Září nebývá u dětí zrovna měsícem k rozradostnění. Nicméně fungl nová tělocvična a venkovní hřiště v ZŠ Šimanovská v Kyjích jistě mnoho žáků a žaček potěší. „Místní děti vždy musely za sportem cestovat,“ vysvětluje místostarostka Prahy 14 Irena Kolmanová (TOP 09).

Na hraní pod širým nebem

Zmiňovaná základka však není zdaleka jediná, která se dočkala do nového školního roku nějakých těch »novot«. „Letos v létě se dokončuje také projekt na vybudování polytechnických zahrad v místních mateřských školách, s nímž městská část začala v loňském roce,“ uvádí mluvčí městské části Veronika Berná. Dopravní hřišťátka, edukativní prvky, počítadla, pexesa a další objekty se tak letos na podzim objeví na pozemcích mateřských škol Chvaletická, Sadská, Vybíralova a Bobkova.

Novinky a rekonstrukce

V mateřské škole Chvaletická se navíc mění zastaralý výtah, v Paculově pro změnu elektroinstalace a zároveň se rekonstruuje i bývalý školnický byt. „Místo něj vzniká nová ředitelna, sborovna a další zázemí. Dřívější prostory nevyhovovaly, navíc chybělo místo pro školní archiv,“ nechala se slyšet Kolmanová. Výměna elektroinstalace se také týká i ZŠ Hloubětínská, kde se rovněž měnilo vybavení kotelny.

Další výrazné změny se týkají ZŠ Generála Janouška, Vybíralova a Chvaletická. Proběhla tam tzv. rekuperace. „Jde - zjednodušeně řečeno - o zavedení sofistikovaného systému výměny a cirkulace vzduchu, tak aby se ve třídách snížilo množství CO2,“ vysvětlila Kolmanová. „Na tuto akci, která je finančně velmi náročná – předpokládané náklady činí zhruba 86 milionů korun – se nám podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, s financováním nám pomůže i hlavní město.“

Celkem letos investuje Praha 14 více než 200 milionů korun do projektů v rámci modernizace zdejších škol. „Absolutní většina naplánovaných prací se stihla  během léta, aby nebyla žádným způsobem narušena výuka,“ uvádí k tomu místostarostka Prahy 14 Zuzana Jelenová (STAN), do jejíž gesce oblast školství spadá.