Mezi nejstarší části na území Prahy 14 patří Hloubětín, který pochází už z 10. století. Ve středověké vesnici stávala kamenná tvrz, jejíž základy se dochovaly dodnes. Do středového období se datuje vznik Kyjí a Hostavic. Výrazně mladší je pak Černý Most, kde od poloviny 80. let 20. století vznikalo obří sídliště v socialistickém stylu.

Nejkrásnější místa

Podle Radka Vondry (TOP 09), starosty Prahy 14, rozhodně stojí za návštěvu kostel sv. Bartoloměje v Kyjích z 13. století, který je druhým nejstarším románským kostelem v Praze a v němž se zachovaly původní fresky. Dalším významným světským místem je kostel sv. Jiří v Hloubětíně, jenž byl postaven v gotickém stylu a během 19. století byl v duchu novogotiky upravován.

Pokud jste milovníci přírody, tak v meandru Rokytky se ukrývá krásná příroda v parku Suchý poldr Čihadla. Prostor byl před pěti lety opravený a vedou jím vyvýšené, dřevěné povalové chodníky: „Ani nepoznáte, jestli jste na Šumavě, nebo v Praze 14,“ směje se starosta Vondra. Na podzim by se podle starosty měla otevřít zrekonstruovaná pískovna Bílý kůň, z níž se těžil písek zejména v 19. století. V podzemí se dodnes zachovaly rozsáhlé chodbičky i větší vyhrabané pískovcové jeskyně.

Peníze z EU

Připravují se i mnohé další projekty, jako je vytvoření sportovního areálu v lesoparku Čihadla ve spolupráci s Českým olympijským výborem. Drobné práce by podle starosty měly začít již příštím rokem. Dále se chystá revitalizace centrálního parku na sídlišti Černý Most nebo rekonstrukce čtyř objektů určených pro komunitní centra.

Na území městské části se nachází 11 školek a šest základních škol a kapacity jsou podle starosty dostačující. Do jejich oprav šel největší balík peněz, něco přes 300 milionů korun. Jen pro srovnání, samotný rozpočet městské části se ročně pohybuje kolem 60 milionů korun. Městská část tak musí o finance žádat z magistrátu nebo evropských fondů: „Myslím si, že patříme mezi nejúspěšnější městské části v čerpání evropských dotací,“ chlubí se Radek Vondra.

Ostudný terminál

Přesto jsou problémy, které Prahu 14 dlouhodobě trápí. Za největší z nich je považováno parkování na Černém Mostě, které by měl vyřešit nový parkovací dům s 880 parkovacími stáními a jeho realizace začne v příštím roce. Nelichotivý je i stav vnitrobloků a paneláků, které vlastní magistrát a jež se připravují na postupnou rekonstrukci. Největší ostudou je ale terminál na Černém Mostě, kde končí metro, a jenž je vstupní branou pro pasažéry ze středních Čech: „S novým vedením magistrátu jsme měli několik schůzek a bylo nám přislíbeno, že ještě v letošním roce proběhnou zabezpečovací práce. Připravuje se projekt na celkovou rekonstrukci terminálu,“ prozrazuje starosta.

Velké oslavy

Uplynulých 25 let Prahy 14 hodnotí kladně a vidí, že se jim podařilo zlepšit žití na sídlištích. Velké výročí, kdy 18. listopadu vznikla Praha 14, si místní připomínají již od června, ale oficiální program je naplánovaný od 4. září, kdy od 17 hodin u metra Černý Most vystoupí zpěvák Ondřej Ruml. V rámci oslav jsou přichystané komentované vycházky po městské části a několik koncertů. Radnice vyhlásila navíc soutěž o 25 lístků na vyhlídkový let nad Prahou 14.

Takto vypadá Praha 14 z ptačí perspektivy:

Video
Video se připravuje ...

Vyhlídkový let z Letňan nad územím Prahy 14 Jiří Marek

„Po naší městské části jsme schovali 25 lístků, přičemž jeden je pro dvě osoby. Postupně budeme na našem facebooku zveřejňovat indicie vztahující se k historii Prahy 14 a podle nich mohou lidé lístky najít,“ prozrazuje místostarostka Zuzana Jelenová (BEZP, zvolená za STAN). Ve středu 25. září je naplánovaná největší akce „Posvícení u Doubravky“, kdy u vyhlídky bude přichystaný bohatý program včetně občerstvení a světelné show.

Více informací k chystaným oslavám naleznete zde

Fotogalerie
22 fotografií