Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exmanželka Babiše promluvila: Skandální útok na mne a mého syna, nemůžeme vyjít z bytu

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. listopadu 2018
13:50

Bývalá manželka premiéra Babiše Beata promluvila o kauze údajného únosu jejich společného syna, který s ní žije v Ženevě. Pro televizi Nova řekla, že novináře, kteří se zpovědí Babiše ml. přišli, upozorňovala na synovu nemoc. Uvedla, že je natočili tajně, a postěžovala si, že se synem nyní ani nemohou vyjít z bytu. O obležení bytu novináři mluvil i sám Babiš. Reportéři Seznamu ale tvrdí, že před bytem žádné novináře během druhé návštěvy bydliště Babiše juniora nepotkali. 

„Jako matka Andreje Babiše mladšího cítím zásadní povinnost vyjádřit se ke skandálnímu útoku proti soukromí mého syna a mně,“ řekla Babišová ve vyjádření zaslaném zřejmě ze Švýcarska.

Pozastavuje se v něm nad reportáží Seznam Zpráv, která způsobila pořádný rozruch na české politické scéně mj. kvůli slovům Babiše juniora o údajném únosu na Krym.

Za reportáží stojí dvojice investigativních novinářů Sabina Slonková - Jiří Kubík. „Navzdory tomu, že jsem reportéry Slonkovou a Kubíka výslovně upozornila na to, že je můj syn nemocný, a proto rozhovor s ním nepřipadá v úvahu, udělali to, že skrytou kamerou rozhovor se mnou a mým synem natočili a zveřejnili,“ postěžovala si Babišová ve vyjádření, které poskytla TV Nova.

Babišová: Chtěli, aby to vyznělo proti Babišovi staršímu

Babišová ve svém vyjádření volí podobná slova jako český premiér a její exmanžel - také mluví o kampani, také tvrdí, že novináři pokládali sugestivní otázky. „Tento rozhovor sugestivními otázkami vedli tak, aby vyzněl v neprospěch Andreje Babiše staršího a skandalizaci naší rodiny,“ míní Babišová, která ve Švýcarsku žije dlouhodobě.

Její syn, který dle Babiše staršího trpí schizofrenií, má ostatně již i švýcarské občanství. České nikdy neměl, prozradil tento týden Babiš. „Jako matka nemocného syna tento postup novinářů Slonkové a Kubíka striktně odsuzuji a žádám všechny slušné novináře, aby se k této nehorázné kampani nepřipojovali a dále neubližovali mým dětem a celé naší rodině. Tím, že byla zveřejněna adresa našeho bydliště, už nemůžeme svobodně ani vyjít z bytu,“ tvrdí Babišová.

Prosba exmanželky premiéra: Neobtěžujte nás

Právě premiér Babiš v sobotu 17. listopadu uvedl, že letí za svým synem do Ženevy, aby mu pomohl. A o pomoc prosí nyní i jeho exmanželka. „Prosím novináře, aby respektovali naše soukromí, zdravotní stav mého syna a dále nás neobtěžovali. Požádala jsem naše advokáty o ochranu práv naší celé rodiny,“ uvedla bývalá žena Andreje Babiše.

Andrej Babiš mladší přitom byl hostem loni v létě i na svatbě svého otce s druhou ženou - Monikou Babišovou, dříve Herodesovou. Uskutečnila se právě na Čapím hnízdě.

„Ještě zvlášť žádám paní Slonkovou a pana Kubíka, kteří zase po měsíci přišli do domu, kde bydlíme, aby nás už neobtěžovali, protože hovořit už s nimi nebudeme. Děkujeme,“ uzavřela nyní v prohlášení matka Andreje Babiše mladšího.

Zazněla šestkrát omluva

Podle reportérů Seznam Zpráv jsou ale slova o přehnaném mediálním zájmu, která použil i premiér Babiš, v Ženevě lež. Během své druhé návštěvy žádné novináře před bytem nepotkali, na rozdíl od právního zástupce rodiny, uvedli v jednom z navazujících článků.

„′Dobrý večer, nezlobte se, že vás obtěžujeme. Já jsem Sabina Slonková a tohle je Jiří Kubík. Jsme novináři z ČR.′ Během rozhovoru zazní šestkrát omluva z naší strany. V momentě, kdy požádá paní Babišová o ukončení rozhovoru, novináři končí. Babiš ml. pokračuje v rozhovoru,“ brání se nyní po vyjádření Babišové na Twitteru Seznam Zprávy.

Bývalá Babišova spolužačka

Beata Babišová (Adamovičová) je první manželkou současného českého premiéra a jeho někdejší spolužačka ze střední školy. „Začali si“ spolu ale až později. Andrej Babiš tehdy studoval VŠE v Bratislavě, Beata šla na medicínu. Obecně je ale o jejich vztahu málo informací. Vzali se zřejmě v 70. letech, společně mají dceru Adrianu a syna Andreje mladšího, kteří se narodili v letech 1979 a 1983.

Současnou partnerkou Babiše je Monika Babišová, se kterou má premiér další dvě děti - dceru Vivien a syna Frederika. Premiérova druhá žena v minulosti pracovala jako sekretářka v Lovochemii, právě ve firmě se seznámili. I ona byla přitom v té době vdaná.

A Babišův rozvod s Beatou se dle paní Moniky vlekl. „Dlouho se rozváděl, což se povedlo, až když už byly obě naše děti na světě (...) Od manžela jsem odešla ve dvaceti a rozváděla se o rok později. Vztah s Andrejem tedy spíš urychlil formality už reálného konce mého manželství,“ popsala Monika Babišová v rozhovoru pro iDnes.cz. Podle ní už ani Babišovi vztah tou dobou neklapal. Psal se rok 1992.

Obě Babišovy děti z prvního manželství jsou stále stíhané v kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš mladší však zatím nebyl českou policií vyslechnut. V souvislosti s tvrzením, že byl Babiš junior z Česka unesen, aby nemohl v kauze vypovídat, premiér veřejně označil svého syna za psychicky nemocného.

Dcera Adriana působila ve statutárních orgánech Babišovy Imoby i společnosti Farma Čapí hnízdo. Její manžel Martin Bobek také figuruje ve strukturách holdingu Agrofert. Adriana podle Babiše staršího trpí od 16 let bipolární poruchou.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 21. listopadu 2018 18:34 )

 Domnivam se, ze by ta prvni manzelka mela na novinare podat zalobu

flora ( 19. listopadu 2018 20:24 )

To je ale zcela běžné. Normální !! ty to zjišťuješč až teď? Panebožem každý kdo má firmu, si do rady dosadí rodinu Prolustruj si opoziční politiky. Ach jo ,

flora ( 19. listopadu 2018 20:16 )

Už to začíná být normální lynč. Na Kramným se média natrénovala a te´d za podpory Kalouse, Fialy, Němcové, Pospíšila atd, to rozjíždí jak vyšetřovatelé. My ani žádnou policii nepotřebuje, oni tihle vědí všechno

flora ( 19. listopadu 2018 20:05 )

Jistě,přidala se. Je to kandidátka za TOP09 do PS , bohužel neuspěla. Jen vytáhla paty z práce , hořelo ji na pracovišti .

vont ( 19. listopadu 2018 19:30 )

Nyní se do kampaně vložila Džamila!? Ptá se, kdo Babišovi jr. píchal injekce na Ukrajině ?! Proč se ptá přes média a nezeptá se jako lékařka přímo lékařky!???? Že by se paní doktorka přidala k tomu mediálnímu odpornému lynči!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa