Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Únos“ Babiše juniora na Krym: Byl to jen výlet na ryby, tvrdí exkolega Protopopova

Autor: simao - 
14. listopadu 2018
11:39

Byl to únos, nebo ne? Svou údajnou cestu na Krym takto označil v reportáži Seznam Zpráv Andrej Babiš mladší, prý dostal na výběr – být zavřený v ústavu, nebo vyrazit na „prázdniny“ s Petrem Protopopovem, řidičem zaměstnaným v Agrofertu a manželem psychiatričky z ANO Dity Protopopové, kterého se dle svých slov bál. Bývalý obchodní partner Protopopova však tvrdí, že si jen udělali normálně výlet na ryby. A premiér Andrej Babiš mluví o tom, že jeho syn z ČR vycestoval dobrovolně. 

„Dělal jsem s ním čtyři roky, uměl předělat kola, proto jsme spolu měli cyklistický obchod. Petr je bývalý cyklistický závodník, většinu života prožil v Česku,“ prozradil iRozhlasu o Petru Protopopovi jeho někdejší spolupracovník Josef Komárek. V pražské Libni spolu založili prodejnu s náhradními cyklodíly.

Podle něj cesta na Krym nebyla žádným únosem. „Udělali si normálně výlet na ryby,“ tvrdí Komárek a k Protopopovi, kterého se Babiš junior dle svých slov bál, dodává: „Nedokáže zabít rybu, je úplný nesmysl myslet si, že je mafián.“

Protopopov, manžel psychiatričky Dity Protopopové, která včera složila funkci na radnici Prahy 8, kam se dostala za ANO, reagoval popudlivě i během návštěvy reportérů Seznam Zpráv Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové. „Vy nejste lidi. Nejste pro mě lidi,“ zaútočil na novináře, které označil za hyeny a ohledně cesty na Krym dodal: „Nemám co říct. Nikdy jsem tam nebyl.“

Mladý Babiš na tom není dobře, míní Komárek

Babiš mladší to však v reportáži ze Švýcarska, kde pobývá, léčí se a žije se svou matkou, premiérovou první manželkou, líčil poněkud jinak. „Mně manželka toho Protopopova Dita řekla: vyber si. Buďto tě zavřeme v Národním ústavu duševního zdraví, buď budeš tady, nebo půjdeš na prázdniny. Tak já jsem si vybral prázdniny. Já jsem to nazval únos i v mailu policii. (…) Být vzat do Krymu byl šok pro mě,“ říkal. „On mě tam odvezl, že půjdu na prázdniny. A on je původem Rus, on je strašně proruský. Primitivní člověk,“ dodal k Protopopovi.

Premiér Babiš tvrdil, že jeho syn se léčí a z Česka vycestoval dobrovolně. O žádný únos dle něj nešlo. Manžele Protopopovi nezmiňuje.

Protopopov je původem z Moskvy. Ohledně mladého Babiše však Komárek dodává, že vše může být trochu jinak: „Mladý Babiš na tom není psychicky dobře. Když sedm dní hrajete videohry doma a nevycházíte z domu, tak je to divný, to nejste normální. Měl stavy, že ho někdo pronásleduje.“

Brabec: Přijít někdo takhle za mým dítětem, řeším to chlapsky

Vystopování Babiše juniora ve Švýcarsku a reportáž Kubíka se Slonkovou rozčílila dnes i dalšího člena ANO, ministra Richarda Brabce. „Já myslím, že všichni jste viděli tu reportáž. Působil na vás pan Andrej Babiš mladší jako člověk zdravý, jako člověk, který není nějakým způsobem indisponován, jako člověk, který není tlumen nějakými prášky? Nebo jak vy si představujete člověka, který by poskytoval dobrovolně nějaké interview? Působil na vás takhle, vážené dámy a pánové? Líbilo by se vám, kdyby za vaším dítětem někdo takhle přišel? A využil tohohle stavu? Mně by se to teda vůbec nelíbilo,“ hřímal ve středu po jednání vlády. 

A dodal rázně: „Za sebe můžu říct, že kdyby to někdo udělal mému dítěti, tak to opravdu řeším potom nějak chlapsky, jestli mi rozumíte, protože tohleto je neuvěřitelné. A je jedno, jestli ten člověk je někde ve Švýcarsku, nebo kde je. Pro mě to je nekorektní práce.“

Video  EPICENTRUM: Únos Babišova syna na Krym. Přežije skandál vláda?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

modriblesk ( 14. listopadu 2018 14:41 )

Myslím si že Babiš to bude hrát s námi na city.Nehorší je jak se vyjadřuje jako milující otec o svých dětech. Kdyby byl milující otec nezatáhne je do takového svinstva.Je to člověk toužící po moci .No a ta psycholožka mě připadá jak Amerického filmu kde se vyrábí umělí člověk na zakázku . tady je to opravdové zakázka zněla jasně zlikvidovat vše co by se Babišovi postavilo do cesty.

vihor ( 14. listopadu 2018 13:39 )

Tohle nevypadá jenom na Babišovu špínu. To vypadá na další popletenou akci ruské tajné služby GRU. Myslíte si, že si Babiš sám vybudoval takovou síť lidí, které podle potřeby aktivuje? Babiš je evidentně důstojníkem GRU.

return ( 14. listopadu 2018 13:36 )

To všechno se dá dokázat pokud to aktér neuplatí

vihor ( 14. listopadu 2018 13:04 )

Výlet na ryby na Krym? To je asi něco podobného, jak se ti dva agenti GRU jeli podívat do Salisbury na katedrálu a čirou náhodou tam někdo přizabil Skripalovy. Tuhle akci s Babišem GRU asi také nějak nezvládla. Stačí si přečíst, co se píše na stránkách Ministerstva zahraničí o podmínkách vstupu na Krym. Tedy že se vyžaduje speciální povolení a "Turistický nebo obchodní účel návštěvy Krymu není důvodem k vydání zvláštního povolení." Takže na ryby tam asi fakt jet nemohli.

x88x ( 14. listopadu 2018 12:52 )

Pěkně někdo kecá, exkolega, Pop., a nejvíc Andy, jeho je to zaměstnanec, že? Psychoška dostala flek za papíry na juniora, že? že hned složila funkci, sotva se rozednilo. prostě je to celé babišova špína!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa