Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš jde kvůli Čapímu hnízdu přes mrtvoly. Do premiéra se obula kritička z EU

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
14. listopadu 2018
12:50

Výpověd Andreje Babiše mladšího proti otci rezonuje nejen v Česku, ale také na evropské úrovni. Českého premiéra opět zkritizovala předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässle. Němka Babiše opakovaně vyzývala, ať kauzu Čapí hnízdo vyřeší, protože Česko vychází draho. Podle ní jde už tentokrát premiér „přes mrtvoly“. Řekla to českým novinářům ve Štrasburku.

„Zprávy o tom, že byl syn unesen, nebo tvrdí, že byl unesen, jsou velmi znepokojující. Dokazuje to, že je něco skutečně velmi špatně kolem Čapího hnízda v České republice,“ opřela se kvůli údajnému synovu únosu do Babiše Grässle.

„Doufám, že policie ta obvinění, která ze synových tvrzení vyplývají, vyšetří, a že si s ním promluví. A že zároveň bude pokračovat v jeho vyšetřování, protože on je jednou z klíčových osob celého případu Čapího hnízda,“ připomněla také fakt, že česká policie zatím Babiše mladšího nevyslechla, na rozdíl od novinářů.

„Nemyslím, že jít přes mrtvoly, je důkaz dobrého vedení,“ prohlásila dokonce Grässle, která kritizuje Babiše od vypuknutí kauzy Čapí hnízdo. Zároveň ale dodává, že to není proti českému premiérovi nic osobního. „Teď bych nechtěla být v kůži Babišova syna, když můj vlastní otec řekne skrze novináře celému světu, že jsem psychicky nemocná. I kdyby to byla pravda, není to nic pro celosvětovou veřejnost,“ dodala v rozhovoru s českými novináři. Naznačila také, že by na ostatní členské země EU udělalo dojem, pokud by Česko tuto kauzu rázně vyřešilo.

Dotace za Čapí hnízdo měla být dobrovolně vrácena do 4.6.2018. Dotace za Čapí hnízdo měla být dobrovolně vrácena do 4.6.2018. | Blesk / Zbyněk Pecák

Nejnovější skandál související s kauzou Čapí hnízdo už v minulých dnech neunikl ani světovým tiskovým agenturám, slovenským serverům, britské zpravodajské stanici BBC, Rádiu Svobodná Evropa nebo deníkům ve Švýcarsku, kde se Babišův syn nyní skrývá.

Babišův syn serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Uvedl také, že k farmě Čapí hnízdo podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje. Babišův syn zároveň řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO a její posudek měl podle médií pomoci Andreji Babišovi mladšímu, aby se vyhnul trestnímu stíhání.

Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko. Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala padesátimilionovou dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky a nynější manželky Moniky Babišové.

Babiš v minulosti také přísahal na zdraví svých dětí, že nebude zasahovat do chodu a obsahu vydavatelství Mafra, kam spadají Mladá fronta a Lidové noviny.

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

adeso ( 25. listopadu 2018 13:38 )

jak nepovedlo??? Normální člověk nemá povahu prasete a podporu kdejakýho vládního lempla. Jen ta šílená Slonková, vsadím krk, že není vdaná...

adeso ( 25. listopadu 2018 13:30 )

ještě si z těch svi---í upleteme hrdiny A ty trubky co dole jmenuješ no svět se diví když vidí ty tupé ksichty s dredama a další s hárem a třetí s prostitutkou 10. kategorie

adeso ( 25. listopadu 2018 13:25 )

koukám že mají Merklovou, ale i další blbky jako u nás Udženija, Černochová, Němcová a další hvězdy pravice. Tahle mele kraviny, nic o tom neví a chtěla by odsuzovat Babiše? Kdo první přišel s nemocným juniorem??? No Slonková s tím svým připosránkem!!! Tak co kydá na Babiše. Za další co nás to stojí??? Já o ničem nevím... Je to jako ta Mayová- hloupé bimbo... Německé gestapačky a českýma jelitama.

marmat ( 15. listopadu 2018 17:59 )

Slonková s kámošem vniknou do švýcarského domu....Nepozváni a skrytou kamerou zpovídají Švýcara,psychicky prokazatelně nemocného (a tam léčeného !!!). Snad nemají spokojený spánek...Naběhli si na své EGO!

marmat ( 15. listopadu 2018 17:56 )

Fiala, Pospíšil(Jak mohl být někdy ministrem spravedlnosti ???), Bělobrádek, Kalousek, Bartoš, Farský...Jména pučistů, kteří mají jindy "svatozář" nikdy nezapomeneme...Tolik závisti, zloby a nepřejícnosti !!!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa