Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

ONLINE: Babiš ustál kauzu syna na Krymu. „Puč Palermo“ vládu nepoložil

Aktualizováno -
23. listopadu 2018
21:00
Autor: Blesk Zprávy, ČTK - 
13. listopadu 2018
09:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Opozice nenašla pro sesazení kabinetu dostatek podpory. A nic na tom nezměnilo ani to, že sociální demokraté zůstali za dveřmi. Hlasováním vyvrcholilo nové dějství v kauze Čapí hnízdo. V něm se hlavní pozornost soustředila na premiérova syna Andreje Babiše ml. a jeho cestu na Ruskem okupovaný Krym. Právníci premiérovy exmanželky a jeho syna podali ve Švýcarsku trestní oznámení na reportéry Seznam Zpráv, kteří reportáž s Babišem juniorem natočili. Blesk Zprávy sledovaly vše podrobně online.

Anketa
Věříte Andreji Babišovi i po kauze s jeho synem?
počet hlasujících: 36031

Kauza Babišova syna Andreje mladšího
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
12:02
23. 11. 2018

"My jsme deklarovali, že odejdeme ze sálu, když se bude hlasovat o nedůvěře této vládě, protože to hlasování nic nevyřeší. Je to hlasování o kauzách Andreje Babiše, je to hlasování bez představy, co bude dál. Je to jen divadlo opozice a ČSSD u toho být nemusí. Naše kauzy to nejsou, je to kauza Andreje Babiše, ale my nebudeme přece hlasovat proti vládě, kde máme svých pět ministrů,"

reagoval šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka s tím, že se sociální demokracie alespoň symbolicky od Babišových kauz takto distancuje a ukazuje, že se jí nelíbí. "Čekáme, že si je vyřeší, my jsme tuto krizi nezavinili, zavinil ji premiér Andrej Babiš a je na něm, aby tyto své problémy vysvětlil. Vím, že ČSSD nešla do vlády řešit kauzy Andreje Babiše, ale chceme prosazovat náš program a myslím, že se nám to daří, že veřejnost a zejména naši voliči by měli být spokojeni," dodal. Vládu k rezignaci vyzývala dle Chvojky "bizarní směsice stran" včetně SPD, říká v době, kdy schůzi řídí Tomio Okamura. Babiš jeho slova v sále neposlouchá, odebral se pryč. Hamáček čekal, že ČSSD bude hlavním cílem útoků opozice. Co mu nepřijde fér, je tahat do politických sporů policii.

11:56
23. 11. 2018

"Postoj sociálních demokratů bych shrnul do věty: Díky za každé nové ráno. V závorce v ministerské funkci s ministerskou limuzínou. Nestojíme v řadě s Petrem Fialou, ale stojíme v řadě s Andrejem Babišem a Vojtěchem Filipem."

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura si rýpl do ČSSD, že nechce hlasovat proti vládě, ale sám Hamáček přitom v květnu 2017 o Babišovi psal, že se "zamotává do vlastních lží" a "politici musí být připraveni převzít politickou odpovědnost". "Podezření jsou tak závažná, že jakýkoliv jiný politik by už dávno složil funkci. Nikdo pana Babiše nevyhání z politiky, ať využije čas k vyvrácení veškerých pochybností a pak ať jde žádat o důvěru voličů. (...) On by mohl s koblihami a pětitisícovými bankovkami v kapse zase sbírat politické body u stanic metra a dělat ze sebe mučedníka (...) Pane Babiši, odejděte, pomůžete tak nejen České republice, ale i sobě. Každým dnem své agónie situaci jenom zhoršujete," vyzýval tehdy Hamáček. Podle Stanjury však změnil názor.

"Předčasné volby. Kdo vám věří, že ty volby chcete? Já ne. Přesvědčte svého koaličního partnera, hnutí ANO, přijďte s konceptem předčasných voleb a já s radostí budu hlasovat pro. Ale vy to navrhujete a pevně doufáte, že to nevyjde. Tak za nás jasně říkám: Když si přesvědčíte své vládní kolegy, ať už v předsálí, nebo uvnitř, to nechám na vás, tak my jsme připraveni to podpořit a rádi do těch voleb půjdeme, aby bylo jasno."

11:37
23. 11. 2018

„Jako český premiér je Andrej Babiš součástí Evropské rady, která se rozhoduje jednomyslně, takže může vydírat celou Evropskou unii. A pro nás je nepřijatelné, aby člověk s takovým morálním profilem se účastnil tak důležitých rozhodování,“

ohodnotil projev premiéra poslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Babiš se může podle něj dostávat také do různých složitých situací v rámci hlasování. „Je problematické, aby člověk, který má syna na Krymu, spolurozhodoval o protiruských sankcích,“ dodal Peksa.

11:35
23. 11. 2018

"Rozumím tomu, že jste v blocích, dneska připraveni v momentě, jak zavrávorá sociální demokracie, tak SPD okamžitě skočit a nahradit, aby tady byla lepší a kvalitnější vláda," reaguje na nabídky ze strany SPD vyměnit ČSSD ve vládě poslanec sociální demokracie Jan Birke a upozornil, že dříve se SPD do vlády nechtělo a není dobré se dobývat dvakrát do zavřených dveří.

11:18
23. 11. 2018

„Byl to standardní výron emocí – napadání novinářů, slova jako kampaň, hyeny, jen v podstatě k celému případu neřekl nic nového,“

ohodnotil projev předsedy vlády pro Blesk Zprávy šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Před začátkem schůze sněmovny se zástupci stran dohadovali o způsobu vedení schůze ( 23. 11. 2018)
11:15
23. 11. 2018

Jaroslava Faltýnka (ANO) zaujal komentář Václava Klause ml. (ODS) z Facebooku. "Vidět dnes individua typu Kalouska, jak na náměstí řeční o morálce, demokracii a ústavnostni, je podobný zážitek jako sledovat sňatkového podvodníka hovořit o lásce," přijde Faltýnkovi velmi vtipné, co Klaus napsal a "opravdu ho to pobavilo". Debata o "škodlivosti pana Babiše pro ČR" se vedla naposledy v červenci pro hlasování o důvěře vládě, upozornil Faltýnek, podle kterého se od té doby z hlediska důvěryhodnosti vlády nezměnilo vůbec nic. "Kauza Čapí hnízdo se stále vyšetřuje. Dokonce i u mne bylo v květnu zrušeno stíhání," upozornil. Na druhé straně se změnilo "strašně moc". Navrhuje návrat k racionální debatě, co se vládě podařilo, co nikoli a nesahat do osobní roviny. Mimořádnou schůzi vyvolalo šest subjektů ve Sněmovně, kdy lídrem se stala ODS. "Tady je potřeba jenom oživit pamět naší veřejnosti, že ODS nám předvedla za těch osm, respektive sedm let, jak se vládne v naší zemi," rýpl si.  

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek při schůzi slupnul banán. (23. 11. 2018)
11:11
23. 11. 2018

„Dalo se očekávat, že se bude pan premiér bránit,“

reagovala na projev premiéra Babiše místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová

Volby 2018, TOP 09: Místopředsedkyně strany Markéta Pekarová-Adamová ve volebním štábu
11:05
23. 11. 2018

"Vláda ve stěžejních momentech svého fungování prostě nefunguje,"

tvrdí Jan Farský (STAN). Vládne se v zájmu jednotlivců a jednotlivých firem, míní. Jako důkaz zmiňuje např. EET, které je pro slušné lidi "pouhou buzerací". "Tato vláda je vládou minulosti, do minulosti nás vtahuje svými kauzami, svými problémy," útočí.

Před začátkem schůze sněmovny se zástupci stran dohadovali o způsobu vedení schůze ( 23. 11. 2018) Ministři zdravotnictví a zemědělství Adam Vojtěch (ANO) a Miroslav Toman (za ČSSD) poslouchají projev premiér Andreje Babiš na schůzi k hlasování o nedůvěře vládě. ( 23. 11. 2016)
10:57
23. 11. 2018

"Příběh kolem kriminální kauzy pana předsedy vlády začíná připomínat lacinou béčkovou gangsterku. Bohužel to není film, bohužel je to realita,"

říká Miroslav Kalousek (TOP 09). Pod předsedu vlády jako pod šéfa exekutivy spadá i policie a státní zastupitelství. Žádný člen vlády nebyl nikdy v tak "obludném" konfliktu zájmů. Ohroženy jsou základní principy právního státu i důvěra veřejnosti. Připomněl, že Babiš svůj postoj jasně vyjádřil slovy "nikdy, nikdy, nikdy" a ČSSD nechce hlasovat, i když její členové skládali slib a mají hlasovat dle svého nejlepšího svědomí. "Je skutečně v souladu s vaším svědomím uprchnout před hlasováním do kanceláří či bufetu a toho hlasování se nezúčastnit?" táže se.   

Mezi řečníky na schůzi Poslanecké sněmovny k nedůvěře vládě nechyběl ani projev šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska
10:50
23. 11. 2018

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) mluví o "gigantickém střetu zájmů". Předseda vlády může vytvářet tlak na orgány činné v trestním řízení, varuje a rozporuje Babišova slova. "KDU-ČSL bude hlasovat pro nedůvěru této vládě (...) Musím říct, že není pravdou, že by v zahraničí nemělo žádný vliv to, co se tady děje, na pohled na ČR. Poškozuje to (ČR), ptají se, co se u nás vlastně děje, jak je vůbec možné, že k něčemu takovému v zemi v EU dochází. Není pravdou, že to nikoho nezajímá, není pravdou, že nikdo nemá problém s tím, že ve vládě je člověk, který je obviněný ze závažného trestného činu. Je mi velmi líto a musím říct, že moc nerozumím tomu, že celá situace je takto vyhrocená vůči rodině předsedy vlády. Ano, je to velmi nepříjemné, ale tím principem přeci je, že celou rodinu do toho zatáhl on sám," říká Bělobrádek, že útočit na rodinu je nechutné, "ale zažilo to mnoho z nás".

10:43
23. 11. 2018

"Vzhledem k tomu, že opozice nemá vizi, jak dál, tak ten dnešek je do jisté míry divadlo,"

říká Hamáček. A vysvětluje tak, proč se ČSSD hlasování dnes skutečně nezúčastní, jak její čelní představitelé oficiálně avizovali již ve čtvrtek.

Vláda čeká na hlasování o své důvěře. Vyvolala ji opozice Andreji Babišovi ve sněmovně vyschlo v krku. Poslancům následně řekl, že odstoupit rozhodně nehodlá (23. 11. 2018) Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při jednání Poslanecké sněmovny, na které chce opozice hlasovat o nedůvěře vládě ( 23. 11. 2018)
10:40
23. 11. 2018

Předseda ČSSD Jan Hamáček má jisté pochopení pro rozhořčení části veřejnosti. Nechce se mu ale věřit zuřivosti a urputnosti části opozice, která dle něj nepostupuje racionálně. "Tomáš Garrigue Masaryk říkal, že rozčílení není program," podotýká. "Samozřejmě že to, co se děje kolem pana předsedy vlády, tu vládu zatěžuje," připouští. Zátěž z vlády by sejmul slovenský model, kdy by Babiš dočasně odstoupil a do čela vlády by nastoupil někdo jiný. "Nicméně všichni víme, jaká je pozice hnutí ANO, které rozhoduje o tom, koho vyšle do čela vlády a známe i postoj pana prezidenta. A v této situaci se tady vytváří tlak na sociální demokracii, aby shodila vládu, ve které sama sedí," říká Hamáček s tím, že se ČSSD nemůže řídit radami Petra Fialy, Miroslava Kalouska či Tomia Okamury. Vládní projekt je dle Hamáčka úspěšný. A dokud bude ministrem vnitra, policie bude mít maximální podporu pro to, aby se otazníky a kauzy vyřešily.

10:45
23. 11. 2018
10:33
23. 11. 2018

Šéf KSČM Vojtěch Filip odmítá v celé kauze Babišova syna rychlé soudy. "Víte, já jsem nevěřící člověk, mojí filozofií je dialektický materialismus, historický materialismus a já si ověřuji. Já ze sebe nenechám dělat idiota, když mi něco budou média předkládat. Já si opravdu ověřuji a v tom ověření vidím, že tady jde o mediální kauzu, nikoli o to, abychom se tady bavili, jestli vláda funguje, nebo nefunguje," říká předseda komunistů, kteří dnes vládu podpoří. 

10:16
23. 11. 2018

Pro nedůvěru vládě budou hlasovat i poslanci SPD, říká Tomio Okamura. A mluví mj. o "zvyšování sociálních dávek nepřizpůsobivým", vysílání vojáků do zahraničních misí či odmítání referenda o členství v EU a NATO. "Naši důvěru si tato vláda nezískala. Je nutné vyměnit ČSSD a nahradit ji programem SPD. Navíc současná vláda je schizofrenní slepenec," říká. Hnutí ANO označuje do jisté míry za pragmatickou stranu, velká část současného vedení ČSSD jsou však lidé "zasažení neomarxistickou ideologií", útočí Okamura. Vzpomíná na upozaděného "strůjce své katastrofy" Bohuslava Sobotku. Jenže s jeho odchodem problémy v ČSSD dle Okamury neskončily. "Ve vedení mají těch Sobotků mnohem více," varuje.

10:07
23. 11. 2018

Po Babišově projevu následuje potlesk části poslanců, k řečnickému pultíku přichází Ivan Bartoš (Piráti). V čele současné vlády nevidí slušného člověka. Lidé mají oprávněné obavy ze současnosti i budoucnosti, míní. Oproti Babišově projevu o tom, jak je Česko úspěšné, Bartoš nastupuje na kritickou notu. Česko má zastaralé školství a vzdělávací systém, což označuje šéf Pirátů za zásadní problém, který vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů nikdy řešit nebude, protože se jí to ani nehodí. Do rodiny pana premiéra mu nic není. Je na místě se ale ptát, zda Babišův osobní zájem nepřevažuje nad zájmem občanů – a je zde "příliš mnoho indicií", že tomu tak skutečně je, říká Bartoš. Apeluje i na poslance vládních stran, aby zvážili, zda je v pořádku, aby zemi řídila vláda s trestně stíhaným premiérem, obtěžkaným řadou skandálů.

10:05
23. 11. 2018

"Naše země je skvělá, čeká nás skvělá budoucnost,"

tvrdí Babiš. Rozumí, že je třeba "úspěšnou vládu zničit". Krize je dle něj organizovaná, "neetická a špinavá". "Otázka je, kam ještě se dá klesnout," hřímá dál Babiš. Opozice se nedokáže smířit s výsledkem demokratických voleb. "Přesně podle hesla, čím hůř pro naši zemi, tím lépe pro naši opozici. Já nevím, jaký je plán B. Když nemůžeme vládnout sami, tak ať nevládne nikdo. To je jediný plán," míní premiér. "Nechci společnost, kde pár vyvolených může cokoli a většina nemůže nic. (...) Proto budu bojovat ze všech sil proti rozdělování naší společnosti," tvrdí Babiš. "Já nemám důvod odstupovat," říká. Jinak, než na základě vůle občanů ve volbách, se ho nezbaví, dodává a končí tím svůj proslov.

Video  
Video se připravuje ...
9:50
23. 11. 2018

"Když si to celé dám dohromady, musím prostě mluvit o novinářských hyenách," říká Babiš. A opozici peskuje za zneužití "hyenismu" k destabilizaci země. "Už jsem řekl, že kvůli této pseudoaféře nehodlám odstoupit," připomněl. "Musím se smát, když někdo říká, že nás to poškozuje v zahraničí. (...) V životě sem nechodilo tolik státníků a politiků, jak za naší vlády. Od francouzského prezidenta, německé kancléřky (... ) Česká republika je vidět, konečně. Za čtyři dny jsem mluvil s víc politiky, než možná všichni opoziční poslanci v životě," dodává s tím, že se Česku daří a vláda, která mj. připravila dobrý rozpočet, nemá důvod končit. "To je právě ono, že se nám daří, a proto opozice chce zničit naši vládu," míní.

9:39
23. 11. 2018

"Někdo si vzpomněl po deseti letech na Čapí hnízdo. Vždyť mé děti, když si koupily firmu a založily tu firmu, tak to bylo v roce 2007,"

říká Babiš. Mluví o "šíleném honu" a pronásledování nejen jeho samotného, ale i jeho nemocného syna. Logicky se svým opatrovníkem odjel z Česka. "Moskva, Krym a potom, když jim vypršela víza, tak se vrátili," říká Babiš. "Věděl jsem, že si syn našel přítelkyni a to byla pro mě skvělá zpráva a měl jsem z toho ohromnou radost," podotýká premiér. Odjeli na Krym v září a říjnu, kdy nebyl ani ministrem, ani premiérem, tvrdí. Kritici s ním však nadále mají problém. "Jsem nezkorumpovatelný," hájí se přitom Babiš. "Kdo si myslí, že já jsem nechal unést svého syna? To se všichni zbláznili?" diví se premiér.

Andrej Babiš při proslovu v Poslanecké sněmovně. Opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě ( 23. 11. 2018)
9:33
23. 11. 2018

"Kdo tady začal tu debatu o mých dětech? No já jsem to rozhodně nebyl. Ano, byli to ti novináři,"

říká Babiš. O jeho rodině se mu nemluví lehce, ale neměl prý jinou možnost. Připomíná, jak jeho syna zajistili policisté na D1 a nechali ho převézt na psychiatrii v Havlíčkově Brodě. Jeho "přítel" a "nevlastní bratr" Petr Protopopov říkal, že Babišův syn vyprávěl policistům, že měl v autě bombu, říká premiér. "Bylo to poprvé, kdy se nemoc našeho syna zásadně projevila," poznamenává a vzpomíná na setkání s psychiatričkou Ditou Protopopovou, která "nám moc pomohla" a má moderní názory v péči o pacienty, kteří mají psychické problémy.

Video  
Video se připravuje ...
9:25
23. 11. 2018

Reagovat na Fialův proslov se chystá sám premiér Babiš. "Pochopili jste, co se tady za poslední dva týdny stalo? Pochopili jste, že se tady dva novináři pokusili shodit vlád u na základě reportáže, která zneužila mého nemocného syna?" říká premiér. "Ublížili mé rodině a někteří z vás na to skočili a skoro dva týdny s nimi rádi tu hru hráli," míní. "Novináři mě naháněli jako lovnou zvěř, jako zločince, jako člověka, který nechal unést svého syna," stěžuje si.

Opět připomíná, že jeho syn dle něj byl na Krymu na "výletě" a našel si tam dokonce přítelkyni, se kterou jsou nyní zasnoubení. "Můj syn, Andrej Babiš, švýcarský občan (...), byl se svou matkou doma, v bytě, kde žije. Jaké nedobrovolné držení? Nedobrovolné držení? To fakt někdo myslí vážně? Doufám, že dnes už všichni chápete, že můj syn byl na Krymu na výletě, kde navíc poznal svou přítelkyni. I to je asi pro někoho problém. Přítelkyni, se kterou je momentálně zasnoubený a já jsem tomu strašně rád," říká Babiš.

"Zmizelý syn? lež. Nedobrovolné držení? Taky lež. Jenže tyhle lži to celé udělaly a tyhle lži měly od začátku jasný cíl. Pád vlády. Nepřijde vám to strašné, že se něco takového může u nás stát?" říká Babiš s tím, že dle něj šlo o načasovaný "puč Palermo", aby se už tak vyhrocená atmosféra proti němu a jeho vládě ještě vyhrotila předd 17. listopadem, kdy přišlo vyhazování květin z pietního místa do koše na Národní třídě. "Všichni měli jasno, všichni Babiše zase bleskově odsoudili a chtěli po něm, aby odstoupil. A víte, proč jsem to neudělal? Ano, protože pravda je na mé straně a já doufám, že už to chápe většina z vás," dodává.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při jednání Poslanecké sněmovny, na které chce opozice hlasovat o nedůvěře vládě ( 23. 11. 2018)
9:18
23. 11. 2018

"Máme tu co dočinění se situací, která je postavena na hlavu," 

uvedl u řečnického pultíku Petr Fiala (ODS). Pokud zůstane Andrej Babiš ve funkci, v žádné chvíli nebudeme vědět, kdo k nám vlastně mluví - zda hlava rodiny a otec, který chrání své děti, předseda vlády, obviněný, doktor Jekyll nebo snad mistr Hyde, upozorňuje šéf občanských demokratů.

Má prý velké pochopení pro životní komplikace. Jenže podle Fialy se bude hlasovat o ústavní pozici předsedy vlády a o tom, zda v nastalé situaci osobních a rodinných problémů jde o novou, přípustnou normu. Mluví o "fantastickém světu střetu zájmů". "Je absurdní, aby ČR vedl premiér s takovým množstvím problémů," hřímá Fiala. Je zbabělé říkat, že za situaci může část opozice, upozorňuje šéf ODS.

Rok a půl se stále dokola řeší osobní problémy premiéra a jeho rodiny, pokračuje. "Už samotné spojení předseda vlády a rodina vyvolává řadu nežádoucích asociací," varoval Fiala a ke kauze Babiše a jeho syna dodal, že "jeho rodina neumí, nemůže a nechce přijmout a respektovat pravidla", i když by tak učinit měla. "Sám předseda vlády nám od počátku říká, že je to účelovka, že je to kampaň (...) Podotýkám, že předseda vlády tady mluví o policejním vyšetřování," upozornil Fiala. Současná situace může mít "devastační účinky" na vnímání lidí, víru v právní stát i důvěru ve státní instituce, míní.

Petr Fiala - předseda ODS - při svém projevu Premiér Andrej Babiš čelí hlasování o nedůvěře své vlády - kvůli výpovědi svého syna, který mluví o údajném únosu na Krym
9:00
23. 11. 2018

„Poprvé poslanecký klub vyzval pana premiéra, aby bojoval,“ řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Připomněl, že poslanci ANO stojí za premiérem jednomyslně. Faltýnek je přesvědčený, že vláda hlasování o nedůvěře vydrží.

ANO podle Faltýnka není ani v budoucnu připravené udělat na postu premiéra změnu.

8:53
23. 11. 2018

„Půjde o to ochránit post předsedy vlády a v tomto případě před ním samotným,“

řekl před jednáním Poslanecké sněmovny o nedůvěře vládě předseda nejsilnější opoziční ODS Petr Fiala.

Podle něj je dnes nutné naplnit především slib poslance. „Udělali jsme to, co je nutné a co je jediné odpovědné,“ dodal Fiala s tím, že právě ODS iniciovala svolání schůze poté, co premiér Andrej Babiš odmítl na její výzvu odstoupit.   

Vedení ODS při zveřejnění výsledků senátních voleb. Předseda strany Petr Fiala, místopředsedkyně Alexandra Udženija, Jaroslav Kubera, který obhájil mandát senátora a předseda senátního klubu Miloš Vystřčil
8:36
23. 11. 2018

„Krok ČSSD je pokrytecký,“

řekl na první tiskové konferenci dnešního dne před hlasováním o nedůvěře vládě předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Andrej Babiš podle TOP stále důvěryhodně nevysvětlil „uklizení“ svého syna do zahraničí „a poškozuje důvěryhodnost České republiky a podkopává principy právního státu,“ přijal výkonný výbor TOP 09 usnesení.

Všichni poslanci TOP 09 podle Pospíšila zůstanou při hlasování o nedůvěře ODS na rozdíl od zástupců ČSSD v sále.

TOP 09 v čele s Jiřím Pospíšilem vystoupila na tiskovce ve Sněmovně (13.11.2018)
7:33
23. 11. 2018

Kauza Andreje Babiše mladšího, který prohlásil, že byl unesen na Krym, hýbe českým politickým „rybníčkem“ už skoro dva týdny. Jednou z klíčových postav celé kauzy je lékařka Babiše juniora, psychiatrička Dita Protopopová. Žena, která byla i na loňské svatbě premiéra, složila mandát zastupitelky Prahy 8. Na začátku týdne skončila i pracovní poměr v Národním ústavu duševního zdraví, podle svých slov na vlastní žádost. Premiér ale ve čtvrtek šokoval, když v exkluzivním rozhovoru pro Blesk Zprávy řekl, že Protopopovou z ústavu vyhodili.

7:25
23. 11. 2018

Dobré ráno. Do začátku jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě zbývá něco přes hodinu a půl. Vláda s největší pravděpodobností hlasování přečká, protože opozice nedá dohromady potřebných nejméně 101 hlasů. Reportéři Blesk Zpráv sledují dění přímo v dolní parlamentní komoře a budou přinášet ty nejčerstvější informace, vystoupení a postřehy.

0:00
23. 11. 2018

Kauza kolem Andreje Babiše ml. jde do sněmovního finále a jeho otec Andrej Babiš (ANO) tu bude v pátek bojovat o pokračování své vlády. Na vyslovení nedůvěry sice opozice má jen 92 hlasů místo potřebných 101, to jí ale nebrání zkoušet na Babiše jeden slovní útok za druhým. Premiér avizoval, že na jednání bude přítomen a výpady je připraven odrážet. Naštve ho víc šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, nebo někdo jiný? Přímý přenos z jednání Sněmovny budete moci sledovat od devíti ráno zde:


21:35
22. 11. 2018

Prezident Miloš Zeman zmínil i dvě slabiny Andreje Babiše (ANO). „Každý je porazitelný. Já naprosto upřímně říkám do očí Andreji Babišovi, že má dvě základní slabiny. První, že se bojí davu a že se bojí médií. Pokud jde o dav. Tak já jsem měl na Václaváku víc než 50 tisíc lidí a ignoroval jsem to, pak jsem měl 200 tisíc lidí a pak to skončilo. Pokud jde o média. Média nemůžete nenávidět. Médii můžete pouze pohrdat. A jestliže bychom se měli médií pouze bát, tak bychom ztratili určitou úroveň,“ zamyslel se Zeman.

21:15
22. 11. 2018

„Je tu nechuť ostatních dělat konstruktivní opozici. Já doufám, že duševně normální lidé v Poslanecké sněmovně budou mít převahu, že opět po vylívání kýblů špíny z opozičních lavic se bude hlasovat o nedůvěře, ten návrh neprojde, zase bude chvíle klidu a zase si vymyslí někdo nějaký úplný nesmysl,“ ulevil si Zeman na Barrandově.

21:00
22. 11. 2018

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil k pátečnímu hlasování o nedůvěře vládě. „Radost určitě nemám, protože jako každý postarší člověk mám raději klid než vzrušování. Je tady vláda s důvěrou, je poněkud absurdní, jestliže sociální demokracie je ve vládě a uvažuje o tom, že by měla odejít ze sálu a tím se nepřipojit k hlasování o nedůvěře vládě. To je způsobeno tím, že tam jsou dvě názorové skupiny a tato technika chytré horákyně má asi tyto dvě skupiny skloubit,“ uvedl prezident pro TV Barrandov.

19:50
22. 11. 2018

Stovky lidí protestovaly na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové za demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Po proslovech se demonstranti v průvodu vydali na Malé náměstí v historickém centru města.

Proti Andreji Babišovi v čele vlády demonstrovaly v Hradci Králové stovky lidí (22. 11. 2018) Proti Andreji Babišovi v čele vlády demonstrovaly v Hradci Králové stovky lidí (22. 11. 2018) Proti Andreji Babišovi v čele vlády demonstrovaly v Hradci Králové stovky lidí (22. 11. 2018)
19:35
22. 11. 2018

Proti vyslovení nedůvěry vládě je 48 procent lidí, pád kabinetu by naopak přivítalo 44 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu Kantar CZ pro ČT.

19:25
22. 11. 2018

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk komentoval mimo jiné soudní usnesení, které do detailu popisuje zdravotní stav Babiše ml. po incidentu na D1 z roku 2015. Že ho záchranka musela spoutat na lůžku a využít i policejní pouta, se prý premiér dozvěděl až nyní. Nabízíme i celý přepis rozhovoru.

Video  
Video se připravuje ...
18:45
22. 11. 2018

Do hlasování Sněmovny o nedůvěře vládě zbývají poslední hodiny, schůze začíná v pátek v devět ráno. Připomeňme si, že opozice by potřebovala pro takový krok nejméně 101 hlasů z celkových 200. A takovými počty nedisponuje. Vládní ANO drží totiž 78 hlasů, které proti vládě hlasovat nebudou. Sociální demokraté jako koaliční partner s 15 hlasy odejdou ze sálu a proti vládě se neozve ani 15 komunistů.

17:50
22. 11. 2018

Kalousek jako výrazný hlas opozice se na Twitteru pozastavil i nad podaným trestním oznámením. „Byly na mě podány desítky trestních oznámení. O všech byly popsány stovky stránek novin. Všechny byly odloženy jako drby a pomluvy, nikdy jsem nebyl obviněn. Ale to už nikdo nenapsal…,“ posteskl si.

17:40
22. 11. 2018

Rozhovor premiéra Andreje Babiše (ANO) pro Blesk neušel pozornosti ani šéfa poslanců opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska. „Jedno oko nezůstane suché. Jenom jsi zapomněl říct, Andreji Babiši, že to nepohodlí se jim děje proto, že Ty jsi je zatáhl do porušování zákonů České republiky. Za to jsi stíhán a za to budeš také potrestán,“ vmetl Kalousek Babišovi problémy, kterým čelí premiérova rodina.

16:20
22. 11. 2018

Podívejte se na celý záznam rozhovoru premiéra Andreje Babiše pro Blesk:

Video  
Video se připravuje ...
15:15
22. 11. 2018

„Andrej Babiš podporuje pokus o kriminalizaci novinářské práce a lituje, že u nás nejsou zákony omezující práci novinářů. Takhle se demokrat nechová,“ reagoval na rozhovor premiéra pro Blesk šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

14:50
22. 11. 2018

Dělá premiér Babiš lidem se schizofrenií medvědí službu? A je možné dostat do „blázince“ i zdravého člověka? Odpoví Markéta Šichtařová, autorka knihy Ukradený syn. A Břetislav Košťál, manažer projektu Studio 27, které pomáhá duševně nemocným. Vysíláme živě od 15 hodin na Blesk.cz.

13:48
22. 11. 2018

Andrej Babiš podle svých slov zná i přítelkyni svého syna, která s ním měla být na Krymu. „Viděl jsem ji, teďka v sobotu jsem ji viděl v Ženevě,“ řekl premiér. Nechtěl ale prozradit, jestli žena s Babišem juniorem žije, hlavně prý kvůli tlaku novinářů. „Ty stejné hyeny teď slídí, na Ukrajině ji hledají, co to je tohle,“ rozčílil se Babiš.

Andrej Babiš mladší na Krymu
14:40
22. 11. 2018

Ředitel zpravodajství portálu Seznam.cz Jakub Unger sdělil, že si za prací reportérů Sabiny Slonkové i Jiřího Kubíka plně stojí. „Jednotlivé výroky pana premiéra Babiše nevidíme důvod více komentovat,“ dodal Unger.

13:53
22. 11. 2018

„Já panu Hamáčkovi fandím, on zachránil sociální demokracii a sociální demokracie by mu za to měla poděkovat. Vyjádření některých sociálnědemokratických ministrů ale nechápu,“ řekl Andrej Babiš k tomu, že ČSSD plánuje při hlasování o důvěře vládě odejít ze sálu.

13:50
22. 11. 2018

„O rezignaci jsem neuvažoval ani milisekundu. Já nechci odejít od rozdělané práce. Já v téhle zemi pracoval, já tu uspěl a teď jí to vracím,“ odpovídá Andrej Babiš na otázku reportéra Blesk Zpráv, zda někdy neuvažoval, že by odstoupil z pozice premiéra.

13:44
22. 11. 2018

„Když byl syn už ve stavu, kdy se mohl vrátit do života, tak mi paní Protopopová doporučila, abych si našel někoho k synovi, jeho matka zatím nemohla, já jsem nikoho nenašel. Tak mi paní doktorka nabídla svého manžela,“ vysvětluje Andrej Babiš, proč syna nechal v péči pana Protopopova.

13:36
22. 11. 2018

Právníci Babišových blízkých podali trestní oznámení na novináře ve Švýcarsku, řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy premiér. Tady je celé vyjádření.

Video  
Video se připravuje ...
13:25
22. 11. 2018
!

„Právě dnes podal právní zástupce mojí bývalé manželky trestní oznámení na paní Slonkovou a pana Kubíka ze Seznamu za porušení švýcarských zákonů. Když někoho bez vědomí natáčíte, tak je to ve Švýcarsku trestný čin,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

12:58
22. 11. 2018

Premiér Andrej Babiš bude odpovídat na dotazy Blesk Zpráv. Přímý přenos z úřadu vlády můžete sledovat zde.

12:24
22. 11. 2018

Bezpečnostní informační služba nemá informace o vlivu cizích zpravodajských služeb na kauzu Andreje Babiše mladšího, syna premiéra a předsedy hnutí ANO. Novinářům to po dnešním jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS řekl její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Samozřejmě to neznamená nic víc, než že BIS o tom nemá zprávy. Pochopitelně to také neznamená, že nemůžou nějaké informace mít jiné složky, nicméně takové je stanovisko Bezpečnostní informační služby k té aktuální kauze,“ dodal Bělobrádek.

11:43
22. 11. 2018
!

Univerzita v Curychu zrušila projev premiéra Andreje Babiše k zahájení výstavy o českých emigrantech ve Švýcarsku. Server Seznam Zprávy uvedl, že vysoká škola tak učinila poté, co dostala od někdejších českých emigrantů otevřený dopis, ve kterém Babišovu účast kritizovali s odkazem jeho minulost spojovanou například se Státní bezpečností. Tiskové oddělení úřadu vlády ČTK sdělilo, že Babišovo vystoupení na univerzitě bylo zrušeno z pracovních důvodů a nyní se hledá jeho nový termín.

Výstava o českých emigrantech začne na univerzitě 3. prosince a Babiš tam měl mít zhruba hodinu po vernisáži přednášku.

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

hejhej ( 26. listopadu 2018 12:54 )

To jako , že měli položit vládu ti řvouni, organizování demokratickou žumpou a piráty a placení Sorosem. Proč by neřvali, když na závěr šaškárny dostal každý, kdo odevzdal přihlouplý transparent 2 500,- Kč a jako bonus odznáček s tlamou Sorose. Víme, odkud vítr vane. Nikdy nevolit demokratickou žumpu a nandárodní rozvračeče Evropy piráty.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 18:29 )

Soudruh Babiš v privatizacích si nahrabal majetek cca 75 miliard, ty jako zemanoid a jeho volič přeci nemůžeš říkat, že si to nakradl.

kupredu-leva ( 25. listopadu 2018 08:49 )

Ale no tak, neříká se rabovat ani krást, ale znárodňovat nebo socialisticky přerozdělovat! Čest práci!

cezar8 ( 24. listopadu 2018 19:58 )

5nastolevceskych - no, ty asi také budeš patřit do skupinky těch co usilují o nobelovou cenu provokatérů, sokolíku....

5nastolevceskych ( 24. listopadu 2018 16:28 )

Že jsi takto nekvičel o revidování výsledků voleb, když Paroubek 5x posobě paralyzval sněmovnu požadavkem o vyslovení nedůvěry vládě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa