Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Německý lyžař v Krušných horách narazil do stromu a vážně se zranil: Letěl pro něj vrtulník

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Horská služba ČR)
Autor: jel - 
4. ledna 2024
13:00

Spolupráci mezi českou horskou službou a jejich německými kolegy si v úterý 2. ledna vyžádalo zranění lyžaře v Krušných horách. Němec při jízdě narazil do stromu a způsobil si zranění. Musel pro něj letět vrtulník.

Událost se stala v úterý v odpoledních hodinách. Ke zraněnému lyžaři vyrazili členové horské služby z Klínovce, kteří při prvotním ošetření pojali podezření na vážnější poranění dolní končetiny, hrudníku a hlavy. Vzhledem k národnosti lyžaře přivolali horoslužebníci také kolegy z druhé strany hranice.

„Přesně tyhle situace s německými kolegy řešíme běžně. Dlouhodobě se ukazuje, že to má smysl, protože zraněných německých návštěvníků Krušných hor ošetřujeme poměrně hodně,“ řekl k tomu náčelník HS Krušné hory Miroslav Račko.

Po prvotním ošetření horští záchranáři převezli pacienta na stanici Klínovec, kam dorazili i členové německé horské služby. Lyžaře bylo třeba převést do nemocnice letecky. „V hřebenové oblasti ale nebyly příznivé letové podmínky, proto lyžaře převezli na stanici Bergwacht v nedalekém Oberwiesenthalu, kde si ho převzali zdravotníci z vrtulníku,“ uzavřeli horští záchranáři.

Video  Blesk Podcast: Náčelníci horských služeb bijí na poplach. Lidi lezou v teplákách a teniskách do hor  - Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 4. ledna 2024 13:08 )

A co se stalo tomu nebohýmu stromečku, ovázali mu aspoň poraněnou kůru ?

Zobrazit celou diskusi