došlo k úmrtí. „Nadále příčinu požáru vyšetřujeme s Policií ČR i s kolegy z Technického ústavu požární ochrany, kteří na místě odebrali vzorky,“ sdělil Kavka. Nezapomněl dodat, že „nejvíce v takovýchto typech objektů bývá příčinou požáru buďto nedbalost, nebo technická závada elektrického spotřebiče.“

Co dělat, aby se to neopakovalo?

Požár domu odhalil zásadní nedostatky v protipožární ochraně. „Jedná se o téměř třicet let starý osmipatrový dům, který sice podle dosavadních zjištění odpovídá normám, nicméně protipožární zabezpečení je zrovna tak staré,“ sdělil Vondra.

„Dům, tak jak dnes je, naneštěstí neumožňuje efektivní evakuaci, tím spíše imobilních osob. A je potřeba si říct, že kdyby se oheň rozšířil všude, čemuž hasiči naštěstí zamezili, důsledky by byly katastrofální,“ míní Vondra. Prager k tomu dodává: „Nutno říci, že práce policistů a hasičů byla naprosto vynikající a efektivní. Uklidňovali, pomáhali. Člověk věděl, co má dělat.“
Radní Prahy 14 Michal Prager shodou okolností bydlel tři patra nad sousedkou, která požár bohužel nepřežila.
Autor: Martin Přibyl

Podle něj v domě chybí jednak požární hlásiče, tak také nouzové osvětlení. „Bude zapotřebí zcela vyměnit »částečně« evakuační výtahy za plnohodnotné, které by v nouzových situacích fungovaly,“ uvedl dále Prager k tomu, na co by se měl magistrát nyní zaměřit. Také by prý podobným domům prospělo zřízení recepce, která by evidovala přehled nájemníků, z čehož by bylo patrné, kdo je imobilní. Rovněž zmínil i elektromagnetické dveře ve spojovacích chodbách domu, které by zamezily šíření požáru a kouře.

Odjezdem hasičů požár neskončil

Následující dny po požáru se prakticky všichni obyvatelé paneláku ocitli v nekomfortní situaci. Pomineme-li prožitý stres i smutek z úmrtí oblíbené sousedky, která podle souseda Pavla Beneše (45) „nade vše milovala zvířata a po nehodě, která ji upoutala na vozík, s čímž se těžce smiřovala, byla konečně šťastná,“ zůstaly po požáru i materiální škody, které hasiči vyčíslili na 1,5 milionu korun. Zničeny byly zcela dva byty, další domácnosti byly poškozené včetně nezbytného vybavení, které handicapovaným obyvatelům podle starosty pojišťovny neuhradí.

Citelná krize, kterou budou obyvatelé domu zažívat s ohledem na akutní psychickou újmu i nedostatek životních potřeb, by podle starosty mohla odeznít během dvou následujících týdnů. Zároveň ale dodává: „Duše lidí, kteří si tím požárem prošli, bude doutnat ještě několik následujících týdnů.“ Z toho důvodu nechala radnice vypsat veřejnou sbírku na pomoc obyvatelům panelového domu v ulici Kapitána Stránského. Jestliže Vám nejsou jejich strasti lhostejné, můžete jim pomoci přispěním na konto účtu: 26016–9800050998/6000.
Fotogalerie
89 fotografií