Plameny zachvátily jeden z bytů v domě s pečovatelskou službou, jenž patří magistrátu, v ulici Kpt. Stránského krátce po druhé ráno. Štiplavý dým, který se valil po chodbách, vytrhl jeho obyvatele z hlubokého spánku. Na místo během mžiku vyrazili policisté, záchranáři a celkem tři profesionální a dvě dobrovolné jednotky hasičů, které začaly požár likvidovat. Bylo také třeba desítky lidí evakuovat. Pro složky integrovaného systému byla práce o to těžší, že dům byl plný lidí s omezenou schopností pohybu - bydlí v něm totiž také řada vozíčkářů, mezi takřka stovkou evakuovaných jich bylo zhruba čtyřicet!

„Velitel zásahu na místo povolal tři evakuační autobusy a pracovníka městské části Praha 14. Celkem bylo evakuováno 70 osob, 15 lidí hasiči zachránili ze zakouřených prostor domu, který byl odvětráván přetlakovou ventilací,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Jednomu člověku, 35leté ženě, už ale nebylo pomoci - v bytě, který začal hořet, ji našli mrtvou i s jejím věrným přítelem, asistenčním pejskem. Záchranáři ošetřili několik zraněných včetně pěti policistů. „Při záchraně se nadýchali zplodin. Po ošetření však nebyl nutný převoz do nemocnice a tak pokračovali ve výkonu služby,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.„Do nemocnice jsme nikoho netransportovali. Podali jsme kyslík, kyslíkovou terapii a nebylo nutné je hospitalizovat,“ doplnila mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Na Černém Mostě hořel dům s pečovatelskou službou, 14. listopadu 2019.
Autor: David Malík

Požár se podařilo zkrotit před třetí tak, aby se plameny dál nešířily. „Oba vchody domu byly zasaženy zplodinami hoření, nasazeno bylo celkem devět přetlakových ventilátorů. Před pátou hodinou se postupně lidé vraceli do svých bytů,“ dodal Kavka. Podle Rybanského bylo zachráněno i deset asistenčních psů, čtyři kočky, papoušek a ještěr, o mazlíčky se teď starají veterináři.

Video
Video se připravuje ...

Evakuace vozíčkářů z hořícího domu s pečovatelskou službou, 14. listopadu 2019 Policie České republiky

Co bylo příčinou požáru, zjišťují na místě vyšetřovatelé z řad hasičů i policistů. „Ve spolupráci s Technickým ústavem Požární ochrany jsme odebrali vzorky k dalšímu zkoumání. Hasičský vyšetřovatel a příslušník požární prevence se zaměřili také na požárně bezpečnostního řešení objektu. Příčina i výsledky kontroly jsou stále v šetření. Škoda je 1,5 milionů korun,” sdělil krátce před polednem mluvčí pražských hasičů.

„V tuto chvíli probíhá na místě požáru ohledání. Teprve po jeho ukončení budeme schopni identifikovat škody a navrhovat další kroky včetně možnosti rychlých oprav,” řekl Blesk.cz radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

S lidmi, které tragédie postihla, se na Černém Mostě zvedla vlna solidarity. Centrum Plechárna, které stojí přes ulici, otevřelo kavárnu už brzy ráno a zasaženým sousedům nabízí kávu zdarma i bezbariérovou sprchu.

Fotogalerie
42 fotografií